Tohle musíte zkusit: Jednoduše ušleháte těsto, nalijete do formy a z té vyklopíte skvostný třívrstvý koláč. A pak že kouzla neexistují!
Suroviny
Postup
Troubu vyhřejte na 160°C. Nerozvírací kulatou zapékací formu o průměru 22 cm nebo hranatou formu o rozměrech 20 x 20 cm (nejlépe z varného skla) vymažte máslem.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a odložte stranou. Žloutky, cukr a dřeň z vanilkového lusku vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté ke žloutkům přidejte máslo a pečlivě zašlehejte. Pro jistotu odškrábněte stěrkou ode dna usazené těsto. Přisypte mouku a opět zašlehejte. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs dokonale nespojí. Nakonec opatrně ručně po částech zapracujte sníh z bílků. Výsledné těsto bude velmi řídké, skoro jako na palačinky.
Nalijte těsto do formy a pečte 45–60 minut dozlatova. Pokud příliš rychle tmavne, přikryjte koláč během pečení alobalem – povrch už nebude dále zlátnout, ale uvnitř se krásně dopeče. Propečení ověřte po 45 minutách opatrným zatřesením formou, koláč by neměl být příliš třaslavý jako třeba cheesecake, povrch bude piškotový a střed by měl připomínat pudink.
Nechte koláč vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho kolem dokola obkrojte nožem, formu přiklopte talířem a koláč na něj vyklopte. Bude tedy ‚hlavou dolů. Poté použijte druhý talíř, přiklopte a obraťte koláč správnou stranou nahoru. Nakrájejte na klínky a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Koláč je skvělý s neslazenou šlehačkou či zakysanou smetanou a s čerstvým ovocem.