Koláč s cuketou, polentou a citronem

Koláč s cuketou, polentou a citronem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Na dortovou formu o průměru 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4309 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 291 g
Tuky 310 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezerty se zeleninou nemusí být pokaždé hutné, cuketový koláč s polentou je lehký jako vánek.

Suroviny

máslo 200 g
změklé
krupicový cukr 175 g
mouka mandlová 200 g
polenta 100 g
instatní jemná polenta
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
vejce 3 ks
citronová kůra
najemno nastrouhaná z 1 citronu
citronová štáva 3.5 PL
cuketa 250 g
nahrubo nastrouhaná (z většího kusu pouze dužina bez semínek)
moučkový cukr
na posypání

1 Předehřejte troubu na 180°C, formu vymažte a vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr šlehejte do pěny. V další míse smíchejte mandlovou mouku, polentu a kypřicí prášek do pečiva. Do máslovo–cukrové směsi zašlehejte postupně vždy jedno vejce a trochu sypké směsi, až se obě směsi propojí, a pokračujte s dalšími vejci.

2 Pak zašlehejte citronovou kůru a šťávu. Nastrouhanou cuketu důkladně vymačkejte (jinak by se těsto rozmočilo) a jemně zapracujte do těsta. Vlijte do formy a pečte 40 minut. Před krájením nechte zcela vychladnout (koláč je hodně křehký a drobí se) a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

  • Cuketa se díky neutrální chuti hodí všude (do perníku, čokoládové buchty, bábovky...), vždy ale potřebuje dobře vymačkat! Odvážnější mohou dužinu bez semínek vyzkoušet místo jablečné náplně: Oloupanou cuketu na kostičky či tenká kolečka krátce poduste s hnědým cukrem, máslem, citronovou šťávou, mletou skořicí a trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
     
  • Nastrouhanou cuketou (bez semínek) můžete nastavovat džemy z exotického ovoce (kiwi, ananas) i z kyselejších, výrazných jablek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit