Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

Efektně zatočený koláč skrývá oranžové překvapení – sladkou dýni. 

Vydání: 2019/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na formu 26 cm
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Balkánská

Ingredience

    • 800 g pevnější dýně (např. máslové)
    • 4 lžíce másla + další na vymazání
    • 140 g krupicového cukru
    • 1 lžička mleté skořice + na poprášení
    • hrst rozinek, propláchnutých (lze vynechat)
    • nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
    • 8 plátů filo těsta (může být i rozmražené)
    • 190 g vlašských ořechů, opražených nasucho
    • 180 g rozpuštěného másla na potírání
    • 6 lžic hnědého cukru
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Dýni oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Ve velké pánvi rozehřejte 4 lžíce másla, přidejte dýni, 140 g cukru, skořici a rozinky, chcete-li. Vařte na mírném ohni 5 minut, až dýně trochu změkne. Odstavte a vmíchejte pomerančovou kůru.

2 Těsto rozviňte a pláty si položte na sebe na pracovní plochu. Z balíčku budete vždy postupně používat a zamotávat dva pláty. Horní plát potřete máslem, pak jej potřenou stranou překlopte na další plát, aby k sobě přilnuly. I druhou stranu horního plátu potřete máslem. Poté na delší stranu plátu těsta naneste část dýňové náplně a poházejte nasekanými vlašskými ořechy. Zbytek plátu posypte troškou hnědého cukru. Pak směrem od náplně srolujte do rolády.

3 Kulatou formu či hlubokou žáruvzdornou pánev vymažte máslem. Roládu smotejte do těsného šneka a položte do středu formy. Umotejte takto vždy po dvou plátech zbytek filo těsta a náplně, postupně rolky obtáčejte kolem středového šneka, až vyplníte celou formu. Poslední dva pláty můžete plnit a rolovat z kratší strany (podle toho, kolik místa zbývá ve formě). Shora potřete máslem a posypte troškou hnědého cukru a skořice. V troubě vyhřáté na 180°C pečte 40–45 minut. Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a podávejte jako dezert na lžičku.

NĚCO NAVÍC
Místo dýně můžete vyzkoušet i batáty: pyré lze přidávat třeba do sladkého kynutého pečiva, muffinů či bábovek. A batáty dobře nahradí dýni i v tradičním americkém halloweenském koláči.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládové muffiny s řepou

Ledové mrkvové řezy

Koláč s cuketou, polentou a citronem

Chlebíček s hruškou a pastinákem

REKLAMA

Přidat komentář