Lehké a kypré
Suroviny
brambory
300
g
hrášek
200
g
nebo fazolky
bělomasá ryba
500
g
sůl
pepř
mouka
na poprášení
olej
na smažení
zakysaná smetana
200
ml
chilli omáčka
1
PL
nebo 1/2 ČL mletého chilli
Postup
1
Celé brambory povařte doměkka (15 až 20 minut), hrášek nebo fazolky asi 10 minut. Obojí sceďte, brambory rozmačkejte, fazolky pokrájejte nadrobno.
2
V osolené vodě mezitím povařte rybu doměkka; trvá to asi 10 minut. Nechte trochu vychladnout, pak odstraňte případnou kůži i kůstky a rozmělněte maso vidličkou.
3
Spojte s rozmačkanými bramborami a fazolkami, osolte a opepřete. Utvořte asi osm vyšších koláčků.
4
Poprašte moukou a osmažte dozlatova.
5
Smetanu rozšlehejte s chilli omáčkou či kořením. Podávejte buď zvlášť, nebo dejte lžíci ostré smetany na každý rybí koláček.