0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškovo-jablečný páj
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5280 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 572 g
Tuky 261 g
Vláknina 119 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný koláč patří ke klasickým oblíbeným moučníkům. Jeho popularita je nehynoucí, jeho příprava snadná, jeho chuť bezkonkurenční!

Suroviny

máslo 200 g
vychlazené a na kousky + na vymazání
mouka pšeničná hladká 400 g
+ 1 PL do ořechů
moučkový cukr 75 g
+ na poprášení
Na náplň
oloupaná, na kostičky
Granny Smith oloupané, na kostičky
citronová šťáva
ze 2 citronů
krupicový cukr 55 g
likér 2 PL
oříškový
skořice 1,5 ČL
zázvor (mletý) 1 PL
vanilkový lusk 1 ks
škrob 1 PL
Na dokončení
lískové oříšky 110 g
opražené a zbavené slupky
hnědý cukr 1 PL
vejce 1 ks
prošlehané s lžící mléka

Postup

1

Do robotu dejte máslo, mouku a cukr a mixujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Nechte robot zapnutý, pomalu přilijte 60ml ledové vody a počkejte, až se zformuje těsto.

2

Vyjměte ho z robotu, splácejte rukama do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

3

Na náplň dejte do hrnce hrušky, jablka citronovou šťávu, cukr, likér, skořici, zázvor a vanilkovou dřeň, přilijte trochu vody a dejte vařit na střední plamen.

4

Vařte asi 10 minut, aby ovoce změklo, ale zůstalo pevné. Náplň nechte zchladnout, odeberte z ní část tekutiny, rozmíchejte v ní škrob a směs vmíchejte zpět do náplně.

5

Troubu předehřejte na 200 °C a máslem vymažte formu o průměru 20cm.

6

Vyjměte těsto z lednice, odkrojte čtvrtinu a tu vraťte zpět do lednice. Zbylé těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 0,5 cm a vyložte jím dno i strany připravené formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 10–15 minut do mrazáku.

7

Vyndejte, vyložte pečicím papírem, vsypte fazole a dejte na 20 minut péct.

8

Mezitím v robotu rozmixujte ořechy na středně hrubo a poté je smíchejte s hnědým cukrem a lžící mouky.

9

Z korpusu odstraňte papír s fazolemi a na dno rozprostřete ořechovou směs (případně i trochu strouhanky – zajistí, že se uvolněná šťáva z jablek nevsákne do těsta).

10

Pak naneste náplň. Zbylé těsto vyválejte na tloušťku 0,5 cm, rozkrájejte na proužky cca 20 cm dlouhé a vytvořte z nich na koláči mřížku. Okraje potřete vodou a přitiskněte k předpečenému těstu. Potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a pečte 20–25 minut dozlatova. Nechte zchladnout, vyjměte z formy a pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč