Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na tortilly a placky

Placky v různých podobách se připravují po celém světě. Chlebové placky nahrazují v mnoha zemích krajíc chleba a patří k základům místní kuchyně. Naan, čapátí, pity, tortilly si můžeme připravit i doma.

...

 

Vedle obilných placek, které obvykle doprovázejí hlavní pokrm nebo omáčku, existují placky, které samy zastanou hlavní chod. Placky připravíte téměř z čehokoli a zužitkujete do nich spoustu surovin, které by jinak přišly vniveč. Mezi takové patří vařená i syrová zelenina, přebytky vařené rýže, luštěniny nebo dokonce kuskus. Hvezdami mezi plackami jsou například bramboráky, zelníky, řecké cuketové placky kolokithokeftedes nebo falafel. U nás najdete recepty na bramborové, brokolickové, kapustové či květákové placky. 

Poradíme vám, jak připravit tortilly a placky s masem i bez masa a těšit se můžete na spoustu skvělých receptů a tipů, jaké náplně a kombinace chutí svědčí slaným plackám nejvíce. Už jste někdy zkoušeli připravit k obědu slané palačinky plněné špenátem a sýrem? Tradičními i nevšedními recepty na slané pochoutky se to na našem webu jen hemží. Jaké placičky si vyberete k dnešnímu obědu? 

Pikantní chuť Mexika s pestrými tortillami 

Mexické pokrmy jsme si v Čechách již osvojili. Nejen v mexické restauraci tak můžete ochutnat delikatesy mnoha chutí a barev. Tortilly se dají běžně sehnat v síti supermarketů, vyrobit si je a naplnit je však můžete i sami doma. Ingredience se podobají těstu na pizzu a k výrobě domácí tortilly stačí hladká mouka, voda, olej a sůl. Co si s námi můžete připravit? 

  • Quesadilla: Mexická směs se sýrem zapečená mezi dvěma plátky tortilly. 
  • Burrito: Směs zeleniny, fazolí, rýže a případně dalších ingrediencí zamotaná v pšeničné tortille. 
  • Nachos: Tortillové lupínky podávané se salsou nebo zapečené s čedarem. 
  • Tacos: Malé měkké nebo křupavé placky z pšeničné nebo kukuřičné mouky plněné různými mexickými surovinami. 

Indická chlebová placka naan, čapátí (roti)

Naan je placka z kynutého těsta, výroba čapátí nebo roti se obejde bez kvanic. Placky která se hodí k jakémukoli indickému kari, masale či dhálu a se připravují v rozpálené troubě nebo na grilu.

Dokonalé bramboráky i placky z pohanky

České placky nezůstávají za těmi světovými pozadu a naše kuchyně nabízí nespočet placek s masem, bez masa, se zeleninou či sýrem nebo na sladko třeba s povidly nebo tvarohem.


Celý popis