Štóla se na rozdíl od vánočky peče s předstihem, aby se stihla rozležet. Tuhle však můžete jíst okamžitě; i bez rozležení je krásně vláčná. Upečte ji rodině k snídani, aby vám nechodili tajně mlsat cukroví. My ji máme třeba nejraději rozpečenou v toustovači a pocukrovanou a s kakaem!
Náš tip: Vyzkoušejte vánoční štólu podle našeho videoreceptu
Suroviny
Postup
Smíchejte brusinky, oříšky a směs kandovaného ovoce, zalijte pálenkou, přiklopte a nechte přes noc v chladničce macerovat.
Smíchejte mléko, med a rozdrobené droždí. Nechte 5–10 minut stát, až kvásek vzejde. Z pomeranče nastrouhejte oranžovou část kůry.
V míse smíchejte vanilkový extrakt, nastrouhanou pomerančovou kůru, krupicový cukr, tvaroh a špetku soli. Přimíchejte vzešlý kvásek a pak mouku a 125g másla. Všechno dobře propracujte na vláčné těsto a pak je nechte zakryté čistou utěrkou kynout na teplém místě 30 minut.
Troubu předehřejte na 175° C. Do těsta vmíchejte ovoce naložené do pálenky. Vytvořte z těsta silnou podlouhlou placku a přeložte ji z delší strany směrem do středu do typického tvaru štoly.
Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 1 hodinu dozlatova. Na dokončení rozpusťte 250g másla a promíchejte s trochou cukru. Upečenou štólu potřete máslem a obalte v moučkovém cukru. Proces ještě dvakrát opakujte.
Štólu uchovejte zabalenou do alobalu. Můžete ji připravit předem a nechat ně- kolik týdnů rozležet, ale klidně ji můžete konzumovat hned.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 35 úžasných vánočních sladkostí(35 receptů )
- Panettone, makowiec, štóla: Upečte si na Vánoce něco světového, třeba podle královny Viktorie(21 receptů )
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )