Zdravější a expresní varianta jahodového džemu. Do půl hodiny si jej můžete mazat na tousty!
Suroviny
Postup
Jahody omyjte, okrájejte a vhoďte do rendlíku. Přidejte med a citronovou šťávu a zahřejte na střední stupeň. Jahody díky teplu začnou měknout a pouštět šťávu. Míchejte, aby se nepřipálily. Pomocí šťouchadla na brambory je rozmělněte na kaši. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu.
Přisypte chia semínka. Nepřestávejte míchat a vařte asi 1 minutu. Poté rendlík stáhněte z plotny. Výsledný džem můžete promixovat ponorným mixérem.
Přelijte směs do čisté a vyvařené sklenice, uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v lednici a spotřebujte do 14 dnů.
NĚCO NAVÍC
Před vychladnutím má džem tekutější konzistenci, proto se hodí na lívance či francouzské tousty, po vychladnutí zpevní, takže s ním bez obav můžete namazat palačinky či tousty. Expresní ‚raw džem můžete připravit smícháním 250g rozmixovaných jahod, 1 lžíce medu či rýžového sirupu, 1 lžičky citronové šťávy a 2–3 lžic chia semínek. Myslete ovšem na to, že takovýto džem je určený k přímé spotřebě či pouze k velmi krátkodobému skladování v lednici.