0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 86
Více než hodinu Snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6757 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 769 g
Tuky 356 g
Vláknina 113 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelný koláč s luxusní náplní vám naprosto učaruje...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 1 PL
kypřicí prášek do pečiva ¼ ČL
máslo 180 g
studené
vanilkový extrakt 1 ČL
Na náplň
vanilkový lusk 1 ks
skořice 2 svitky
smetana ke šlehání 250 ml
min. 30%
hruška 8 ks
oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky
mouka pšeničná hladká 35 g
vinný ocet bílý 1 PL
krupicový cukr 275 g
Na pekanovou drobenku
mouka pšeničná hladká 75 g
skořice 1 ČL
mletá
třtinový cukr 90 g
máslo 80 g
rozpuštěné
pekanové ořechy 60 g
nasekané nahrubo

1 Na těsto smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a vypracujte jemnou drobenku (skvěle to půjde v robotu). Ochuťte vanilkovým extraktem, postupně přilévejte 80ml studené vody a vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut chladit do lednice. 

2 Na pekanovou drobenku smíchejte v míse všechny suroviny a odložte stranou. 

3 Troubu předehřejte na 200°C. Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte z něj semínka. Lusk i semínka dejte spolu se skořicí a smetanou do menšího hrnce. Přiveďte k varu, promíchejte a odstavte.

4 V misce promíchejte nakrájené hrušky s moukou tak, aby se pěkně obalily. 

5 Ocet a 125ml vody vlijte do hrnce, přisypte cukr a na středním plameni zahřívejte. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte plamen a nechte vařit (pozor, nemíchat!), dokud nezačne karamel pěkně hnědnout. Odstavte, ze svařené smetany vyjměte vanilkový lusk a skořici a smetanu vlijte do horkého karamelu. Prošlehejte a směs přelijte přes hrušky, promíchejte.

6 Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na tloušťku asi 3mm. Vyložte jím dortovou formu o průměru 20cm, dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozprostřete hrušky a vše posypte drobenkou. Formu zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu 40 minut. Poté odklopte a pečte ještě 20 minut. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny stát. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč