0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškovo-jablečný páj
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 23
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5280 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 572 g
Tuky 261 g
Vláknina 119 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný koláč patří ke klasickým oblíbeným moučníkům. Jeho popularita je nehynoucí, jeho příprava snadná, jeho chuť bezkonkurenční!

Suroviny

máslo 200 g
vychlazené a na kousky + na vymazání
mouka pšeničná hladká 400 g
+ 1 PL do ořechů
moučkový cukr 75 g
+ na poprášení
Na náplň
hruška 4 ks
oloupaná, na kostičky
jablko 4 ks
Granny Smith oloupané, na kostičky
citronová štáva
ze 2 citronů
krupicový cukr 55 g
likér 2 PL
oříškový
skořice 1.5 ČL
zázvor (mletý) 1 PL
vanilkový lusk 1 ks
škrob 1 PL
Na dokončení
lískové oříšky 110 g
opražené a zbavené slupky
hnědý cukr 1 PL
vejce 1 ks
prošlehané s lžící mléka

1 Do robotu dejte máslo, mouku a cukr a mixujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Nechte robot zapnutý, pomalu přilijte 60ml ledové vody a počkejte, až se zformuje těsto. Vyjměte ho z robotu, splácejte rukama do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

2 Na náplň dejte do hrnce hrušky, jablka citronovou šťávu, cukr, likér, skořici, zázvor a vanilkovou dřeň, přilijte trochu vody a dejte vařit na střední plamen. Vařte asi 10 minut, aby ovoce změklo, ale zůstalo pevné. Náplň nechte zchladnout, odeberte z ní část tekutiny, rozmíchejte v ní škrob a směs vmíchejte zpět do náplně.

3 Troubu předehřejte na 200 °C a máslem vymažte formu o průměru 20cm. Vyjměte těsto z lednice, odkrojte čtvrtinu a tu vraťte zpět do lednice. Zbylé těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 0,5 cm a vyložte jím dno i strany připravené formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 10–15 minut do mrazáku. Vyndejte, vyložte pečicím papírem, vsypte fazole a dejte na 20 minut péct.

4 Mezitím v robotu rozmixujte ořechy na středně hrubo a poté je smíchejte s hnědým cukrem a lžící mouky.

5Z korpusu odstraňte papír s fazolemi a na dno rozprostřete ořechovou směs (případně i trochu strouhanky – zajistí, že se uvolněná šťáva z jablek nevsákne do těsta). Pak naneste náplň. Zbylé těsto vyválejte na tloušťku 0,5 cm, rozkrájejte na proužky cca 20 cm dlouhé a vytvořte z nich na koláči mřížku. Okraje potřete vodou a přitiskněte k předpečenému těstu. Potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a pečte 20–25 minut dozlatova. Nechte zchladnout, vyjměte z formy a pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit