Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohová štóla s brusinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 1 štóla

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6686 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 594 g
Tuky 387 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štóla se na rozdíl od vánočky peče s předstihem, aby se stihla rozležet. Tuhle však můžete jíst okamžitě; i bez rozležení je krásně vláčná. Upečte ji rodině k snídani, aby vám nechodili tajně mlsat cukroví. My ji máme třeba nejraději rozpečenou v toustovači a pocukrovanou a s kakaem!

Náš tip: Vyzkoušejte vánoční štólu podle našeho videoreceptu

 
Skryt pre seznam

Suroviny

sušené brusinky 100 g
měkké, propláchnuté
lískové oříšky 100 g
sušené ovoce 100 g
směs sušeného a kandovaného ovoce – rozinky, meruňky, kandovaná citrusové kůry…
třešňovice 80 ml
lze nahradit jinou ovocnou pálenkou
mléko 125 ml
vlažné
med 20 g
tekutý
droždí čerstvé 35 g
vanilkový extrakt 1 ČL
+ další trocha na poprášení
tučný, v alobalu
sůl 1 špetka
máslo 375 g
změklé
na poprášení

Postup

1

Smíchejte brusinky, oříšky a směs kandovaného ovoce, zalijte pálenkou, přiklopte a nechte přes noc v chladničce macerovat.

2

Smíchejte mléko, med a rozdrobené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až kvásek vzejde. Z pomeranče nastrouhejte oranžovou část kůry.

3

V míse smíchejte vanilkový extrakt, nastrouhanou pomerančovou kůru, krupicový cukr, tvaroh a špetku soli. Přimíchejte vzešlý kvásek a pak mouku a 125g másla. Všechno dobře propracujte na vláčné těsto a pak je nechte zakryté čistou utěrkou kynout na teplém místě 30 minut.

4

Troubu předehřejte na 175° C. Do těsta vmíchejte ovoce naložené do pálenky. Vytvořte z těsta silnou podlouhlou placku a přeložte ji z delší strany směrem do středu do typického tvaru štoly.

5

Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 1 hodinu dozlatova. Na dokončení rozpusťte 250g másla a promíchejte s trochou cukru. Upečenou štólu potřete máslem a obalte v moučkovém cukru. Proces ještě dvakrát opakujte.

6

Štólu uchovejte zabalenou do alobalu. Můžete ji připravit předem a nechat ně- kolik týdnů rozležet, ale klidně ji můžete konzumovat hned. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12