Čokoládový dort se sušenými švestkami (torta nera)

Čokoládový dort se sušenými švestkami (torta nera)

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (23)
Do 30 minut na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8698 kcal
Bílkoviny 182 g
Cukr 518 g
Tuky 650 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Temné a hříšné jako noc...

Suroviny

smetana ke šlehání 500 ml
tmavá čokoláda 300 ml
aspoň 70 % kakaové hmoty
máslo 75 g
krupicový cukr 60 g
žloutek 5 ks
sušené švestky 200 g
vypeckované, propláchnuté horkou vodou
kakao
holandského typu
Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
+ na podsypání
máslo 150 g
vychlazené a nakrájené na kostičky
vejce 1 ks

1 Na těsto promixujte v robotu mouku a máslo, aby získalo konzistenci drobenky. Přidejte vejce a asi 1/2 lžíce studené vody a krátce znovu promixujte. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, zformujte z něj kouli a z té dlaní udělejte placku. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na hodinu vychladit.

2 Troubu předehřejte na 190 °C. Vyjměte těsto z fólie, rozválejte ho na sílu 3 mm a vyložte jím vymazanou a vysypanou dortovou formu nebo formu na koláč se svislými okraji o průměru 28 cm. Přečnívající okraje odřízněte, dno propíchejte vidličkou a dejte znovu do lednice na 30 minut chladit. Pak těsto přikryjte pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a pečte naslepo 20 minut. Potom odstraňte papír a fazole a pečte ještě 10 minut.

3 Mezitím nad horkou vodní lázní za občasného míchání zahřívejte smetanu, čokoládu, máslo a cukr, až se vše rozpustí a směs je hladká. V jiné míse lehce našlehejte žloutky, přidejte hrnek čokoládové směsi a prošlehejte. Pak přidejte zbytek a zlehka promíchejte, ale nemíchejte příliš, aby se nevytvořily bublinky. Ztlumte troubu na 150 °C. Korpus posypte švestkami a zalijte čokoládovou směsí. Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní. Při pokojové teplotě nechte vychladnout a podávejte poprášené kakaem.

Tipy & triky
Sušené švestky z receptu na torta nera doporučujeme namočit přes noc do brandy nebo rumu. Pokud nemáte švestky v biokvalitě, vždy je
propláchněte horkou vodou, abyste se zbavili síry.

 

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit