Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkový sorbet
Meruňkový sorbet
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkový sorbet

4.3/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1265 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 275 g
Tuky 0 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sorbety jsou úžasně jednoduché a tenhle meruňkový je toho důkazem. Já ho mám ráda spíš nakyslý, ale podle chuti a zralosti meruněk můžete případně při vaření přidat více cukru,“ radí autorka receptů Katka Kočičková.

Suroviny

zralých
voda 250 ml
pro děti nahraďte pár kapkami mandlového nebo vanilkového extraktu

Postup

1

Meruňky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do hrnce spolu s 250 ml vody a cukrem a vařte na středním ohni, až se ovoce rozpadne, trvá to asi 10 minut. Pak rozmixujte dohladka a propasírujte přes síto do mísy (meruňky totiž bývají po uvaření často velmi vláknité a to, co se v džemu ztratí, ve zmrzlině nepříjemně vynikne). Směs umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout.

2

Do vychlazené směsi vmíchejte mandlový likér, nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, podívejte se na popis metody ručního promíchávání níže.

3

Podávejte buď ihned po umíchání (sorbet bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout. Před podáváním nechte povolit.

METODA RUČNÍHO PROMÍCHÁVÁNÍ V MRAZÁKU
Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na běžnou provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po 40 minutách vytáhněte. Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách, dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...