Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškový koláč s datlemi a sezamem
Hruškový koláč s datlemi a sezamem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hruškový koláč s datlemi a sezamem

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4073 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 416 g
Tuky 224 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hruškový koláč je klasika, ale kombinace hrušek, datlí a sezamu je originální a neokoukaná a nejlépe vynikne, když necháte koláč pořádně vychladnout a chutě krásně prolnou.

Suroviny

Na těsto
+ na poprášení
sůl 1 ČL
sezamová semínka 35 g
+ navíc na posypání (nejlépe mix černých a bílých)
máslo 225 g
vychlazené a nakrájené
voda 60 ml
ledová
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na náplň
+ na posypání
sůl ¼ ČL
hruška 650 g
plody zbavené jádřince, oloupané a nakrájené na 2,5cm kousky (hmotnost po očištění)
datle 200 g
vypeckované a nakrájené na malé kousky

Postup

1

V míse promíchejte metlou či vidličkou mouku, sůl, cukr a sezam (těsto můžete vypracovat i v robotu). Přidejte máslo a příborovým nožem vyrobte drobenku s pár kousky másla o velikosti hrášku. Pak po lžících přilévejte vodu a zapracovávejte ji vidličkou, až vznikne drolivé těsto, podle potřeby lze přidat až 2 lžíce vody navíc. Rozdělte ho na půl a každý kus zvlášť zabalte do potravinářské fólie. V ní těsto zploštěte na dis- ky. Dejte na 2 hodiny do chladničky.

2

Na ploše poprášené moukou rozválejte 1 kus těsta na kolo o průměru cca 34 cm. Vyložte jím koláčovou formu o průměru cca 25 cm. V míse smíchejte metlou či vidličkou mouku, cukr, mleté nové koření a sůl. Přidejte hrušky a datle, protřeste či rukama promíchejte, ale nepromačkávejte. Přesuňte do formy. Troubu předehřejte na 180 °C.

3

Na ploše poprášené moukou rozválejte druhý kus těsta na kolo o průměru cca 32 cm. Položte na koláč jako pokličku a seřízněte přečnívající okraje na cca 2,5 cm. Okraje spojte a ozdobně zvlňte apod. Do těsta vyřízněte uprostřed křížový otvor, aby během pečení unikala pára. Dejte na 15 minut do mrazáku. 

4

Pak potřete vejcem a posypte dalším sezamem a trochou cukru. Formu postavte na plech a pečte dozlatova a tak, aby náplň bublala, 40–50 minut. Pokud by povrch příliš rychle tmavl, zakryjte volně alobalem. Nechte chladnout na mřížce aspoň 2 hodiny, ale nejlépe nechte úplně vystydnout. Skvělý je i druhý den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč