Recepty na tortilly a placky
Placky v různých podobách se připravují po celém světě. Chlebové placky nahrazují v mnoha zemích krajíc chleba a patří k základům místní kuchyně. Naan, čapátí, pity, tortilly si můžeme připravit i doma.
...
Vedle obilných placek, které obvykle doprovázejí hlavní pokrm nebo omáčku, existují placky, které samy zastanou hlavní chod. Placky připravíte téměř z čehokoli a zužitkujete do nich spoustu surovin, které by jinak přišly vniveč. Mezi takové patří vařená i syrová zelenina, přebytky vařené rýže, luštěniny nebo dokonce kuskus. Hvezdami mezi plackami jsou například bramboráky, zelníky, řecké cuketové placky kolokithokeftedes nebo falafel. U nás najdete recepty na bramborové, brokolickové, kapustové či květákové placky.
Poradíme vám, jak připravit tortilly a placky s masem i bez masa a těšit se můžete na spoustu skvělých receptů a tipů, jaké náplně a kombinace chutí svědčí slaným plackám nejvíce. Už jste někdy zkoušeli připravit k obědu slané palačinky plněné špenátem a sýrem? Tradičními i nevšedními recepty na slané pochoutky se to na našem webu jen hemží. Jaké placičky si vyberete k dnešnímu obědu?
Pikantní chuť Mexika s pestrými tortillami
Mexické pokrmy jsme si v Čechách již osvojili. Nejen v mexické restauraci tak můžete ochutnat delikatesy mnoha chutí a barev. Tortilly se dají běžně sehnat v síti supermarketů, vyrobit si je a naplnit je však můžete i sami doma. Ingredience se podobají těstu na pizzu a k výrobě domácí tortilly stačí hladká mouka, voda, olej a sůl. Co si s námi můžete připravit?
- Quesadilla: Mexická směs se sýrem zapečená mezi dvěma plátky tortilly.
- Burrito: Směs zeleniny, fazolí, rýže a případně dalších ingrediencí zamotaná v pšeničné tortille.
- Nachos: Tortillové lupínky podávané se salsou nebo zapečené s čedarem.
- Tacos: Malé měkké nebo křupavé placky z pšeničné nebo kukuřičné mouky plněné různými mexickými surovinami.
Indická chlebová placka naan, čapátí (roti)
Naan je placka z kynutého těsta, výroba čapátí nebo roti se obejde bez kvanic. Placky která se hodí k jakémukoli indickému kari, masale či dhálu a se připravují v rozpálené troubě nebo na grilu.
- Na grilovací párty se bude skvěle hodit naan plněný bylinkovým pestem a sýrem.
- Zeleninové kari perfektně doprovodí čapátí.
Dokonalé bramboráky i placky z pohanky
České placky nezůstávají za těmi světovými pozadu a naše kuchyně nabízí nespočet placek s masem, bez masa, se zeleninou či sýrem nebo na sladko třeba s povidly nebo tvarohem.
- Královnami mezi plackami jsou bramboráky. Vychutnat si je můžete samotné nebo třeba s uzeným masem.
- K večeři můžete ivyzkoušet například pohankové placičky nebo kukuřičné placky se sýrem.
- Kdo by neznal kapustové placičky?Připravte si je v naší neodolatelné verzi s uzeným masem.
- Luštěniny jsou skvělou surovinou pro výrobu placek. Připravte si falafel nebo fazolové placičky s kukuřicí.
- Skvělým zástupcem skromné kuchyně jsou mrkvové placičky, které jsou lahodné a nestojí skoro nic.
- Ze zbylé vařené rýže můžete připravit placky na způsob italských arancini, zužitkovat do placek můžete dokonce také kuskus.
- Na thajské rybí placičky budete potřebovat libovolné rybí filé. Lahodným pokrmem prokážete službu i svému zdraví.
- Milovníci tofu uvítají zeleninové placičky s tofu a sójovým granulátem.
- Pokud vás lákají zeleninové či chlebové placky, neváhejte vyzkoušet třeba moldavské placky s máslovou dýní, vynikající škvarkové placky nebo tradiční slovenské bramborové lokše.
Celý popis