Koláč s cuketou, polentou a citronem

Koláč s cuketou, polentou a citronem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Na dortovou formu o průměru 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4309 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 291 g
Tuky 310 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezerty se zeleninou nemusí být pokaždé hutné, cuketový koláč s polentou je lehký jako vánek.

Suroviny

máslo 200 g
změklé
krupicový cukr 175 g
mouka mandlová 200 g
polenta 100 g
instatní jemná polenta
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
vejce 3 ks
citronová kůra
najemno nastrouhaná z 1 citronu
citronová štáva 3.5 PL
cuketa 250 g
nahrubo nastrouhaná (z většího kusu pouze dužina bez semínek)
moučkový cukr
na posypání

1 Předehřejte troubu na 180°C, formu vymažte a vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr šlehejte do pěny. V další míse smíchejte mandlovou mouku, polentu a kypřicí prášek do pečiva. Do máslovo–cukrové směsi zašlehejte postupně vždy jedno vejce a trochu sypké směsi, až se obě směsi propojí, a pokračujte s dalšími vejci.

2 Pak zašlehejte citronovou kůru a šťávu. Nastrouhanou cuketu důkladně vymačkejte (jinak by se těsto rozmočilo) a jemně zapracujte do těsta. Vlijte do formy a pečte 40 minut. Před krájením nechte zcela vychladnout (koláč je hodně křehký a drobí se) a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

  • Cuketa se díky neutrální chuti hodí všude (do perníku, čokoládové buchty, bábovky...), vždy ale potřebuje dobře vymačkat! Odvážnější mohou dužinu bez semínek vyzkoušet místo jablečné náplně: Oloupanou cuketu na kostičky či tenká kolečka krátce poduste s hnědým cukrem, máslem, citronovou šťávou, mletou skořicí a trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
     
  • Nastrouhanou cuketou (bez semínek) můžete nastavovat džemy z exotického ovoce (kiwi, ananas) i z kyselejších, výrazných jablek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit