Tvarohová štóla s brusinkami

Tvarohová štóla s brusinkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6213 kcal
Bílkoviny 104 g
Cukr 487 g
Tuky 393 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Štóla se na rozdíl od vánočky peče s předstihem, aby se stihla rozležet. Tuhle však můžete jíst okamžitě; i bez rozležení je krásně vláčná. Upečte ji rodině k snídani, aby vám nechodili tajně mlsat cukroví. My ji máme třeba nejraději rozpečenou v toustovači a pocukrovanou a s kakaem!

Suroviny

brusinky 100 g
měkké, sušené, propláchnuté
lískové oříšky 100 g
100 g
sušené a kandované ovoce směs rozinek, meruňek, kandované citrusové kůry…
třešňovice 80 ml
lze nahradit jinou ovocnou pálenkou
mléko 125 ml
vlažné
med 20 g
tekutý
droždí 35 g
čerstvé
pomeranč 1 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
krupicový cukr 100 g
a další trocha na poprášení
tvaroh 150 g
tučný, měkký (v alobalu)
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 375 g
změklé
moučkový cukr
na poprášení

1 Smíchejte brusinky, oříšky a směs kandovaného ovoce, zalijte pálenkou, přiklopte a nechte přes noc v chladničce macerovat.

2 Smíchejte mléko, med a rozdrobené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až kvásek vzejde. Z pomeranče nastrouhejte oranžovou část kůry.

3 V míse smíchejte vanilkový extrakt, nastrouhanou pomerančovou kůru, krupicový cukr, tvaroh a špetku soli. Přimíchejte vzešlý kvásek a pak mouku a 125g másla. Všechno dobře propracujte na vláčné těsto a pak je nechte zakryté čistou utěrkou kynout na teplém místě 30 minut.

4 Troubu předehřejte na 175° C. Do těsta vmíchejte ovoce naložené do pálenky. Vytvořte z těsta silnou podlouhlou placku a přeložte ji z delší strany směrem do středu do typického tvaru štoly.

5 Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 1 hodinu dozlatova. Na dokončení rozpusťte 250g másla a promíchejte s trochou cukru. Upečenou štólu potřete máslem a obalte v moučkovém cukru. Proces ještě dvakrát opakujte.

6 Štólu uchovejte zabalenou do alobalu. Můžete ji připravit předem a nechat ně- kolik týdnů rozležet, ale klidně ji můžete konzumovat hned. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit