Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Krémový oříškový dort

Popis receptu: 

Oříškový dort, který můžete přizpůsobit dle chutě strávníků. V základní verzi používáme pomazánku z  arašídů a arašídy, lze však obměnit za ty, které máte oblíbené, například udělat variantu z lískových oříšků a Nutelly, pekanových nebo lískových ořechů.

Autor: Ivana Vlčková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 24
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Piškot:

    6 bílků

    6 lžic cukru

    2 lžíce mletých piškotů

    1 lžíce oleje

    2 lžíce hladké mouky

    1 prášek do pečiva

    -------

    150 gramů arašídů – nakrájet na hrubo

    1 oříšková pomazánka 400 gramů (arašídová)

     

    Krém:

    6 žloutků

    1 vanilkový pudink

    1/2 litru mléka

    3 lžíce polohrubé mouky

    200 gramů cukru krystal

    ----

    250 gramů másla

    1 balení BEBE sušenek mléčných

    50 ml (cca) mléka

    250 ml smetany ke šléhání (33%)

    1 ztužovač šlehačky

     

Příprava jídla

Bílky ušleháme společně s cukrem do husté pěny, poté vmícháme ostatní ingredience na piškot. Nalejeme na vymazaný a vysypaný plech, cca 30x30 cm. Posypeme 150 gramy nasekaných arašídů. Pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia. Po vytažení z trouby ihned korpus potíráme orašídovou pomazánkou. Dáme vychladit.

Všechny ingredience na krém smícháme a dáme vařit, vaříme do zhoustnutí. Po uvaření rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny horkého krému vmícháme 50 gramů čokolády na vaření. Když krémy vychládnou, do každého zašleháme 125 gramů másla.

Na korpus s arašídovou pomazánkou naneseme světlý krém, poklademe BEBE sušenkami, ty pokropíme mlékem, a naneseme čokoládový krém. Uhladíme a na samý závěr jako poslední vrstvu naneseme ušlehanou šlehačku (250 ml) společně s 1 ztužovačem šlehačky. Necháme v lednici vychladit. Při podávání můžeme doplnit slaným karamelem.

Přidat komentář