Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškovo-jablečný páj
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 36
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5280 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 572 g
Tuky 261 g
Vláknina 119 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný koláč patří ke klasickým oblíbeným moučníkům. Jeho popularita je nehynoucí, jeho příprava snadná, jeho chuť bezkonkurenční!

Suroviny

máslo 200 g
vychlazené a na kousky + na vymazání
+ 1 PL do ořechů
+ na poprášení
Na náplň
oloupaná, na kostičky
Granny Smith oloupané, na kostičky
ze 2 citronů
oříškový
skořice 1,5 ČL
zázvor (mletý) 1 PL
škrob 1 PL
Na dokončení
lískové oříšky 110 g
opražené a zbavené slupky
hnědý cukr 1 PL
vejce 1 ks
prošlehané s lžící mléka

Postup

1

Do robotu dejte máslo, mouku a cukr a mixujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Nechte robot zapnutý, pomalu přilijte 60ml ledové vody a počkejte, až se zformuje těsto.

2

Vyjměte ho z robotu, splácejte rukama do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

3

Na náplň dejte do hrnce hrušky, jablka citronovou šťávu, cukr, likér, skořici, zázvor a vanilkovou dřeň, přilijte trochu vody a dejte vařit na střední plamen.

4

Vařte asi 10 minut, aby ovoce změklo, ale zůstalo pevné. Náplň nechte zchladnout, odeberte z ní část tekutiny, rozmíchejte v ní škrob a směs vmíchejte zpět do náplně.

5

Troubu předehřejte na 200 °C a máslem vymažte formu o průměru 20cm.

6

Vyjměte těsto z lednice, odkrojte čtvrtinu a tu vraťte zpět do lednice. Zbylé těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 0,5 cm a vyložte jím dno i strany připravené formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 10–15 minut do mrazáku.

7

Vyndejte, vyložte pečicím papírem, vsypte fazole a dejte na 20 minut péct.

8

Mezitím v robotu rozmixujte ořechy na středně hrubo a poté je smíchejte s hnědým cukrem a lžící mouky.

9

Z korpusu odstraňte papír s fazolemi a na dno rozprostřete ořechovou směs (případně i trochu strouhanky – zajistí, že se uvolněná šťáva z jablek nevsákne do těsta).

10

Pak naneste náplň. Zbylé těsto vyválejte na tloušťku 0,5 cm, rozkrájejte na proužky cca 20 cm dlouhé a vytvořte z nich na koláči mřížku. Okraje potřete vodou a přitiskněte k předpečenému těstu. Potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a pečte 20–25 minut dozlatova. Nechte zchladnout, vyjměte z formy a pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín