0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kouzelný vanilkový koláč

Kouzelný vanilkový koláč

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2911 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 265 g
Tuky 164 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle musíte zkusit: Jednoduše ušleháte těsto, nalijete do formy a z té vyklopíte skvostný třívrstvý koláč. A pak že kouzla neexistují!

Suroviny

vejce 4 ks
o pokojové teplotě, bílky a žloutky zvlášť
sůl špetka
krupicový cukr 150 g
vanilkový lusk 0.5 ks
vyškrábnutá dřeň
máslo 125 g
rozpuštěné, zchladlé + na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 115 g
prosátá
mléko 500 ml
vlažné

1 Troubu vyhřejte na 160°C. Nerozvírací kulatou zapékací formu o průměru 22 cm nebo hranatou formu o rozměrech 20 x 20 cm (nejlépe z varného skla) vymažte máslem.

2Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a odložte stranou. Žloutky, cukr a dřeň z vanilkového lusku vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté ke žloutkům přidejte máslo a pečlivě zašlehejte. Pro jistotu odškrábněte stěrkou ode dna usazené těsto. Přisypte mouku a opět zašlehejte. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs dokonale nespojí. Nakonec opatrně ručně po částech zapracujte sníh z bílků. Výsledné těsto bude velmi řídké, skoro jako na palačinky.

3 Nalijte těsto do formy a pečte 45–60 minut dozlatova. Pokud příliš rychle tmavne, přikryjte koláč během pečení alobalem – povrch už nebude dále zlátnout, ale uvnitř se krásně dopeče. Propečení ověřte po 45 minutách opatrným zatřesením formou, koláč by neměl být příliš třaslavý jako třeba cheesecake, povrch bude piškotový a střed by měl připomínat pudink.

Nechte koláč vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho kolem dokola obkrojte nožem, formu přiklopte talířem a koláč na něj vyklopte. Bude tedy ‚hlavou dolů‘. Poté použijte druhý talíř, přiklopte a obraťte koláč správnou stranou nahoru. Nakrájejte na klínky a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Koláč je skvělý s neslazenou šlehačkou či zakysanou smetanou a s čerstvým ovocem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit