Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6761 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 771 g
Tuky 356 g
Vláknina 113 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelný koláč s luxusní náplní vám naprosto učaruje...

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 180 g
studené
vanilkový extrakt 1 ČL
Na náplň
vanilkový lusk 1 ks
skořice 2 svitky
smetana ke šlehání 250 ml
min. 30%
hrušky 8 ks
oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostičky
mouka pšeničná hladká 35 g
vinný ocet bílý 1 PL
krupicový cukr 275 g
Na pekanovou drobenku
mouka pšeničná hladká 75 g
skořice 1 ČL
mletá
třtinový cukr 90 g
máslo 80 g
rozpuštěné
pekanové ořechy 60 g
nasekané nahrubo

1 Na těsto smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a vypracujte jemnou drobenku (skvěle to půjde v robotu). Ochuťte vanilkovým extraktem, postupně přilévejte 80ml studené vody a vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut chladit do lednice. 

2 Na pekanovou drobenku smíchejte v míse všechny suroviny a odložte stranou. 

3 Troubu předehřejte na 200°C. Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte z něj semínka. Lusk i semínka dejte spolu se skořicí a smetanou do menšího hrnce. Přiveďte k varu, promíchejte a odstavte.

4 V misce promíchejte nakrájené hrušky s moukou tak, aby se pěkně obalily. 

5 Ocet a 125ml vody vlijte do hrnce, přisypte cukr a na středním plameni zahřívejte. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte plamen a nechte vařit (pozor, nemíchat!), dokud nezačne karamel pěkně hnědnout. Odstavte, ze svařené smetany vyjměte vanilkový lusk a skořici a smetanu vlijte do horkého karamelu. Prošlehejte a směs přelijte přes hrušky, promíchejte.

6 Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na tloušťku asi 3mm. Vyložte jím dortovou formu o průměru 20cm, dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozprostřete hrušky a vše posypte drobenkou. Formu zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu 40 minut. Poté odklopte a pečte ještě 20 minut. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny stát. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit