Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kroupová polévka se slaninou a žampiony

Navařte téhle polévky kotel - vhod přijde, až se vrátíte prokřehlý z nákupů či bruslí i po ránu, když to den předtím trochu natáhnete... Polévku můžete připravit do zásoby - chladničky i mrazáku.

Vydání: 2016/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H15M
Vaření 1:15
Polévka

Ingredience

    • 200g anglické nebo sušené slaniny, nakrájené na nudličky
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 4 střední mrkve, nakrájené na nudličky
    • 3 řapíky celeru, nakrájené na plátky
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 125–200g drobných žampionů, nakrájených na plátky
    • po 1 snítce rozmarýnu a tymiánu
    • 150–200ml bílého vína
    • 1,5 litru drůbežího vývaru
    • 175g krup, dobře propláchnutých a předem namočených
    • 1/2 malé hlávky mladé kapusty, nakrájené na nudličky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • strouhaný parmazán nebo jiný výrazný sýr na posypání
    • opečená bageta k podávání 

Příprava jídla

V hrnci míchejte a opékejte slaninu zhruba 8 minut, až pustí tuk a zezlátne. Přisypte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, česnek, žampiony a bylinky. Přiklopte a za občasného míchání duste 10 minut.

2 Přilijte víno a nechte vařit 5 minut. Přidejte vývar a kroupy. Vařte 40 minut, až budou kroupy měkké. Odstraňte snítky rozmarýnu a tymiánu. (Až sem lze připravit 2 dny předem nebo zamrazit až na 1 měsíc. Počítejte s tím, že pak budete muset polévku zředit dalším vývarem, protože časem díky kroupám zhoustne.)

3 Před podáváním vmíchejte kapustu a vařte 5 minut, až změkne. Osolte, opepřete a podávejte posypané sýrem a doplněné křupavou opečenou bagetou.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte zeleninu v polévce raději křupavější, vařte ji kratší dobu. Kroupy však v takovém případě uvařte vedle a pak je do hotové polévky přidejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny zapečené se směsí sýrů

Kořeněný tažín

Bulgurový tabbouleh s kadeřávkem

Tvarohová štóla s brusinkami

Jablečný punč s proseccem

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář