Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)
Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

4.7/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Na formu 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8487 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 1096 g
Tuky 319 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Efektně zatočený koláč skrývá oranžové překvapení – sladkou dýni. 

Suroviny

dýně 800 g
pevnější, např. máslová
+ na vymazání
mletá + na poprášení
rozinky 1 hrst
propláchnuté (lze vynechat)
kůra nastrouhaná z 1/2 pomeranče
filo těsto 8 plátků
může být i rozmražené
opražené nasucho
máslo 180 g
rozpuštěné, na potírání
hnědý cukr 6 PL
na posypání

Postup

1

Dýni oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Ve velké pánvi rozehřejte 4 lžíce másla, přidejte dýni, 140 g cukru, skořici a rozinky, chcete-li. Vařte na mírném ohni 5 minut, až dýně trochu změkne. Odstavte a vmíchejte pomerančovou kůru.

2

Těsto rozviňte a pláty si položte na sebe na pracovní plochu. Z balíčku budete vždy postupně používat a zamotávat dva pláty. Horní plát potřete máslem, pak jej potřenou stranou překlopte na další plát, aby k sobě přilnuly. I druhou stranu horního plátu potřete máslem.

3

Poté na delší stranu plátu těsta naneste část dýňové náplně a poházejte nasekanými vlašskými ořechy. Zbytek plátu posypte troškou hnědého cukru. Pak směrem od náplně srolujte do rolády.

4

Kulatou formu či hlubokou žáruvzdornou pánev vymažte máslem. Roládu smotejte do těsného šneka a položte do středu formy. Umotejte takto vždy po dvou plátech zbytek filo těsta a náplně, postupně rolky obtáčejte kolem středového šneka, až vyplníte celou formu.

5

Poslední dva pláty můžete plnit a rolovat z kratší strany (podle toho, kolik místa zbývá ve formě).

6

Shora potřete máslem a posypte troškou hnědého cukru a skořice. V troubě vyhřáté na 180°C pečte 40–45 minut.

7

Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a podávejte jako dezert na lžičku.

NĚCO NAVÍC
Místo dýně můžete vyzkoušet i batáty: pyré lze přidávat třeba do sladkého kynutého pečiva, muffinů či bábovek. A batáty dobře nahradí dýni i v tradičním americkém halloweenském koláči.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč