Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kořeněný tažín
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.3/5 Počet hodnocení: 171
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6402 kcal
Bílkoviny 464 g
Sacharidy 525 g
Tuky 231 g
Vláknina 176 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ragú s vánočním kořením se po krátkých přípravách bude vařit skoro samo. A navíc jím hravě nakrmíte i armádu hostů!

Suroviny

nebo jehněčí plec, na kostky
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
na tenké klínky
česnek 4 stroužky
nadrobno
římský kmín 4 ČL
mletý
koriandr mletý 4 ČL
chilli sušené 1 ČL
podle chuti
šafrán 1 špetka
celá
nakládaný, nakrájený nebo čerstvý
sušené meruňky 300 g
sušené datle 250 g
bez pecek
voda růžová 2 ČL
škrob 25 g
Další ingredience
koriandr čerstvý svazek
lístky
pistácie 100 g
vyloupané
K podávání
nebo rýže

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160°C. Maso osolte a opepřete. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a po částech opékejte maso ze všech stran dozlatova. Maso vždy vyjměte a odložte. S každou další dávkou přidejte podle potřeby lžíci oleje.

2

V uvolněném kastrolu rozehřejte zbývající olej a na středním plameni v něm opékejte cibuli 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte česnek, římský kmín, koriandr, chilli, kurkumu, trochu pepře a 1 lžičku mořské soli. Míchejte 1 minutu. Vraťte maso a přilijte 1,5 litru vody, přidejte šafrán, skořici a nakládané citrony. Přiveďte k varu, občas zamíchejte. Přiklopte a duste v troubě 1 hodinu.

3

Vyjměte kastrol z trouby a vmíchejte meruňky a datle, přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších zhruba 30 minut nebo déle, až je maso i sušené ovoce velmi měkké.

4

Přendejte na sporák a dochuťte. Smíchejte škrob s růžovou vodou a 3 lžícemi studené vody a vmíchejte do tažínu. Vařte na malém ohni další minutu do zhoustnutí. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi a koriandrem. Podávejte s kuskusem nebo s rýží.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12