Křehký koláč s náplní

Křehký koláč s náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (24)
Do hodiny Snadné 8-10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6343 kcal
Bílkoviny 515 g
Cukr 273 g
Tuky 336 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kombinace křehkého máslového těsta a nadýchané, téměř pěnové náplně je krásná a osvěžující. Jemná navinulost tvarohu vylehčuje intenzivní chuť čokolády, aniž by ji přebíjela. Koláč si dobře rozumí s vůní drobného bobulového ovoce.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 150 g
máslo 175 g
vychlazené, rozkrájené na kousky
moučkový cukr 25 g
žloutek 2 ks
z velkých vajec
sůl špetka
Na náplň
čokoláda 175 g
na vaření
zakysaná smetana 200 ml
tvaroh 300 g
jemný, plnotučný
krupicový cukr 50 g
vejce 2 ks
žloutky oddělené od bílků
želatina 3 plátky
možno nahradit 5 g práškové želatiny
mléko 2 PL
bobulovité ovoce
čerstvé i mražené na zdobení

1 Do mouky proseté se solí zapracujte máslo (snadno to jde přerušovaným mixováním v robotu), pak cukr a vejce. Vláčné těsto na pomoučené ploše lehce propracujte, zformujte plošší hroudu, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout v chladu. Těsto je potřeba zpracovávat rychle, aby máslo nezačalo měknout. Odpočívat by těsto mělo alespoň půl hodiny, ale v chladu ho můžete ponechat i přes noc.

2 Pak těsto vyválejte na placku, kterou vyložíte kulatou formu o průměru 20 cm. Prsty těsto vytvarujte až do výše jejích okrajů a přitlačte. Spodek propíchejte vidličkou, formu položte na pečicí plech a nechte ještě půl hodiny v chladu. Troubu předehřejte na 190 °C (elektrickou) nebo na 170 °C (horkovzdušnou). Korpus předpečte tzv. naslepo podle výše uvedeného postupu.

3 Na přípravu náplně rozpusťte čokoládu (jak na to, zjistíte u receptu na světový čokoládový dort). V jiné misce promíchejte tvaroh, smetanu, žloutky a cukr dohladka. Želatinu namočte asi na 5 minut do malého množství studené vody a nechejte ji bobtnat. V kastrůlku zahřejte mléko k bodu varu.

4 Ze želatiny vymačkejte vodu stejně, jako když ždímáte v hrsti mokrý hadřík, vložte ji do mléka a míchejte tak dlouho, až se zcela rozpustí. Nerozpuštěná by mohla v krému vytvořit hrudky. Mléko se želatinou stejně jako rozpuštěnou čokoládu opatrně vmíchejte do tvarohové směsi. Bílky ušlehejte do polotuha (to znamená, že po zvednutí šlehacích metel vzniknou jakési špičky, které se ale samovolně ohýbají) a po částech je také vetřete do směsi. Krémem vyplňte těstovou formu. Nyní už jen prokážete svou trpělivost, protože aby náplň ztuhla, měl by si tenhle koláč ještě nejméně 4 hodiny odpočinout v chladu.

Jak předpéci těsto na KŘEHKÝ KOLÁČ S NÁPLNÍ, aby se spodek propekl a nezvlnil?

Formu vyložte těstem, spodek propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru a to posypte suchými luštěninami, nejlépe fazolemi (mají nejtvrdší slupku, nepálí se). Pečte asi 15 minut zhruba při 180 °C, pak papír s luštěninami opatrně sejměte, teplotu snižte na 150 °C a těsto ještě 5–10 minut dopékejte, až je na dotek suché a na pohled zlatavé.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit