Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 sklenici o objemu 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 552 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 77 g
Tuky 14 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdravější a expresní varianta jahodového džemu. Do půl hodiny si jej můžete mazat na tousty!

Související recepty

Suroviny

jahody 500 g
med 3 PL
citronová štáva 1 PL
chia semínka 3 PL

Jahody omyjte, okrájejte a vhoďte do rendlíku. Přidejte med a citronovou šťávu a zahřejte na střední stupeň. Jahody díky teplu začnou měknout a pouštět šťávu. Míchejte, aby se nepřipálily. Pomocí šťouchadla na brambory je rozmělněte na kaši. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Přisypte chia semínka. Nepřestávejte míchat a vařte asi 1 minutu. Poté rendlík stáhněte z plotny. Výsledný džem můžete promixovat ponorným mixérem. Přelijte směs do čisté a vyvařené sklenice, uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v lednici
a spotřebujte do 14 dnů.

NĚCO NAVÍC
Před vychladnutím má džem tekutější konzistenci, proto se hodí na lívance či francouzské tousty, po vychladnutí zpevní, takže s ním bez obav můžete namazat palačinky či tousty. Expresní ‚raw‘ džem můžete připravit smícháním 250g rozmixovaných jahod, 1 lžíce medu či rýžového sirupu, 1 lžičky citronové šťávy a 2–3 lžic chia semínek. Myslete ovšem na to, že takovýto džem je určený k přímé spotřebě či pouze k velmi krátkodobému skladování v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/6

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit