Chlebíček s hruškou a pastinákem

Chlebíček s hruškou a pastinákem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Na 1 chlebíčkovou formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2359 kcal
Bílkoviny 64 g
Cukr 275 g
Tuky 105 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hlavní hvězda tohoto podzimního dezertu? Překvapivě Pastinák! A svou roli hraje víc než skvěle...

Suroviny

rostlinný olej 75 ml
neutrální chuti + 0,5 lžíce na potření
javorový sirup 4 PL
+ na potření
vejce 2 ks
jogurt bílý 100 g
hrušky 350 g
oloupané, nahrubo, + 1 hruška na ozdobu
pastinák 1 ks
oškrábaný, najemno
mouka pšeničná hladká 165 g
+ na vysypání
mouka špaldová hladká 85 g
kardamom 2 ČL
mletý
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL

1 Předehřejte troubu na 180°C a dno i boky formy na chlebíček vyložte pečicím papírem tak, aby papír mírně po stranách přesahoval, upečený chlebíček se tak bude později dobře vyndavat.

2 Prošlehejte olej, javorový sirup, vejce a jogurt. Přidejte nastrouhané hrušky a nastrouhaný pastinák.

3 Promíchejte hladkou a špaldovou mouku, kardamom, kypřicí prášek do pečiva i jedlou sodu a jemně vmíchejte do mokré směsi, až se obě hmoty propojí. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Hrušku v celku zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky, ty pak naklaďte v jedné řadě za sebou na vršek těsta.

4 Pokapejte vršek chlebíčku olejem a pečte nejméně hodinu. Po hodině pravidelně kontrolujte, pokud by chlebíček příliš tmavl, přikryjte jej alobalem. Chlebíček je upečený, když špejle zabodnutá do středu těsta vyjde ven suchá.

5 Vyndejte z trouby a horký chlebíček navrchu potřete javorovým sirupem. Nechte chladnout 15 minut, pak vyjměte z formy a před krájením nechte na mřížce zcela vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit