Minimazanečky jako muffiny

Minimazanečky jako muffiny

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 6–10 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2273 kcal
Bílkoviny 59 g
Cukr 263 g
Tuky 103 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výsledný počet mazanečků i délka pečení závisí na velikosti košíčků. My jsme použili větší košíčky, a proto nám z dávky těsta vyšlo 6 kousků. Na 1 minimazaneček tady bylo potřeba 90 g těsta.

Suroviny

mléko 110 ml
máslo 60 g
krupicový cukr 60 g
droždí 10 g
mouka pšeničná hladká 150 g
mouka pšeničná polohrubá 100 g
sůl špetka
žloutek 1 ks
a 1 vejce na potření, prošlehané
citronová kůra
z 1/4 citronu, nastrouhaná
rozinky 30 g
propláchnutých
rostlinný olej
na vytření mísy
mandle 30 g
plátky, předem namočených
moučkový cukr
na poprášení

1 Do rendlíku vlijte mléko a přidejte máslo. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a směs není vlažná (pozor, nesmí být horká).

2 Do mísy robotu nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte pár minut, dokud se nezačnou objevovat bublinky, které jsou známkou toho, že kvasnice začaly pracovat.

3 Přisypte oba druhy mouky prosáté přes jemné síto, sůl, žloutek, citronovou kůru a osušené rozinky a pomocí hákového nástavce na nižší obrátky hněťte asi 20 minut, dokud není těsto hladké a nelepivé. Občas stroj zastavte a těsto sundejte z nástavce a odškrábněte od stěn mísy. Poté těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 2 hodiny. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

4 Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Těsto podle velikosti košíčků rozdělte na 6–10 dílů, z každého vytvarujte kuličku a vložte do košíčku nejhladší stranou vzhůru. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15–30 minut kynout.

Zatímco mazanečky kynou, rozehřejte troubu na 190°C. Vykynuté mazanečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte slitými a dobře okapanými plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout v plechu. Před podáváním můžete ozdobit mašlí a poprášit moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit