4.2 / 5. Počet hodnocení: 16
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5215 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 535 g
Tuky 263 g
Vláknina 179 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Babiččina klasika

Suroviny

máslo 200 g
vychlazené a na kousky
mouka pšeničná hladká 400 g
plus jedna lžíce ořechů
moučkový cukr 75 g
plus na poprášení
Na náplň
hruška 4 ks
oloupané, bez jádřinců a na kostičky
4 ks
jablko Granny Smith oloupané, bez jádřinců a na kostičky
šťáva ze dvou citronů
krupicový cukr 55 g
2 PL
oříškový likér
skořice 1.5
1 PL
mletý zázovr
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá dřeň
1
lískové oříšky 110 g
opražené a zbavené slupky
hnědý cukr 1 PL
vejce 1 ks
prošlehané s lžící mléka

1 Do robotu dejte máslo, mouku a cukr a mixujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Nechte robot zapnutý, pomalu přilijte 60ml ledové vody a počkejte, až se zformuje těsto. Vyjměte ho z robotu, splácejte rukama do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

2 Na náplň dejte do hrnce hrušky, jablka citronovou šťávu, cukr, likér, skořici, zázvor a vanilkovou dřeň, přilijte trochu vody a dejte vařit na střední plamen. Vařte asi 10 minut, aby ovoce změklo, ale zůstalo pevné. Náplň nechte zchladnout, odeberte z ní část tekutiny, rozmíchejte v ní škrob a směs vmíchejte zpět do náplně.

3 Troubu předehřejte na 200 °C a máslem vymažte formu o průměru 20cm. Vyjměte těsto z lednice, odkrojte čtvrtinu a tu vraťte zpět do lednice. Zbylé těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 0,5 cm a vyložte jím dno i strany připravené formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 10–15 minut do mrazáku. Vyndejte, vyložte pečicím papírem, vsypte fazole a dejte na 20 minut péct.

4 Mezitím v robotu rozmixujte ořechy na středně hrubo a poté je smíchejte s hnědým cukrem a lžící mouky.

5 Z korpusu odstraňte papír s fazolemi a na dno rozprostřete ořechovou směs (případně i trochu strouhanky – zajistí, že se uvolněná šťáva z jablek nevsákne do těsta). Pak naneste náplň. Zbylé těsto vyválejte na tloušťku 0,5 cm, rozkrájejte na proužky cca 20 cm dlouhé a vytvořte z nich na koláči mřížku. Okraje potřete vodou a přitiskněte k předpečenému těstu. Potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a pečte 20–25 minut dozlatova. Nechte zchladnout, vyjměte z formy a pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit