Mrazicí boxy obchodů jsou sice plné nanuků, domácí si ale můžete vyrobit přesně podle chuti vybíravých strávníků. A narozdíl od zmrzliny je snadno zvládnete připravit i bez zmrzlinovače. My jsme zvolili osvědčenou kombinaci jogurtu a lesních plodů, jejichž chuť jsme ještě zintenzivnili pečením s medem. Nanuky jsou nejen výborné, ale díky zvoleným ingrediencím nepřeslazené a zdravé.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175°C. Plech vyložte pečicím papírem.
V míse smíchejte lesní plody se 2 lžícemi medu a špetkou soli. Směs rozložte v jedné vrstvě na plech a pečte cca 30 minut, až ovoce změkne a šťáva zhoustne, v polovině pečení promíchejte. Nechte vychladnout.
V další míse smíchejte jogurt s citronovou šťávou a čtvrtinou hrnku medu dohladka. Pak přidejte pečené ovoce i se šťávou a lžící je zlehka vmíchejte do jogurtové směsi jen tak, abyste vytvořili mramorování.
Pomocí lžíce rozdělte směs do osmi formiček na nanuky (můžete použít i malé kelímky od jogurtu), do středu každého vetkněte nanukové dřívko a nechte alespoň 4 hodiny nebo nejlépe přes noc v mrazáku ztuhnout. Nanuky pak z formiček vyklopíte nejlépe tak, že je necháte 10 sekund povolit pod horkou tekoucí vodou.