Těstoviny zapečené se směsí sýrů

Těstoviny zapečené se směsí sýrů

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4388 kcal
Bílkoviny 187 g
Cukr 405 g
Tuky 209 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Šetřete časem i energií na vánoční přípravy! Tyhle těstoviny připravíte během chvilky a pak je jen strčíte do trouby. Navíc je lze zamrazit a vytáhnout v nouzi nejvyšší. Také do nich můžete zužitkovat všechny sýry, které vám zbudou v lednici.

Suroviny

rigatoni 500 g
lze nahradit jinými krátkými těstovinami
mléko 850 g
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 50 g
muškátový oříšek špetka
strouhaný
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
šunka 200 g
v celku, nakrájená na nudličky
čedar 85 g
zralý, strouhaný, lze nahradit jiným výrazným sýrem
sýr 85 g
s modrou plísní
sýr 85 g
smetanový, čerstvý, česnekovo bylinkový, např.Rondelé nebo Boursin
ořechy 85 g
směs, např. (kešu, loupané mandle, lískové oříšky…)
petržel hrst
hladkolistá, nasekaná

1 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170°C.

2 Na bleskovou bešamelovou omáčku dejte do hrnce mléko, máslo, mouku, muškátový oříšek, řádně osolte a podle chuti opepřete. Za stálého šlehání přiveďte k varu a míchejte, až vznikne krémová omáčka.

3 Sceďte těstoviny a vmíchejte je do připravené omáčky. Podle uvážení dochuťte solí a pepřem. Přimíchejte šunku a čedar a dejte do zapékací nádoby. Zbylé sýry rozdrobte, posypte jimi směs v zapékačce a párkrát lehce zamíchejte, aby se vytvořily sýrové ostrůvky.

4 Smíchejte oříšky a petrželku a směsí posypte těstoviny. Pečte 30 minut, až povrch zezlátne a začne u okrajů bublat.

NĚCO NAVÍC
Práci si můžete ulehčit tím, když použijete hotovou bešamelovou omáčku, prodává ji např. Marks&Spencer. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit