0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

4.6/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné Na formu 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8487 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 1096 g
Tuky 319 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Efektně zatočený koláč skrývá oranžové překvapení – sladkou dýni. 

Suroviny

dýně 800 g
pevnější, např. máslová
máslo 4 PL
+ na vymazání
krupicový cukr 140 g
skořice 1 ČL
mletá + na poprášení
rozinky 1 hrst
propláchnuté (lze vynechat)
pomerančová kůra
kůra nastrouhaná z 1/2 pomeranče
filo těsto 8 plátků
může být i rozmražené
vlašské ořechy 190 g
opražené nasucho
máslo 180 g
rozpuštěné, na potírání
hnědý cukr 6 PL
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Dýni oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Ve velké pánvi rozehřejte 4 lžíce másla, přidejte dýni, 140 g cukru, skořici a rozinky, chcete-li. Vařte na mírném ohni 5 minut, až dýně trochu změkne. Odstavte a vmíchejte pomerančovou kůru.

2

Těsto rozviňte a pláty si položte na sebe na pracovní plochu. Z balíčku budete vždy postupně používat a zamotávat dva pláty. Horní plát potřete máslem, pak jej potřenou stranou překlopte na další plát, aby k sobě přilnuly. I druhou stranu horního plátu potřete máslem.

3

Poté na delší stranu plátu těsta naneste část dýňové náplně a poházejte nasekanými vlašskými ořechy. Zbytek plátu posypte troškou hnědého cukru. Pak směrem od náplně srolujte do rolády.

4

Kulatou formu či hlubokou žáruvzdornou pánev vymažte máslem. Roládu smotejte do těsného šneka a položte do středu formy. Umotejte takto vždy po dvou plátech zbytek filo těsta a náplně, postupně rolky obtáčejte kolem středového šneka, až vyplníte celou formu.

5

Poslední dva pláty můžete plnit a rolovat z kratší strany (podle toho, kolik místa zbývá ve formě).

6

Shora potřete máslem a posypte troškou hnědého cukru a skořice. V troubě vyhřáté na 180°C pečte 40–45 minut.

7

Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a podávejte jako dezert na lžičku.

NĚCO NAVÍC
Místo dýně můžete vyzkoušet i batáty: pyré lze přidávat třeba do sladkého kynutého pečiva, muffinů či bábovek. A batáty dobře nahradí dýni i v tradičním americkém halloweenském koláči.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč