Temné a hříšné jako noc...
Suroviny
Postup
Na těsto promixujte v robotu mouku a máslo, aby získalo konzistenci drobenky. Přidejte vejce a asi 1/2 lžíce studené vody a krátce znovu promixujte. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, zformujte z něj kouli a z té dlaní udělejte placku. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na hodinu vychladit.
Troubu předehřejte na 190 °C. Vyjměte těsto z fólie, rozválejte ho na sílu 3 mm a vyložte jím vymazanou a vysypanou dortovou formu nebo formu na koláč se svislými okraji o průměru 28 cm. Přečnívající okraje odřízněte, dno propíchejte vidličkou a dejte znovu do lednice na 30 minut chladit. Pak těsto přikryjte pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a pečte naslepo 20 minut. Potom odstraňte papír a fazole a pečte ještě 10 minut.
Mezitím nad horkou vodní lázní za občasného míchání zahřívejte smetanu, čokoládu, máslo a cukr, až se vše rozpustí a směs je hladká. V jiné míse lehce našlehejte žloutky, přidejte hrnek čokoládové směsi a prošlehejte. Pak přidejte zbytek a zlehka promíchejte, ale nemíchejte příliš, aby se nevytvořily bublinky. Ztlumte troubu na 150 °C. Korpus posypte švestkami a zalijte čokoládovou směsí. Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní. Při pokojové teplotě nechte vychladnout a podávejte poprášené kakaem.
Tipy & triky
Sušené švestky z receptu na torta nera doporučujeme namočit přes noc do brandy nebo rumu. Pokud nemáte švestky v biokvalitě, vždy je
propláchněte horkou vodou, abyste se zbavili síry.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )