Vaflové kornoutky z bílků

Vaflové kornoutky z bílků
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vaflové kornoutky z bílků

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné Na cca 8 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 990 kcal
Bílkoviny 35 g
Cukr 143 g
Tuky 27 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pustili jste se do výroby domácí zmrzliny? Pokud chcete gurmánský zážitek povznést ještě na vyšší úroveň, připravte i vaflové kornoutky. Věřte, že budete za naprostou hvězdu.

Suroviny

bílek 2 ks
asi 60 ml
moučkový cukr 85 g
vanilkový extrakt 0.5 ČL
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 90 g
máslo 30 g
rozpuštěné + navíc na potření vaflovače
Na zdobení
tmavá čokoláda
rozpuštěná
lískové oříšky
drcené, nebo jiná posypka podle chuti – drcené mandle, nadrobno nasekané pistácie, mletý kokos, prášek z mrazem sušeného ovoce, hotové cukrové zdobení...

Postup

1

Bílky smíchejte s cukrem, vanilkovým extraktem a solí. Bílky není třeba šlehat, vše jen promíchejte do homogenní hmoty. Vmíchejte 2/3 mouky, přilijte rozpuštěné máslo a prošlehejte metličkou. Těsto nemá být ani řídké, ale ani tuhé, podobá se řidšímu těstu na litou buchtu – na vaflovači by se nemělo příliš roztéct. Pokud je to potřeba, zapracujte i zbytek mouky.

2

Vaflovač na kornoutky (běžný vaflovač není vhodný, má příliš hlubokou mřížku) nechte rozehřát a obě plotýnky potřete tenkou vrstvou másla. Do středu spodní plotýnky nandejte cca 2 lžíce těsta, přiklopte a pečte dozlatova 1–3 minuty. Upečenou placičku přeneste na rovný povrch, na její kraj přiložte kornoutkový kužel (můžete jej i vytvarovat z několika vrstev alobalu) a placičku kolem něj stočte do kornoutku. Přidržujte přitom spodní konec, aby se nerozpojil. Chvíli podržte prsty na spoji hotového kornoutku a odložte stranou. Stejným způsobem pokračujte do vypotřebování těsta.

3

Pokud nemáte vaflovač na kornoutky, rozpalte troubu na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem a spodní stranou lžíce nebo paletovacím nožem natřete na papír kruhy ze 2 lžic těsta o průměru cca 15 cm. Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 10 minut. Opatrně sejměte z plechu špachtlí a ihned stočte. Nepečte více než dva kornoutky najednou, s placičkami je třeba pracovat, dokud jsou horké a ohebné. Pokud upečené placičky zatvrdnou dříve, než je stačíte stočit, vraťte je na 1–2 minuty do trouby, aby se znovu rozehřály a šly tvarovat. Plechy nechte mezi dávkami těsta zchladnout.

4

Vychladlé kornoutky můžete zdobit: Namočte okraje do rozpuštěné čokolády a pak do misky s posypkou. Pokud má kornoutek díru ve špičce, můžete ji také zacelit čokoládou. Hotové kornoutky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejlepší jsou ale čerstvé, časem vlhnou a ztrácejí chuť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...

Obchod Apetit