Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kulatky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Na 10–11 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2913 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 311 g
Tuky 152 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kulatky jsou sladké pečivo se slanou drobenkou s mákem, se kterým se můžete setkat v pekařstvích a cukrárnách na Liberecku, například v Turnově nebo v Lomnici nad Popelkou. Dát je dohromady byl náš nápad, ale ladí spolu dokonale. Kulatky jsou nejlepší hned po upečení, ale jíst se dají i třetí den.

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 125 ml
vlažné
změklé
změklé
100 g, nejlépe uvařená den předem, po vychladnutí nastrouhaná najemno
sůl 1 špetka
Na drobenku
sůl ¼ ČL
mák celý 5 g

Postup

1

Rozdrobte droždí do misky a vařečkou rozetřete do kašičky s 1 vrchovatou lžičkou hladké mouky, 1 vrchovatou lžičkou krupicového cukru a trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. 

2

Ze vzešlého kvásku a ostatních surovin včetně zbývající hladké mouky, cukru a mléka vypracujte volnější těsto a nechte vykynout zhruba na dvojnásobný objem, bude to trvat cca 1 hodinu.

3

Mezitím promněte v misce uvedené suroviny na drobenku. Odložte ji do chladničky.

4

Až těsto vykyne, vyválejte z něj šišku připomínající knedlík, rozkrájejte ji na 10–11 stejných kousků, z těch uválejte rukama válečky dlouhé 10–12 cm a pak z nich v drobence uválejte hady o délce necelých 20 cm a průměru cca 1 cm. Zakruťte je (chyťte je za konce a otáčejte jimi opačným směrem), aby se co nejvíce drobenky dostalo dovnitř. Následně je spojte do kroužku, měl by mít průměr okolo 8 cm. Kulatky položte na plech s pečicím papírem, můžete je ještě trochu posypat zbylou drobenkou. Nechte dokynout 10–15 minut. Pečte v troubě předehřáté na 150°C dozlatova, zhruba 20–25 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč