Ragú s vánočním kořením se po krátkých přípravách bude vařit skoro samo. A navíc jím hravě nakrmíte i armádu hostů!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160°C. Maso osolte a opepřete. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a po částech opékejte maso ze všech stran dozlatova. Maso vždy vyjměte a odložte. S každou další dávkou přidejte podle potřeby lžíci oleje.
V uvolněném kastrolu rozehřejte zbývající olej a na středním plameni v něm opékejte cibuli 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte česnek, římský kmín, koriandr, chilli, kurkumu, trochu pepře a 1 lžičku mořské soli. Míchejte 1 minutu. Vraťte maso a přilijte 1,5 litru vody, přidejte šafrán, skořici a nakládané citrony. Přiveďte k varu, občas zamíchejte. Přiklopte a duste v troubě 1 hodinu.
Vyjměte kastrol z trouby a vmíchejte meruňky a datle, přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších zhruba 30 minut nebo déle, až je maso i sušené ovoce velmi měkké.
Přendejte na sporák a dochuťte. Smíchejte škrob s růžovou vodou a 3 lžícemi studené vody a vmíchejte do tažínu. Vařte na malém ohni další minutu do zhoustnutí. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi a koriandrem. Podávejte s kuskusem nebo s rýží.