Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehký koláč s náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné 8-10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6280 kcal
Bílkoviny 545 g
Sacharidy 250 g
Tuky 337 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace křehkého máslového těsta a nadýchané, téměř pěnové náplně je krásná a osvěžující. Jemná navinulost tvarohu vylehčuje intenzivní chuť čokolády, aniž by ji přebíjela. Křehký koláč s náplní si dobře rozumí s vůní drobného bobulového ovoce.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
máslo 175 g
vychlazené, rozkrájené na kousky
z velkých vajec
sůl 1 špetka
Na náplň
tmavá čokoláda 175 g
jemný, plnotučný
hnědý cukr 50 g
vejce 2 ks
žloutky oddělené od bílků
želatina 3 plátky
možno nahradit 5 g práškové želatiny
čerstvé či mražené, na ozdobení

Postup

1

Do mouky proseté se solí zapracujte máslo (snadno to jde přerušovaným mixováním v robotu), pak cukr a vejce. Vláčné těsto na pomoučené ploše lehce propracujte, zformujte plošší hroudu, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout v chladu. Těsto je potřeba zpracovávat rychle, aby máslo nezačalo měknout. Odpočívat by těsto mělo alespoň půl hodiny, ale v chladu ho můžete ponechat i přes noc.

2

Pak těsto vyválejte na placku, kterou vyložíte kulatou formu o průměru 20 cm. Prsty těsto vytvarujte až do výše jejích okrajů a přitlačte. Spodek propíchejte vidličkou, formu položte na pečicí plech a nechte ještě půl hodiny v chladu. Troubu předehřejte na 190 °C (elektrickou) nebo na 170 °C (horkovzdušnou). Korpus předpečte tzv. naslepo podle výše uvedeného postupu.

3

Na přípravu náplně rozpusťte čokoládu (jak na to, zjistíte u receptu na světový čokoládový dort). V jiné misce promíchejte tvaroh, smetanu, žloutky a cukr dohladka. Želatinu namočte asi na 5 minut do malého množství studené vody a nechejte ji bobtnat. V kastrůlku zahřejte mléko k bodu varu.

4

Ze želatiny vymačkejte vodu stejně, jako když ždímáte v hrsti mokrý hadřík, vložte ji do mléka a míchejte tak dlouho, až se zcela rozpustí. Nerozpuštěná by mohla v krému vytvořit hrudky. Mléko se želatinou stejně jako rozpuštěnou čokoládu opatrně vmíchejte do tvarohové směsi.

5

Bílky ušlehejte do polotuha (to znamená, že po zvednutí šlehacích metel vzniknou jakési špičky, které se ale samovolně ohýbají) a po částech je také vetřete do směsi. Krémem vyplňte těstovou formu. Nyní už jen prokážete svou trpělivost, protože aby náplň ztuhla, měl by si tenhle koláč ještě nejméně 4 hodiny odpočinout v chladu.

Jak předpéci těsto na KŘEHKÝ KOLÁČ S NÁPLNÍ, aby se spodek propekl a nezvlnil?
Formu vyložte těstem, spodek propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru a to posypte suchými luštěninami, nejlépe fazolemi (mají nejtvrdší slupku, nepálí se). Pečte asi 15 minut zhruba při 180 °C, pak papír s luštěninami opatrně sejměte, teplotu snižte na 150 °C a těsto ještě 5–10 minut dopékejte, až je na dotek suché a na pohled zlatavé.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

20.02.2018 21:50

Koláč byl sice chuťově dobrý ,ale nešel vůbec nakrajet a na talíři vypadal hrozně.Take jsem dala polovinu másla ,stačilo to ,ale těsto moc neladilo s tou naplni.

20.04.2017 19:38

Souhlasím, že másla je v receptu příliš. Dělám tenhle koláč s 90 g másla a je to akorát.

21.05.2008 10:24
Opravdu do testa, bych dala mene masla, ale jinak bezkonkurencni. Vsichni mi ho chvalili, jak kdyby byl z cukrarny. Naplnka chutna jak Termix nebo Parizanka
04.02.2007 13:56
Příprava koláče je jednoduchá, zvládne to i můj manžel. Je výborný, ale toho másla je v receptu strašně moc - stačí polovina. Koláč jsem polila čokoládovou polevou - vynikající.

Apetit magazín