Mučenka se hodí do krémů, skvělý chuťový kontrast tvoří se smetanou (v crème brûlée). Příště zkuste mučenku zamíchat přímo do náplně cheesecaku nebo dužinou pokapejte brownies. (Čím je slupka plodu svrasklejší, tím je ovoce sladší, některé obchody prodávají dokonce jen zralou dužinu, zatavenou v sáčcích a rovnou připravenou k použití.)
Suroviny
1 Připravte korpus: Kešú, mandle, kokos, rozpuštěné máslo a med nasekejte ve food procesoru dohladka. Formu 20 x 20 cm vymažte troškou másla, vyložte pečicím papírem a směs pevně upěchujte na dno formy. Dejte na 20 minut vychladit do lednice.
2 Smetanu na krém ušlehejte dopolotuha a dejte stranou. Ve vedlejší míse smíchejte krémový sýr a moučkový cukr, rozetřete dohladka a metlou šlehejte, až bude směs nadýchaná. Pak vmíchejte zakysanou smetanu.
3 Želatinu nechte nabobtnat v pár lžicích vody. Potom ji rozehřejte v mikrovlnné troubě nebo šetrně za stálého míchání v malém rendlíčku, aby se rozpustila, ale nevařila. Nechte lehce zchladnout, pak vlijte do směsi krémového sýra a zakysané smetany a dobře rozmíchejte. Jemně zapracujte ušlehanou smetanu. Krém rozetřete na těsto a dejte do lednice ztuhnout nejméně na 3 hodiny.
4 Z mučenek vydlabejte všechnu dužinu, šťávu i semínka, smíchejte ji v rendlíčku se lžící medu a lžičkou škrobu a zahřívejte na vyšším plameni 4–5 minut, dokud sirup trochu nezhoustne. Potom nechte sirup vychladnout a polijte jím cheesecake. Nechte znovu hodinu ztuhnout v lednici, pak nakrájejte na řezy a podávejte.