0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový dort se sušenými švestkami (torta nera)

Čokoládový dort se sušenými švestkami (torta nera)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládový dort se sušenými švestkami (torta nera)

4.6 / 5. Počet hodnocení: 25
Do 30 minut Snadné na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8698 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 518 g
Tuky 650 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Temné a hříšné jako noc...

Suroviny

smetana ke šlehání 500 ml
tmavá čokoláda 300 ml
aspoň 70 % kakaové hmoty
máslo 75 g
krupicový cukr 60 g
žloutek 5 ks
sušené švestky 200 g
vypeckované, propláchnuté horkou vodou
kakao holandského typu
na poprášení
Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
+ na podsypání
máslo 150 g
vychlazené a nakrájené na kostičky
vejce 1 ks

1 Na těsto promixujte v robotu mouku a máslo, aby získalo konzistenci drobenky. Přidejte vejce a asi 1/2 lžíce studené vody a krátce znovu promixujte. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, zformujte z něj kouli a z té dlaní udělejte placku. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na hodinu vychladit.

2 Troubu předehřejte na 190 °C. Vyjměte těsto z fólie, rozválejte ho na sílu 3 mm a vyložte jím vymazanou a vysypanou dortovou formu nebo formu na koláč se svislými okraji o průměru 28 cm. Přečnívající okraje odřízněte, dno propíchejte vidličkou a dejte znovu do lednice na 30 minut chladit. Pak těsto přikryjte pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a pečte naslepo 20 minut. Potom odstraňte papír a fazole a pečte ještě 10 minut.

3 Mezitím nad horkou vodní lázní za občasného míchání zahřívejte smetanu, čokoládu, máslo a cukr, až se vše rozpustí a směs je hladká. V jiné míse lehce našlehejte žloutky, přidejte hrnek čokoládové směsi a prošlehejte. Pak přidejte zbytek a zlehka promíchejte, ale nemíchejte příliš, aby se nevytvořily bublinky. Ztlumte troubu na 150 °C. Korpus posypte švestkami a zalijte čokoládovou směsí. Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní. Při pokojové teplotě nechte vychladnout a podávejte poprášené kakaem.

Tipy & triky
Sušené švestky z receptu na torta nera doporučujeme namočit přes noc do brandy nebo rumu. Pokud nemáte švestky v biokvalitě, vždy je
propláchněte horkou vodou, abyste se zbavili síry.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč