Křehký koláč s náplní

Křehký koláč s náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (23)
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6343 kcal
Bílkoviny 515 g
Cukr 273 g
Tuky 336 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kombinace křehkého máslového těsta a nadýchané, téměř pěnové náplně je krásná a osvěžující. Jemná navinulost tvarohu vylehčuje intenzivní chuť čokolády, aniž by ji přebíjela. Koláč si dobře rozumí s vůní drobného bobulového ovoce.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 150 g
máslo 175 g
vychlazené, rozkrájené na kousky
moučkový cukr 25 g
žloutek 2 ks
z velkých vajec
sůl špetka
Na náplň
čokoláda 175 g
na vaření
zakysaná smetana 200 ml
tvaroh 300 g
jemný, plnotučný
krupicový cukr 50 g
vejce 2 ks
žloutky oddělené od bílků
želatina 3 plátky
možno nahradit 5 g práškové želatiny
mléko 2 PL
bobulovité ovoce
čerstvé i mražené na zdobení

1 Do mouky proseté se solí zapracujte máslo (snadno to jde přerušovaným mixováním v robotu), pak cukr a vejce. Vláčné těsto na pomoučené ploše lehce propracujte, zformujte plošší hroudu, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout v chladu. Těsto je potřeba zpracovávat rychle, aby máslo nezačalo měknout. Odpočívat by těsto mělo alespoň půl hodiny, ale v chladu ho můžete ponechat i přes noc.

2 Pak těsto vyválejte na placku, kterou vyložíte kulatou formu o průměru 20 cm. Prsty těsto vytvarujte až do výše jejích okrajů a přitlačte. Spodek propíchejte vidličkou, formu položte na pečicí plech a nechte ještě půl hodiny v chladu. Troubu předehřejte na 190 °C (elektrickou) nebo na 170 °C (horkovzdušnou). Korpus předpečte tzv. naslepo podle výše uvedeného postupu.

3 Na přípravu náplně rozpusťte čokoládu (jak na to, zjistíte u receptu na světový čokoládový dort). V jiné misce promíchejte tvaroh, smetanu, žloutky a cukr dohladka. Želatinu namočte asi na 5 minut do malého množství studené vody a nechejte ji bobtnat. V kastrůlku zahřejte mléko k bodu varu.

4 Ze želatiny vymačkejte vodu stejně, jako když ždímáte v hrsti mokrý hadřík, vložte ji do mléka a míchejte tak dlouho, až se zcela rozpustí. Nerozpuštěná by mohla v krému vytvořit hrudky. Mléko se želatinou stejně jako rozpuštěnou čokoládu opatrně vmíchejte do tvarohové směsi. Bílky ušlehejte do polotuha (to znamená, že po zvednutí šlehacích metel vzniknou jakési špičky, které se ale samovolně ohýbají) a po částech je také vetřete do směsi. Krémem vyplňte těstovou formu. Nyní už jen prokážete svou trpělivost, protože aby náplň ztuhla, měl by si tenhle koláč ještě nejméně 4 hodiny odpočinout v chladu.

Jak předpéci těsto na KŘEHKÝ KOLÁČ S NÁPLNÍ, aby se spodek propekl a nezvlnil?

Formu vyložte těstem, spodek propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru a to posypte suchými luštěninami, nejlépe fazolemi (mají nejtvrdší slupku, nepálí se). Pečte asi 15 minut zhruba při 180 °C, pak papír s luštěninami opatrně sejměte, teplotu snižte na 150 °C a těsto ještě 5–10 minut dopékejte, až je na dotek suché a na pohled zlatavé.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit