Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

4.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Na formu 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8487 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 1096 g
Tuky 319 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Efektně zatočený koláč skrývá oranžové překvapení – sladkou dýni. 

Suroviny

dýně 800 g
pevnější, např. máslová
máslo 4 PL
+ na vymazání
krupicový cukr 140 g
skořice 1 ČL
mletá + na poprášení
rozinky 1 hrst
propláchnuté (lze vynechat)
pomerančová kůra
kůra nastrouhaná z 1/2 pomeranče
filo těsto 8 plátků
může být i rozmražené
vlašské ořechy 190 g
opražené nasucho
máslo 180 g
rozpuštěné, na potírání
hnědý cukr 6 PL
moučkový cukr
na posypání

1 Dýni oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Ve velké pánvi rozehřejte 4 lžíce másla, přidejte dýni, 140 g cukru, skořici a rozinky, chcete-li. Vařte na mírném ohni 5 minut, až dýně trochu změkne. Odstavte a vmíchejte pomerančovou kůru.

2 Těsto rozviňte a pláty si položte na sebe na pracovní plochu. Z balíčku budete vždy postupně používat a zamotávat dva pláty. Horní plát potřete máslem, pak jej potřenou stranou překlopte na další plát, aby k sobě přilnuly. I druhou stranu horního plátu potřete máslem. Poté na delší stranu plátu těsta naneste část dýňové náplně a poházejte nasekanými vlašskými ořechy. Zbytek plátu posypte troškou hnědého cukru. Pak směrem od náplně srolujte do rolády.

3 Kulatou formu či hlubokou žáruvzdornou pánev vymažte máslem. Roládu smotejte do těsného šneka a položte do středu formy. Umotejte takto vždy po dvou plátech zbytek filo těsta a náplně, postupně rolky obtáčejte kolem středového šneka, až vyplníte celou formu. Poslední dva pláty můžete plnit a rolovat z kratší strany (podle toho, kolik místa zbývá ve formě). Shora potřete máslem a posypte troškou hnědého cukru a skořice. V troubě vyhřáté na 180°C pečte 40–45 minut. Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a podávejte jako dezert na lžičku.

NĚCO NAVÍC
Místo dýně můžete vyzkoušet i batáty: pyré lze přidávat třeba do sladkého kynutého pečiva, muffinů či bábovek. A batáty dobře nahradí dýni i v tradičním americkém halloweenském koláči.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit