0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaflové kornoutky z bílků

Vaflové kornoutky z bílků
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vaflové kornoutky z bílků

4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na cca 8 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 990 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 143 g
Tuky 27 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pustili jste se do výroby domácí zmrzliny? Pokud chcete gurmánský zážitek povznést ještě na vyšší úroveň, připravte i vaflové kornoutky. Věřte, že budete za naprostou hvězdu.

Suroviny

bílek 2 ks
asi 60 ml
moučkový cukr 85 g
vanilkový extrakt 0.5 ČL
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 90 g
máslo 30 g
rozpuštěné + navíc na potření vaflovače
Na zdobení
tmavá čokoláda
rozpuštěná
lískové oříšky
drcené, nebo jiná posypka podle chuti – drcené mandle, nadrobno nasekané pistácie, mletý kokos, prášek z mrazem sušeného ovoce, hotové cukrové zdobení...

Postup

1

Bílky smíchejte s cukrem, vanilkovým extraktem a solí. Bílky není třeba šlehat, vše jen promíchejte do homogenní hmoty. Vmíchejte 2/3 mouky, přilijte rozpuštěné máslo a prošlehejte metličkou. Těsto nemá být ani řídké, ale ani tuhé, podobá se řidšímu těstu na litou buchtu – na vaflovači by se nemělo příliš roztéct. Pokud je to potřeba, zapracujte i zbytek mouky.

2

Vaflovač na kornoutky (běžný vaflovač není vhodný, má příliš hlubokou mřížku) nechte rozehřát a obě plotýnky potřete tenkou vrstvou másla. Do středu spodní plotýnky nandejte cca 2 lžíce těsta, přiklopte a pečte dozlatova 1–3 minuty. Upečenou placičku přeneste na rovný povrch, na její kraj přiložte kornoutkový kužel (můžete jej i vytvarovat z několika vrstev alobalu) a placičku kolem něj stočte do kornoutku. Přidržujte přitom spodní konec, aby se nerozpojil. Chvíli podržte prsty na spoji hotového kornoutku a odložte stranou. Stejným způsobem pokračujte do vypotřebování těsta.

3

Pokud nemáte vaflovač na kornoutky, rozpalte troubu na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem a spodní stranou lžíce nebo paletovacím nožem natřete na papír kruhy ze 2 lžic těsta o průměru cca 15 cm. Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 10 minut. Opatrně sejměte z plechu špachtlí a ihned stočte. Nepečte více než dva kornoutky najednou, s placičkami je třeba pracovat, dokud jsou horké a ohebné. Pokud upečené placičky zatvrdnou dříve, než je stačíte stočit, vraťte je na 1–2 minuty do trouby, aby se znovu rozehřály a šly tvarovat. Plechy nechte mezi dávkami těsta zchladnout.

4

Vychladlé kornoutky můžete zdobit: Namočte okraje do rozpuštěné čokolády a pak do misky s posypkou. Pokud má kornoutek díru ve špičce, můžete ji také zacelit čokoládou. Hotové kornoutky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejlepší jsou ale čerstvé, časem vlhnou a ztrácejí chuť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit