Dezerty se zeleninou nemusí být pokaždé hutné, cuketový koláč s polentou je lehký jako vánek.
Suroviny
1 Předehřejte troubu na 180°C, formu vymažte a vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr šlehejte do pěny. V další míse smíchejte mandlovou mouku, polentu a kypřicí prášek do pečiva. Do máslovo–cukrové směsi zašlehejte postupně vždy jedno vejce a trochu sypké směsi, až se obě směsi propojí, a pokračujte s dalšími vejci.
2 Pak zašlehejte citronovou kůru a šťávu. Nastrouhanou cuketu důkladně vymačkejte (jinak by se těsto rozmočilo) a jemně zapracujte do těsta. Vlijte do formy a pečte 40 minut. Před krájením nechte zcela vychladnout (koláč je hodně křehký a drobí se) a poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
- Cuketa se díky neutrální chuti hodí všude (do perníku, čokoládové buchty, bábovky...), vždy ale potřebuje dobře vymačkat! Odvážnější mohou dužinu bez semínek vyzkoušet místo jablečné náplně: Oloupanou cuketu na kostičky či tenká kolečka krátce poduste s hnědým cukrem, máslem, citronovou šťávou, mletou skořicí a trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
- Nastrouhanou cuketou (bez semínek) můžete nastavovat džemy z exotického ovoce (kiwi, ananas) i z kyselejších, výrazných jablek.