Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou

3.8 / 5. Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6757 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 769 g
Tuky 356 g
Vláknina 113 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelný koláč s luxusní náplní vám naprosto učaruje...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 0.25 ČL
máslo 180 g
studené
vanilkový extrakt 1 ČL
Na náplň
vanilkový lusk 1 ks
skořice 2 svitky
smetana ke šlehání 250 ml
min. 30%
hruška 8 ks
oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky
mouka pšeničná hladká 35 g
vinný ocet bílý 1 PL
krupicový cukr 275 g
Na pekanovou drobenku
mouka pšeničná hladká 75 g
skořice 1 ČL
mletá
třtinový cukr 90 g
máslo 80 g
rozpuštěné
pekanové ořechy 60 g
nasekané nahrubo

1 Na těsto smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a vypracujte jemnou drobenku (skvěle to půjde v robotu). Ochuťte vanilkovým extraktem, postupně přilévejte 80ml studené vody a vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na 30 minut chladit do lednice. 

2 Na pekanovou drobenku smíchejte v míse všechny suroviny a odložte stranou. 

3 Troubu předehřejte na 200°C. Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte z něj semínka. Lusk i semínka dejte spolu se skořicí a smetanou do menšího hrnce. Přiveďte k varu, promíchejte a odstavte.

4 V misce promíchejte nakrájené hrušky s moukou tak, aby se pěkně obalily. 

5 Ocet a 125ml vody vlijte do hrnce, přisypte cukr a na středním plameni zahřívejte. Jakmile se cukr rozpustí, zvyšte plamen a nechte vařit (pozor, nemíchat!), dokud nezačne karamel pěkně hnědnout. Odstavte, ze svařené smetany vyjměte vanilkový lusk a skořici a smetanu vlijte do horkého karamelu. Prošlehejte a směs přelijte přes hrušky, promíchejte.

6 Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na tloušťku asi 3mm. Vyložte jím dortovou formu o průměru 20cm, dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozprostřete hrušky a vše posypte drobenkou. Formu zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu 40 minut. Poté odklopte a pečte ještě 20 minut. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny stát. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit