Místo mrkvového dortu zkuste lehké a přitom vláčné řezy!
Suroviny
máslo
30
g
+ navíc na vymazání plechu
mouka pšeničná polohrubá
250
g
+ navíc na vysypání plechu
krupicový cukr
200
g
vejce
2
ks
velká, žloutky a bílky oddělené
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
mrkev
250
g
oloupaná, nastrouhaná najemno
citron
½
ks
vymačkaná šťáva a jemně nastrouhaná kůra
sůl
1
špetka
mléko
podle potřeby
Na polevu
citron
½
ks
vymačkaná šťáva
moučkový cukr
100
g
Postup
1
Troubu předehřejete na 175°C. Plech vymažte máslem a vysypte moukou.
2
Cukr, žloutky a změklé máslo utřete v míse do pěny. Pak do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a citronovou šťávu i kůru a umíchejte hladké těsto.
3
V čisté míse ušlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu. Sníh opatrně po dávkách zapracujte do těsta. Těsto podle potřeby můžete zředit trochou mléka. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte 25–30 minut.
4
Ještě teplý koláč potřete polevou umíchanou z citronové šťávy a moučkového cukru a po zaschnutí krájejte na řezy.