Štóla se na rozdíl od vánočky peče s předstihem, aby se stihla rozležet. Tuhle však můžete jíst okamžitě; i bez rozležení je krásně vláčná. Upečte ji rodině k snídani, aby vám nechodili tajně mlsat cukroví. My ji máme třeba nejraději rozpečenou v toustovači a pocukrovanou a s kakaem!
Suroviny
1 Smíchejte brusinky, oříšky a směs kandovaného ovoce, zalijte pálenkou, přiklopte a nechte přes noc v chladničce macerovat.
2 Smíchejte mléko, med a rozdrobené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až kvásek vzejde. Z pomeranče nastrouhejte oranžovou část kůry.
3 V míse smíchejte vanilkový extrakt, nastrouhanou pomerančovou kůru, krupicový cukr, tvaroh a špetku soli. Přimíchejte vzešlý kvásek a pak mouku a 125g másla. Všechno dobře propracujte na vláčné těsto a pak je nechte zakryté čistou utěrkou kynout na teplém místě 30 minut.
4 Troubu předehřejte na 175° C. Do těsta vmíchejte ovoce naložené do pálenky. Vytvořte z těsta silnou podlouhlou placku a přeložte ji z delší strany směrem do středu do typického tvaru štoly.
5 Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 1 hodinu dozlatova. Na dokončení rozpusťte 250g másla a promíchejte s trochou cukru. Upečenou štólu potřete máslem a obalte v moučkovém cukru. Proces ještě dvakrát opakujte.
6 Štólu uchovejte zabalenou do alobalu. Můžete ji připravit předem a nechat ně- kolik týdnů rozležet, ale klidně ji můžete konzumovat hned.