Po letech, kdy jsme pili přírodní tibi limonády, je shrub, tedy fermentovaný základ limonád i koktejlů založený na ovoci, cukru a octu, velmi příjemným osvěžením. Ocet kupte nejlépe kvalitní, neprůmyslově kvašený.
Suroviny
Postup
Ovoce vypeckujte, nakrájejte nadrobno nebo malinko rozmačkejte v míse, přisypte cukr a promíchejte. Mísu překryjte fólií nebo talířem a uložte na 24 hodin do lednice.
Z ovoce slijte všechnu šťávu, kterou pustilo. Zbytek přes plátýnko nebo jemné sítko protlačte, ať vám zbude co nejsušší ovocná drť a spousta šťávy. Tu smíchejte s octem a nalijte do sterilních lahví až po okraj. Utáhněte víčko a nechte 2 týdny při pokojové teplotě na lince. Pak můžete jednu lahev ochutnat, ale lepší bude, když lahve uložíte do chladu a otevřete až po pár měsících. Chutě se spojí, zakulatí a prohloubí.
Do sklenky nalijte shrub (jako sirup), přidejte vodu nebo alkohol či perlivé víno, led a ozdobte plátkem hrušky.
NĚCO NAVÍC
„Do shrubu kupte kvalitní, neprůmyslově kvašený ocet, např. od Smolíků nebo od Laurinů. Kvalitní koupíte při troše snahy i na Rohlik.cz nebo v Makro,“ radí Pavel Fuchs. Nebojte se experimentovat s časem, chladem, ovocem, octem a cukrem. Vše jde měnit, do shrubu v lednici můžete přidat i bylinky. Výsledek bude pokaždé jiný, ale když si osvojíte postup, získáte krásně prokvašené základy na domácí limonády a míchané drinky.