Neodolatelný koláč s luxusní náplní vám naprosto učaruje...
Suroviny
1 Na těsto smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a vypracujte jemnou drobenku (skvěle to půjde v robotu). Ochuťte vanilkovým extraktem, postupně přilévejte 80ml studené vody a vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut chladit do lednice.
2 Na pekanovou drobenku smíchejte v míse všechny suroviny a odložte stranou.
3 Troubu předehřejte na 200°C. Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte z něj semínka. Lusk i semínka dejte spolu se skořicí a smetanou do menšího hrnce. Přiveďte k varu, promíchejte a odstavte.
4 V misce promíchejte nakrájené hrušky s moukou tak, aby se pěkně obalily.
5 Ocet a 125ml vody vlijte do hrnce, přisypte cukr a na středním plameni zahřívejte. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte plamen a nechte vařit (pozor, nemíchat!), dokud nezačne karamel pěkně hnědnout. Odstavte, ze svařené smetany vyjměte vanilkový lusk a skořici a smetanu vlijte do horkého karamelu. Prošlehejte a směs přelijte přes hrušky, promíchejte.
6 Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na tloušťku asi 3mm. Vyložte jím dortovou formu o průměru 20cm, dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozprostřete hrušky a vše posypte drobenkou. Formu zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu 40 minut. Poté odklopte a pečte ještě 20 minut. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny stát.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hrušky nasladko aneb 49 ovocných receptů(48 receptů)
- Slaďoučké hrušky(21 receptů)