0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kořeněný tažín
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6402 kcal
Bílkoviny 464 g
Sacharidy 525 g
Tuky 231 g
Vláknina 176 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ragú s vánočním kořením se po krátkých přípravách bude vařit skoro samo. A navíc jím hravě nakrmíte i armádu hostů!

Suroviny

kližka 2 kg
nebo jehněčí plec, na kostky
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
cibule 3 ks
na tenké klínky
česnek 4 stroužky
nadrobno
římský kmín 4 ČL
mletý
koriandr mletý 4 ČL
chilli sušené 1 ČL
podle chuti
kurkuma (mletá) 1 ČL
šafrán 1 špetka
skořice 2 ks
celá
citron 2 ks
nakládaný, nakrájený nebo čerstvý
sušené meruňky 300 g
sušené datle 250 g
bez pecek
voda růžová 2 ČL
škrob 25 g
Další ingredience
koriandr čerstvý svazek
lístky
pistácie 100 g
vyloupané
K podávání
kuskus
nebo rýže

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160°C. Maso osolte a opepřete. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a po částech opékejte maso ze všech stran dozlatova. Maso vždy vyjměte a odložte. S každou další dávkou přidejte podle potřeby lžíci oleje.

2 V uvolněném kastrolu rozehřejte zbývající olej a na středním plameni v něm opékejte cibuli 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte česnek, římský kmín, koriandr, chilli, kurkumu, trochu pepře a 1 lžičku mořské soli. Míchejte 1 minutu. Vraťte maso a přilijte 1,5 litru vody, přidejte šafrán, skořici a nakládané citrony. Přiveďte k varu, občas zamíchejte. Přiklopte a duste v troubě 1 hodinu.

3 Vyjměte kastrol z trouby a vmíchejte meruňky a datle, přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších zhruba 30 minut nebo déle, až je maso i sušené ovoce velmi měkké.

4 Přendejte na sporák a dochuťte. Smíchejte škrob s růžovou vodou a 3 lžícemi studené vody a vmíchejte do tažínu. Vařte na malém ohni další minutu do zhoustnutí. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi a koriandrem. Podávejte s kuskusem nebo s rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč