Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2222 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 555 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ovocný džem můžete stejně dobře jako ve spíži uchovat i v mrazáku. Recept funguje i s drobným ovocem, jako jsou třeba jahody (dejte jich cca 1,1 kg).

Suroviny

1.4 kg
peckové ovoce zralé, odpeckované, odstopkované (meruňky, broskve, švestky, blumy)
citronová štáva 80 ml
krupicový cukr 550 g
50 g
pektin čistý (Pektogel, Gelfix)

1 Ovoce nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte citronovou šťávu a na středním plameni přiveďte k varu.

2 Přidejte cukr a pektin a míchejte, až se cukr rozpustí a ovoce zase bublá. Vařte ještě 1 minutu a vypněte.

3 Přendejte do sklenic nebo plastových krabiček (nahoře nechte asi 2 cm místa, aby měl džem při mražení kam vystoupit), uzavřete a nechte vychladnout, trvá to asi 2–3 hodiny. Pak uložte v mrazáku a spotřebujte do roka.

4 Před použitím vyjměte džem z mrazáku a v chladničce nechte povolit. Spotřebujte do 3 týdnů.

S ČÍM SI TO DÁT
Pro svou čerstvou chuť je džem skvělý na palačinky nebo lívance, ale my jsme si ho zamilovali v hustém řeckém jogurtu.

 

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit