0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Korunovační kuře
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2472 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 200 g
Tuky 116 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na červen připadá tradiční oslava dubnových narozenin britské královny Alžběty II. a také výročí její korunovace. Recept na korunovační kuře vznikl právě pro tuto slavnostní příležitost v roce 1953. Je univerzální – můžete ho podávat v sendvičích, ale také v listovém salátu nebo s dlouhozrnnou rýží či k pečené bramboře. 

Suroviny

kuřecí prsa 4 ks
římský kmín 1 ČL
pepř celý 1 ČL
zázvor (čerstvý) 3 plátky
bobkový list 1 ks
vývar kuřecí
nebo voda, množství podle potřeby
Na salát
jogurt řeckého typu 120 ml
majonéza 120 ml
jarní cibulka 2 ks
nakrájená nadrobno
kari koření 2 PL
mangové čatní 2 PL
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na plátky
citronová štáva 1 PL
mandle plátky 1 hrst
opražené
kajenský pepř 1 špetka
koriandr 1 hrst
nadrobno nakrájený
toustový chléb
k podávání
polníček
k podávání

Postup

1

Kuře vložte do hrnce, přidejte ostatní suroviny a zalijte vývarem nebo vodou. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, poté ztlumte a nechte ještě 15 minut táhnout. Hrnec odstavte, přiklopte a nechte maso ještě 15–20 minut dojít. Kuřecí prsa vyjměte a natrhejte vidličkou či nakrájejte na sousta.

2

V misce promíchejte všechny ingredience na salát kromě koriandru. Dochuťte, přidejte připravené kuřecí maso, koriandr a lehce promíchejte. Podávejte na bílém pečivu (opečeném, chcete-li), doplněné polníčkem.

NĚCO NAVÍC
Mangové čatní je ingredience, která recept chuťově posunuje o úroveň výš. Můžete je přidat přímo ke kuřeti nebo jím namazat pečivo, tak či onak, rozhodně je ale nevynechávejte! Můžete ho ale nahradit pikantním meruňkovým džemem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit