Meruňkový sorbet

Meruňkový sorbet
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkový sorbet

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1265 kcal
Bílkoviny 10 g
Cukr 275 g
Tuky 0 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sorbety jsou úžasně jednoduché a tenhle meruňkový je toho důkazem. Já ho mám ráda spíš nakyslý, ale podle chuti a zralosti meruněk můžete případně při vaření přidat více cukru,“ radí autorka receptů Katka Kočičková.

Suroviny

meruňky 1 kg
zralých
voda 250 ml
krupicový cukr 200 g
amaretto 2 PL
pro děti nahraďte pár kapkami mandlového nebo vanilkového extraktu

Postup

1

Meruňky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do hrnce spolu s 250 ml vody a cukrem a vařte na středním ohni, až se ovoce rozpadne, trvá to asi 10 minut. Pak rozmixujte dohladka a propasírujte přes síto do mísy (meruňky totiž bývají po uvaření často velmi vláknité a to, co se v džemu ztratí, ve zmrzlině nepříjemně vynikne). Směs umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout.

2

Do vychlazené směsi vmíchejte mandlový likér, nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, podívejte se na popis metody ručního promíchávání níže.

3

Podávejte buď ihned po umíchání (sorbet bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout. Před podáváním nechte povolit.

METODA RUČNÍHO PROMÍCHÁVÁNÍ V MRAZÁKU
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na běžnou provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po 40 minutách vytáhněte. Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách, dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit