Pustili jste se do výroby domácí zmrzliny? Pokud chcete gurmánský zážitek povznést ještě na vyšší úroveň, připravte i vaflové kornoutky. Věřte, že budete za naprostou hvězdu.
Suroviny
Postup
Bílky smíchejte s cukrem, vanilkovým extraktem a solí. Bílky není třeba šlehat, vše jen promíchejte do homogenní hmoty. Vmíchejte 2/3 mouky, přilijte rozpuštěné máslo a prošlehejte metličkou. Těsto nemá být ani řídké, ale ani tuhé, podobá se řidšímu těstu na litou buchtu – na vaflovači by se nemělo příliš roztéct. Pokud je to potřeba, zapracujte i zbytek mouky.
Vaflovač na kornoutky (běžný vaflovač není vhodný, má příliš hlubokou mřížku) nechte rozehřát a obě plotýnky potřete tenkou vrstvou másla. Do středu spodní plotýnky nandejte cca 2 lžíce těsta, přiklopte a pečte dozlatova 1–3 minuty. Upečenou placičku přeneste na rovný povrch, na její kraj přiložte kornoutkový kužel (můžete jej i vytvarovat z několika vrstev alobalu) a placičku kolem něj stočte do kornoutku. Přidržujte přitom spodní konec, aby se nerozpojil. Chvíli podržte prsty na spoji hotového kornoutku a odložte stranou. Stejným způsobem pokračujte do vypotřebování těsta.
Pokud nemáte vaflovač na kornoutky, rozpalte troubu na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem a spodní stranou lžíce nebo paletovacím nožem natřete na papír kruhy ze 2 lžic těsta o průměru cca 15 cm. Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 10 minut. Opatrně sejměte z plechu špachtlí a ihned stočte. Nepečte více než dva kornoutky najednou, s placičkami je třeba pracovat, dokud jsou horké a ohebné. Pokud upečené placičky zatvrdnou dříve, než je stačíte stočit, vraťte je na 1–2 minuty do trouby, aby se znovu rozehřály a šly tvarovat. Plechy nechte mezi dávkami těsta zchladnout.
Vychladlé kornoutky můžete zdobit: Namočte okraje do rozpuštěné čokolády a pak do misky s posypkou. Pokud má kornoutek díru ve špičce, můžete ji také zacelit čokoládou. Hotové kornoutky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejlepší jsou ale čerstvé, časem vlhnou a ztrácejí chuť.