Hruškový koláč je klasika, ale kombinace hrušek, datlí a sezamu je originální a neokoukaná a nejlépe vynikne, když necháte koláč pořádně vychladnout a chutě krásně prolnou.
Suroviny
Postup
V míse promíchejte metlou či vidličkou mouku, sůl, cukr a sezam (těsto můžete vypracovat i v robotu). Přidejte máslo a příborovým nožem vyrobte drobenku s pár kousky másla o velikosti hrášku. Pak po lžících přilévejte vodu a zapracovávejte ji vidličkou, až vznikne drolivé těsto, podle potřeby lze přidat až 2 lžíce vody navíc. Rozdělte ho na půl a každý kus zvlášť zabalte do potravinářské fólie. V ní těsto zploštěte na dis- ky. Dejte na 2 hodiny do chladničky.
Na ploše poprášené moukou rozválejte 1 kus těsta na kolo o průměru cca 34 cm. Vyložte jím koláčovou formu o průměru cca 25 cm. V míse smíchejte metlou či vidličkou mouku, cukr, mleté nové koření a sůl. Přidejte hrušky a datle, protřeste či rukama promíchejte, ale nepromačkávejte. Přesuňte do formy. Troubu předehřejte na 180 °C.
Na ploše poprášené moukou rozválejte druhý kus těsta na kolo o průměru cca 32 cm. Položte na koláč jako pokličku a seřízněte přečnívající okraje na cca 2,5 cm. Okraje spojte a ozdobně zvlňte apod. Do těsta vyřízněte uprostřed křížový otvor, aby během pečení unikala pára. Dejte na 15 minut do mrazáku.
Pak potřete vejcem a posypte dalším sezamem a trochou cukru. Formu postavte na plech a pečte dozlatova a tak, aby náplň bublala, 40–50 minut. Pokud by povrch příliš rychle tmavl, zakryjte volně alobalem. Nechte chladnout na mřížce aspoň 2 hodiny, ale nejlépe nechte úplně vystydnout. Skvělý je i druhý den.