0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehký koláč s náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné 8-10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6280 kcal
Bílkoviny 545 g
Sacharidy 250 g
Tuky 337 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace křehkého máslového těsta a nadýchané, téměř pěnové náplně je krásná a osvěžující. Jemná navinulost tvarohu vylehčuje intenzivní chuť čokolády, aniž by ji přebíjela. Koláč si dobře rozumí s vůní drobného bobulového ovoce.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 150 g
máslo 175 g
vychlazené, rozkrájené na kousky
moučkový cukr 25 g
žloutek 2 ks
z velkých vajec
sůl 1 špetka
Na náplň
tmavá čokoláda 175 g
jemný, plnotučný
hnědý cukr 50 g
vejce 2 ks
žloutky oddělené od bílků
želatina 3 plátky
možno nahradit 5 g práškové želatiny
mléko 2 PL
čerstvé či mražené, na ozdobení

Postup

1

Do mouky proseté se solí zapracujte máslo (snadno to jde přerušovaným mixováním v robotu), pak cukr a vejce. Vláčné těsto na pomoučené ploše lehce propracujte, zformujte plošší hroudu, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout v chladu. Těsto je potřeba zpracovávat rychle, aby máslo nezačalo měknout. Odpočívat by těsto mělo alespoň půl hodiny, ale v chladu ho můžete ponechat i přes noc.

2

Pak těsto vyválejte na placku, kterou vyložíte kulatou formu o průměru 20 cm. Prsty těsto vytvarujte až do výše jejích okrajů a přitlačte. Spodek propíchejte vidličkou, formu položte na pečicí plech a nechte ještě půl hodiny v chladu. Troubu předehřejte na 190 °C (elektrickou) nebo na 170 °C (horkovzdušnou). Korpus předpečte tzv. naslepo podle výše uvedeného postupu.

3

Na přípravu náplně rozpusťte čokoládu (jak na to, zjistíte u receptu na světový čokoládový dort). V jiné misce promíchejte tvaroh, smetanu, žloutky a cukr dohladka. Želatinu namočte asi na 5 minut do malého množství studené vody a nechejte ji bobtnat. V kastrůlku zahřejte mléko k bodu varu.

4

Ze želatiny vymačkejte vodu stejně, jako když ždímáte v hrsti mokrý hadřík, vložte ji do mléka a míchejte tak dlouho, až se zcela rozpustí. Nerozpuštěná by mohla v krému vytvořit hrudky. Mléko se želatinou stejně jako rozpuštěnou čokoládu opatrně vmíchejte do tvarohové směsi.

5

Bílky ušlehejte do polotuha (to znamená, že po zvednutí šlehacích metel vzniknou jakési špičky, které se ale samovolně ohýbají) a po částech je také vetřete do směsi. Krémem vyplňte těstovou formu. Nyní už jen prokážete svou trpělivost, protože aby náplň ztuhla, měl by si tenhle koláč ještě nejméně 4 hodiny odpočinout v chladu.

Jak předpéci těsto na KŘEHKÝ KOLÁČ S NÁPLNÍ, aby se spodek propekl a nezvlnil?
Formu vyložte těstem, spodek propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru a to posypte suchými luštěninami, nejlépe fazolemi (mají nejtvrdší slupku, nepálí se). Pečte asi 15 minut zhruba při 180 °C, pak papír s luštěninami opatrně sejměte, teplotu snižte na 150 °C a těsto ještě 5–10 minut dopékejte, až je na dotek suché a na pohled zlatavé.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Příprava koláče je jednoduchá, zvládne to i můj manžel. Je výborný, ale toho másla je v receptu strašně moc - stačí polovina. Koláč jsem polila čokoládovou polevou - vynikající.

Anonym

Opravdu do testa, bych dala mene masla, ale jinak bezkonkurencni. Vsichni mi ho chvalili, jak kdyby byl z cukrarny. Naplnka chutna jak Termix nebo Parizanka

Ilona Nováková

Souhlasím, že másla je v receptu příliš. Dělám tenhle koláč s 90 g másla a je to akorát.

Pavlína Bílková

Koláč byl sice chuťově dobrý ,ale nešel vůbec nakrajet a na talíři vypadal hrozně.Take jsem dala polovinu másla ,stačilo to ,ale těsto moc neladilo s tou naplni.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč