Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s cuketou, polentou a citronem
Koláč s cuketou, polentou a citronem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s cuketou, polentou a citronem

4.5/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Na dortovou formu o průměru 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4309 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 291 g
Tuky 310 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezerty se zeleninou nemusí být pokaždé hutné, cuketový koláč s polentou je lehký jako vánek.

Suroviny

máslo 200 g
změklé
polenta 100 g
instatní jemná polenta
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
vejce 3 ks
najemno nastrouhaná z 1 citronu
cuketa 250 g
nahrubo nastrouhaná (z většího kusu pouze dužina bez semínek)
na posypání

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C, formu vymažte a vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr šlehejte do pěny. V další míse smíchejte mandlovou mouku, polentu a kypřicí prášek do pečiva. Do máslovo–cukrové směsi zašlehejte postupně vždy jedno vejce a trochu sypké směsi, až se obě směsi propojí, a pokračujte s dalšími vejci.

2

Pak zašlehejte citronovou kůru a šťávu. Nastrouhanou cuketu důkladně vymačkejte (jinak by se těsto rozmočilo) a jemně zapracujte do těsta. Vlijte do formy a pečte 40 minut. Před krájením nechte zcela vychladnout (koláč je hodně křehký a drobí se) a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

Cuketa se díky neutrální chuti hodí všude (do perníku, čokoládové buchty, bábovky...), vždy ale potřebuje dobře vymačkat! Odvážnější mohou dužinu bez semínek vyzkoušet místo jablečné náplně: Oloupanou cuketu na kostičky či tenká kolečka krátce poduste s hnědým cukrem, máslem, citronovou šťávou, mletou skořicí a trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
Nastrouhanou cuketou (bez semínek) můžete nastavovat džemy z exotického ovoce (kiwi, ananas) i z kyselejších, výrazných jablek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč