Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Korunovační kuře
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2472 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 200 g
Tuky 116 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na červen připadá tradiční oslava dubnových narozenin britské královny Alžběty II. a také výročí její korunovace. Recept na korunovační kuře vznikl právě pro tuto slavnostní příležitost v roce 1953. Je univerzální – můžete ho podávat v sendvičích, ale také v listovém salátu nebo s dlouhozrnnou rýží či k pečené bramboře. 

Suroviny

římský kmín 1 ČL
pepř celý 1 ČL
zázvor (čerstvý) 3 plátky
vývar kuřecí
nebo voda, množství podle potřeby
Na salát
majonéza 120 ml
jarní cibulka 2 ks
nakrájená nadrobno
kari koření 2 PL
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na plátky
mandle plátky 1 hrst
opražené
kajenský pepř 1 špetka
koriandr čerstvý 1 hrst
nadrobno nakrájený
k podávání
polníček
k podávání

Postup

1

Kuře vložte do hrnce, přidejte ostatní suroviny a zalijte vývarem nebo vodou. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, poté ztlumte a nechte ještě 15 minut táhnout. Hrnec odstavte, přiklopte a nechte maso ještě 15–20 minut dojít. Kuřecí prsa vyjměte a natrhejte vidličkou či nakrájejte na sousta.

2

V misce promíchejte všechny ingredience na salát kromě koriandru. Dochuťte, přidejte připravené kuřecí maso, koriandr a lehce promíchejte. Podávejte na bílém pečivu (opečeném, chcete-li), doplněné polníčkem.

NĚCO NAVÍC
Mangové čatní je ingredience, která recept chuťově posunuje o úroveň výš. Můžete je přidat přímo ke kuřeti nebo jím namazat pečivo, tak či onak, rozhodně je ale nevynechávejte! Můžete ho ale nahradit pikantním meruňkovým džemem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín