0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jogurtová zmrzlina s medem

Jogurtová zmrzlina s medem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jogurtová zmrzlina s medem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1871 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 214 g
Tuky 101 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebudeme předstírat, že je tahle jogurtová zmrzlina dietní. Ale je moc dobrá, zvlášť politá medem. Pokud ji chcete odlehčit, použijte dvojnásobné množství běžného bílého jogurtu a nechte jej dobře vykapat.

Suroviny

jogurt bílý 500 ml
smetanový
smetana ke šlehání 250 ml
33%
mléko 150 ml
krupicový cukr 100 g
kukuřičný sirup 2 PL
nebo glukóza
med 4 PL
tekutý + navíc k podávání

Postup

1

Jogurt důkladně rozmíchejte metličkou, aby byl zcela hladký a homogenní.

2

Do hrnce dejte smetanu, mléko, cukr a glukózu nebo světlý kukuřičný sirup a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 2 minuty, až se cukr rozpustí. Odstavte a vmíchejte med. Hrnec vložte do studené vody s ledem, aby se směs co nejrychleji ochladila. Jakmile je vlažná, vmíchejte do ní jogurt a společně promixujte. Vložte do lednice a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.

3

Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, podívejte se na popis metody ručního promíchávání níže.

4

Podávejte ihned po umíchání (zmrzlina bude mít konzistenci točené) nebo uložte
v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku, dejte zatuhnout a před podáváním nechte povolit. Podávejte polité medem.

NĚCO NAVÍC
Čím dříve tuto zmrzlinu sníte, tím lépe, časem v mrazáku hodně tvrdne a ztrácí na kvalitě.

METODA RUČNÍHO PROMÍCHÁVÁNÍ V MRAZÁKU
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na běžnou provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po 40 minutách vytáhněte. Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách, dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit