Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami: Připravte si koláč, nepečený cheesecake a další sezónní dezerty
Neexistuje snad jediný dezert, kterému by slaďoučké jahody nedodaly punc dokonalosti! Co se dá z tohoto šťavnatého, voňavého a krásného ovoce vykouzlit? Inspirujte se našimi tipy a recepty v tomto článku, a vychutnejte si letošní jahodovou sezónu na maximum!
Neodolatelné jahodové moučníky
S jahodami si rozumí prakticky jakýkoliv druh těsta - piškotové, linecké, listové, odpalované, kynuté, křehké i plundrové. Jahodový krém i čerstvé jahody pozvednou chuť rolády. Jahody můžete hodit i do litého těsta, letní verze bábovky nebo je kombinovat s vanilkovým krémem a touto směsí naplnit závin z listového těsta.
- Nejjednodušší je tradiční bublanina, kterou máte na stole raz dva. I ta se však dá snadno povýšit na výjimečný moučník, pokud jí ozdobíte šlehačkou a čerstvými jahodami. My jí říkáme jahodová bublanina de luxe, tak ji zkuste!
- Vyšší dívčí pak představuje jahodový dort s mascarpone, který díky lentilkám perfektně funguje jako narozeninový zákusek. Místo lentilek můžete váš výtvor ozdobit čerstvými jahodami a dalším drobným ovocem nebo zdraví bezpečnými květinami jako je levandule, heřmánek či růže - a tzv. nahý svatební dort je na světě!
Nepečené dezerty s jahodami
Nepečené dobroty jsou rychle hotové a osvěžující. Jahody se v nich velmi často snoubí se smetanou, tvarohem, jogurtem a dalšími mléčnými výrobky.
- Jahody výborně fungují v italských dezertech: v legendárním tiramisu a panna cottě. Pro snadnější a efektivnější podávání doporučujeme tyto lahůdky připravovat do skleniček.
- Skvěle se hodí i k populárními cheesecaku, jehož nepečenou variantu s nutellou a jahodami budete milovat.
- Zdravější pudink s jahodami vykouzlíte z blahodárných chia semínek a výživného kokosového mléka. Hodí se jako dezert, odpolední svačina i snídaně na cestu.
Hlavní jídla s jahodami, proč ne?
Dát si jednou za čas sladké hlavní jídlo není žádný hřích. Oblíbené jsou tradiční kynuté knedlíky s jahodami, uchvacují nadýchanou texturou a chutí jahod. Nejlepší jsou polité rozpuštěným máslem a hojně zasypané nastrouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem.
- Na bílkoviny bohatší variantou jsou tvarohové knedlíky, které nemusí kynout, takže je budete mít za okamžik na talíři. Kromě zakápnutí máslem a klasických posypek jako je tvaroh a cukr, je můžete doplnit griliášem, skořicí, strouhanou čokoládou, mákem nebo kokosem.
- Skvělým snídaňovým jídlem jsou palačinky nebo lívance, které si o kombinaci s jahodami přímo říkají. Vyzkoušejte třeba kynuté lívance s čerstvými jahodami jahodovým sirupem a šlehačkou.
- Děti zase nenechá chladnými palačinková roláda plněná jahodovým džemem, šlehačkou a kousky jahod, nebo jahodová žemlovka s pořádnou čepicí sladkého bílkového sněhu.
Připravte osvěžující jahodový nápoj
S takovou jahodovou limonádou, milkshakem či jahodovým cappuccinem zabodujete hlavně u dětí. Jahodové daiquiri pak vykouzlí úsměv na tváři všem vašim přátelům, kteří si rádi vychutnají dobrý alkoholický koktejl.
- Jednoduchou jahodovou limonádu připravíte rozmixováním jahod, citronové šťávy a cukru svařeného s vodou. Směs pak smícháte s perlivou vodou a nalijete do sklenic. Limonádu můžete ozdobit snítkou tymiánu nebo několika lístky bazalky či máty.
- Dejte šanci jahodovému gazpachu! Sami se pak můžete rozhodnout, zda ho budete servírovat jako drink nebo jako polévku.
- Pokud chcete mít jahodovou limonádu vždy k dispozici a rychle hotovou, připravte si jahodový sirup, který v lednici vydrží i několik týdnů.
- Máta a jahody se budou hodit i k přípravě oblíbené varianty alkoholického mojita, kam se přidává ještě třtinový cukr, limeta a bílý rum.
- Kdo preferuje drinky s prosekem, toho určitě potěší italské jahodové bellini.
Vyrobte si jahodou zmrzlinu nebo sorbet
Jahodová příchuť je vedle vanilkové a čokoládové na poli zmrzlin oblíbenou stálicí, narazíte téměř v každé zmrzlinárně. Proč si ji nezkusit připravit doma? Budete ji tak mít hned po ruce, když dostanete chuť na sladké osvěžení v podobě zmrzlinového poháru.
- Pokud máte rádi odlehčené vodové zmrzliny, jahodový sorbet je pro vás jasnou volbou. Pro základní verzi sorbetu vám postačí pouze jahody, svařený cukr s vodou a citron. Pro ozvláštnění můžete přidat i deci šumivého sektu, který dodá sorbetu ten správný šmrnc.
- Milovníci lahodných smetanových zmrzlin musí k jahodám s cukrem přidat ještě mléko, smetanu a žloutky, ale výsledkem bude na jazyku se rozplývající chladivá pochoutka. Možná tomu nebudete věřit, ale taková jahodová zmrzlina obohacená o balzamikový ocet chutná opravdu geniálně.
- Další variantou à la zmrzlina je italský dezert semifreddo, jehož název znamená „napůl mražený“. Na rozdíl od zmrzliny je tento krém z vajec, smetany, cukru a ovoce, ořechů či čokolády zmražený jen zčásti, což mu na chuti rozhodně neubírá. Naopak!
Zdroj: časopis Apetit