Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruškový shrub

Hruškový shrub
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hruškový shrub

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 1 litr shrubu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3560 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 850 g
Tuky 0 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po letech, kdy jsme pili přírodní tibi limonády, je shrub, tedy fermentovaný základ limonád i koktejlů založený na ovoci, cukru a octu, velmi příjemným osvěžením. Ocet kupte nejlépe kvalitní, neprůmyslově kvašený.

Suroviny

ovoce 1 kg
hrušky, jablka nebo jiné
ocet 1 l
kvalitní (viz Něco navíc)

Postup

1

Ovoce vypeckujte, nakrájejte nadrobno nebo malinko rozmačkejte v míse, přisypte cukr a promíchejte. Mísu překryjte fólií nebo talířem a uložte na 24 hodin do lednice.

2

Z ovoce slijte všechnu šťávu, kterou pustilo. Zbytek přes plátýnko nebo jemné sítko protlačte, ať vám zbude co nejsušší ovocná drť a spousta šťávy. Tu smíchejte s octem a nalijte do sterilních lahví až po okraj. Utáhněte víčko a nechte 2 týdny při pokojové teplotě na lince. Pak můžete jednu lahev ochutnat, ale lepší bude, když lahve uložíte do chladu a otevřete až po pár měsících. Chutě se spojí, zakulatí a prohloubí. 

3

Do sklenky nalijte shrub (jako sirup), přidejte vodu nebo alkohol či perlivé víno, led a ozdobte plátkem hrušky.

NĚCO NAVÍC
„Do shrubu kupte kvalitní, neprůmyslově kvašený ocet, např. od Smolíků nebo od Laurinů. Kvalitní koupíte při troše snahy i na Rohlik.cz nebo v Makro,“ radí Pavel Fuchs. Nebojte se experimentovat s časem, chladem, ovocem, octem a cukrem. Vše jde měnit, do shrubu v lednici můžete přidat i bylinky. Výsledek bude pokaždé jiný, ale když si osvojíte postup, získáte krásně prokvašené základy na domácí limonády a míchané drinky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč