Hlavní hvězda tohoto podzimního dezertu? Překvapivě Pastinák! A svou roli hraje víc než skvěle...
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180°C a dno i boky formy na chlebíček vyložte pečicím papírem tak, aby papír mírně po stranách přesahoval, upečený chlebíček se tak bude později dobře vyndavat.
Prošlehejte olej, javorový sirup, vejce a jogurt. Přidejte nastrouhané hrušky a nastrouhaný pastinák.
Promíchejte hladkou a špaldovou mouku, kardamom, kypřicí prášek do pečiva i jedlou sodu a jemně vmíchejte do mokré směsi, až se obě hmoty propojí. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Hrušku v celku zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky, ty pak naklaďte v jedné řadě za sebou na vršek těsta.
Pokapejte vršek chlebíčku olejem a pečte nejméně hodinu. Po hodině pravidelně kontrolujte, pokud by chlebíček příliš tmavl, přikryjte jej alobalem. Chlebíček je upečený, když špejle zabodnutá do středu těsta vyjde ven suchá.
Vyndejte z trouby a horký chlebíček navrchu potřete javorovým sirupem. Nechte chladnout 15 minut, pak vyjměte z formy a před krájením nechte na mřížce zcela vychladnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 13 skvělých receptů s pastinákem(13 receptů )