0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Minimazanečky jako muffiny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 6–10 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2423 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 264 g
Tuky 114 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výsledný počet mazanečků i délka pečení závisí na velikosti košíčků. My jsme použili větší košíčky, a proto nám z dávky těsta vyšlo 6 kousků. Na 1 minimazaneček tady bylo potřeba 90 g těsta.

Suroviny

mléko 110 ml
máslo 60 g
krupicový cukr 60 g
droždí 10 g
mouka pšeničná hladká 150 g
mouka pšeničná polohrubá 100 g
sůl 1 špetka
žloutek 1 ks
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
citronová kůra
z 1/4 citronu, nastrouhaná
rozinky 30 g
propláchnuté
rostlinný olej
na vytření mísy
mandle plátky 30 g
předem namočené
moučkový cukr
na poprášení

1 Do rendlíku vlijte mléko a přidejte máslo. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a směs není vlažná (pozor, nesmí být horká).

2 Do mísy robotu nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte pár minut, dokud se nezačnou objevovat bublinky, které jsou známkou toho, že kvasnice začaly pracovat.

3 Přisypte oba druhy mouky prosáté přes jemné síto, sůl, žloutek, citronovou kůru a osušené rozinky a pomocí hákového nástavce na nižší obrátky hněťte asi 20 minut, dokud není těsto hladké a nelepivé. Občas stroj zastavte a těsto sundejte z nástavce a odškrábněte od stěn mísy. Poté těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 2 hodiny. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

4 Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Těsto podle velikosti košíčků rozdělte na 6–10 dílů, z každého vytvarujte kuličku a vložte do košíčku nejhladší stranou vzhůru. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15–30 minut kynout.

Zatímco mazanečky kynou, rozehřejte troubu na 190°C. Vykynuté mazanečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte slitými a dobře okapanými plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout v plechu. Před podáváním můžete ozdobit mašlí a poprášit moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit