Kořeněný tažín

Kořeněný tažín

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5290 kcal
Bílkoviny 447 g
Cukr 275 g
Tuky 222 g
Vláknina 134 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ragú s vánočním kořením se po krátkých přípravách bude vařit skoro samo. A navíc jím hravě nakrmíte i armádu hostů!

Suroviny

kližka 2 kg
lze nahradit jehněčí plecí, nakrájená na kostky
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
lze nahradit slunečnicovým, podle potřeby
cibule 3 ks
středně velká, nakrájená na tenké klínky
česnek 4 stroužek
nakrájený nadrobno
římský kmín 4 ČL
mletý
koriandr 4 ČL
mletý
chilli sušené 1 ČL
podle chuti
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
šafrán špetka
velká špetka mletého šafránu
skořice 2
citron 2 ks
nakládaný, okapaný, nakrájený na tenké klínky (lze sehnat v arabských potravinách)
meruňky 300 g
sušené, propláchnuté
datle 250 g
sušené, propláchnuté, vypeckované
2 ČL
růžová voda nemusí být
škrob 25 g
Další ingredience
koriandr svazek
lístky nakrájené nahrubo
pistácie 100 g
ve skořápce, vyloupané
K podávání
kuskus
lze nahradit rýží

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160°C. Maso osolte a opepřete. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a po částech opékejte maso ze všech stran dozlatova. Maso vždy vyjměte a odložte. S každou další dávkou přidejte podle potřeby lžíci oleje.

2 V uvolněném kastrolu rozehřejte zbývající olej a na středním plameni v něm opékejte cibuli 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte česnek, římský kmín, koriandr, chilli, kurkumu, trochu pepře a 1 lžičku mořské soli. Míchejte 1 minutu. Vraťte maso a přilijte 1,5 litru vody, přidejte šafrán, skořici a nakládané citrony. Přiveďte k varu, občas zamíchejte. Přiklopte a duste v troubě 1 hodinu.

3 Vyjměte kastrol z trouby a vmíchejte meruňky a datle, přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších zhruba 30 minut nebo déle, až je maso i sušené ovoce velmi měkké.

4 Přendejte na sporák a dochuťte. Smíchejte škrob s růžovou vodou a 3 lžícemi studené vody a vmíchejte do tažínu. Vařte na malém ohni další minutu do zhoustnutí. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi a koriandrem. Podávejte s kuskusem nebo s rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit