Meruňkový sorbet

Meruňkový sorbet
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkový sorbet

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1265 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 275 g
Tuky 0 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sorbety jsou úžasně jednoduché a tenhle meruňkový je toho důkazem. Já ho mám ráda spíš nakyslý, ale podle chuti a zralosti meruněk můžete případně při vaření přidat více cukru,“ radí autorka receptů Katka Kočičková.

Suroviny

meruňky 1 kg
zralých
voda 250 ml
krupicový cukr 200 g
amaretto 2 PL
pro děti nahraďte pár kapkami mandlového nebo vanilkového extraktu

Postup

1

Meruňky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do hrnce spolu s 250 ml vody a cukrem a vařte na středním ohni, až se ovoce rozpadne, trvá to asi 10 minut. Pak rozmixujte dohladka a propasírujte přes síto do mísy (meruňky totiž bývají po uvaření často velmi vláknité a to, co se v džemu ztratí, ve zmrzlině nepříjemně vynikne). Směs umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout.

2

Do vychlazené směsi vmíchejte mandlový likér, nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, podívejte se na popis metody ručního promíchávání níže.

3

Podávejte buď ihned po umíchání (sorbet bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout. Před podáváním nechte povolit.

METODA RUČNÍHO PROMÍCHÁVÁNÍ V MRAZÁKU
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na běžnou provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po 40 minutách vytáhněte. Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách, dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit