Chlebíček s hruškou a pastinákem

Chlebíček s hruškou a pastinákem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 1 chlebíčkovou formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2359 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 275 g
Tuky 105 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hlavní hvězda tohoto podzimního dezertu? Překvapivě Pastinák! A svou roli hraje víc než skvěle...

Suroviny

rostlinný olej 75 ml
neutrální chuti + 1/2 lžíce na potření
javorový sirup 4 PL
+ na potření
vejce 2 ks
jogurt bílý 100 g
hruška 350 g
oloupané, nastrouhané nahrubo + 1 hruška na ozdobení
pastinák 1 ks
oškrábaný, nastrouhaný najemno
mouka pšeničná hladká 165 g
+ na vysypání
mouka špaldová hladká 85 g
kardamom 2 ČL
mletý
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL

1 Předehřejte troubu na 180°C a dno i boky formy na chlebíček vyložte pečicím papírem tak, aby papír mírně po stranách přesahoval, upečený chlebíček se tak bude později dobře vyndavat.

2 Prošlehejte olej, javorový sirup, vejce a jogurt. Přidejte nastrouhané hrušky a nastrouhaný pastinák.

3 Promíchejte hladkou a špaldovou mouku, kardamom, kypřicí prášek do pečiva i jedlou sodu a jemně vmíchejte do mokré směsi, až se obě hmoty propojí. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Hrušku v celku zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky, ty pak naklaďte v jedné řadě za sebou na vršek těsta.

4 Pokapejte vršek chlebíčku olejem a pečte nejméně hodinu. Po hodině pravidelně kontrolujte, pokud by chlebíček příliš tmavl, přikryjte jej alobalem. Chlebíček je upečený, když špejle zabodnutá do středu těsta vyjde ven suchá.

5 Vyndejte z trouby a horký chlebíček navrchu potřete javorovým sirupem. Nechte chladnout 15 minut, pak vyjměte z formy a před krájením nechte na mřížce zcela vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit