Nebudeme předstírat, že je tahle jogurtová zmrzlina dietní. Ale je moc dobrá, zvlášť politá medem. Pokud ji chcete odlehčit, použijte dvojnásobné množství běžného bílého jogurtu a nechte jej dobře vykapat. Jogurtová zmrzlina s medem je perfektním letním osvěžením a při přípravě vám mnoho práce ušetří zmrzlinovač. Ovšem poradíme také, jak připravit zmrzlinu bez zmrzlinovače.
Suroviny
Postup
Jogurt důkladně rozmíchejte metličkou, aby byl zcela hladký a homogenní.
Do hrnce dejte smetanu, mléko, cukr a glukózu nebo světlý kukuřičný sirup a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 2 minuty, až se cukr rozpustí. Odstavte a vmíchejte med. Hrnec vložte do studené vody s ledem, aby se směs co nejrychleji ochladila. Jakmile je vlažná, vmíchejte do ní jogurt a společně promixujte. Vložte do lednice a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.
Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, podívejte se na popis metody ručního promíchávání níže.
Podávejte ihned po umíchání (zmrzlina bude mít konzistenci točené) nebo uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku, dejte zatuhnout a před podáváním nechte povolit. Podávejte polité medem.
NĚCO NAVÍC
Čím dříve tuto zmrzlinu sníte, tím lépe, časem v mrazáku hodně tvrdne a ztrácí na kvalitě.
METODA RUČNÍHO PROMÍCHÁVÁNÍ V MRAZÁKU
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na běžnou provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po 40 minutách vytáhněte. Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách, dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )