Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Grilovaný květák se zeleným salátem a tahini zálivkou

Nejíte maso, nebo si jen dáváte bezmasý den? O inspiraci pro vegetariány každodenní i sváteční se s námi tentokrát podělila blogerka Věra Strnadová.

Vydání: 2018/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení
P
Salát

Ingredience

    • 1 menší květák
    • himálajská sůl
    • olivový olej na potření květáku
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 180 ml tahini (nebo podle chuti) + šťáva z 1 citronu
    • směs zelených listů (polníček, rukola, listy lichořeřišnice)
    • hrst čerstvé petrželky
    • 2 zastřená vejce (viz Něco navíc)
    • výhonky červené řepy, naklíčená vojtěška alfa alfa, opražená dýňová semínka, výhonky china rose, kudrnka na ozdobení

Příprava jídla

1 Květák nakrájejte podélně na plátky o šířce zhruba 1–1,5 cm. Osolte, potřete olivovým olejem a nechte 15 minut odpočinout. Pak grilujte (ideální je kámen nebo elektrický gril či grilovací pánev) z každé strany zhruba 2–3 minuty.

Smíchejte česnek, tahini, citronovou šťávu a osolte podle chuti. Zálivku můžete naředit trochou vody.

Směs listů podávejte s květákem zakápnutým zálivkou a posypte ji nasekanou petrželkou. Doprostřed talíře naaranžujte zastřené vejce. Ozdobte výhonky, klíčky a/ nebo bylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Hlubokou nerezovou či smaltovanou pánev, případně širší rendlík, naplňte vodou do výše několika centimetrů (stačí i pět) a přiveďte ji těsně pod bod varu. Poznáte to podle toho, že se drobounké bublinky hojně uvolňují ode dna k hladině. Do misky či naběračky rozklepněte 1 vejce. Do vody přidejte trošku octa, vařečkou utvořte uprostřed vody vír a opatrně do něj vlijte vejce. Vařte 3–4 minuty. Vejce opatrně vylovte a nechte je dobře okapat. Zopakujte s dalšími vejci podle potřeby.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář