Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou
Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

3.9/5 Počet hodnocení: 123
Více než hodinu Snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6757 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 769 g
Tuky 356 g
Vláknina 113 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelný koláč s luxusní náplní vám naprosto učaruje...

Související recepty

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva ¼ ČL
máslo 180 g
studené
vanilkový extrakt 1 ČL
Na náplň
skořice 2 svitky
min. 30%
oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky
vinný ocet bílý 1 PL
Na pekanovou drobenku
mletá
třtinový cukr 90 g
rozpuštěné
pekanové ořechy 60 g
nasekané nahrubo

Postup

1

Na těsto smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a vypracujte jemnou drobenku (skvěle to půjde v robotu). Ochuťte vanilkovým extraktem, postupně přilévejte 80ml studené vody a vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut chladit do lednice.

2

Na pekanovou drobenku smíchejte v míse všechny suroviny a odložte stranou.

3

Troubu předehřejte na 200°C. Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte z něj semínka. Lusk i semínka dejte spolu se skořicí a smetanou do menšího hrnce. Přiveďte k varu, promíchejte a odstavte.

4

V misce promíchejte nakrájené hrušky s moukou tak, aby se pěkně obalily.

5

Ocet a 125ml vody vlijte do hrnce, přisypte cukr a na středním plameni zahřívejte. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte plamen a nechte vařit (pozor, nemíchat!), dokud nezačne karamel pěkně hnědnout. Odstavte, ze svařené smetany vyjměte vanilkový lusk a skořici a smetanu vlijte do horkého karamelu. Prošlehejte a směs přelijte přes hrušky, promíchejte.

6

Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na tloušťku asi 3mm. Vyložte jím dortovou formu o průměru 20cm, dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozprostřete hrušky a vše posypte drobenkou. Formu zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu 40 minut. Poté odklopte a pečte ještě 20 minut. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny stát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...