Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Snadné na 6-7 skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2754 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 639 g
Tuky 0 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ovocný džem můžete stejně dobře jako ve spíži uchovat i v mrazáku. Recept funguje i s drobným ovocem, jako jsou třeba jahody (dejte jich cca 1,1 kg).

Suroviny

ovoce 1,4 kg
zralé, odpeckované, odstopkované (meruňky, broskve, švestky, blumy)
citrusový pektin 50 g
nebo Pektogel či Gelfix

Postup

1

Ovoce nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte citronovou šťávu a na středním plameni přiveďte k varu.

2

Přidejte cukr a pektin a míchejte, až se cukr rozpustí a ovoce zase bublá. Vařte ještě 1 minutu a vypněte.

3

Přendejte do sklenic nebo plastových krabiček (nahoře nechte asi 2 cm místa, aby měl džem při mražení kam vystoupit), uzavřete a nechte vychladnout, trvá to asi 2–3 hodiny. Pak uložte v mrazáku a spotřebujte do roka.

4

Před použitím vyjměte džem z mrazáku a v chladničce nechte povolit. Spotřebujte do 3 týdnů.

S ČÍM SI TO DÁT
Pro svou čerstvou chuť je džem skvělý na palačinky nebo lívance, ale my jsme si ho zamilovali v hustém řeckém jogurtu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín