0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Minimazanečky jako muffiny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 6–10 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2423 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 264 g
Tuky 114 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výsledný počet mazanečků i délka pečení závisí na velikosti košíčků. My jsme použili větší košíčky, a proto nám z dávky těsta vyšlo 6 kousků. Na 1 minimazaneček tady bylo potřeba 90 g těsta.

Suroviny

mléko 110 ml
máslo 60 g
krupicový cukr 60 g
droždí 10 g
mouka pšeničná hladká 150 g
mouka pšeničná polohrubá 100 g
sůl 1 špetka
žloutek 1 ks
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
citronová kůra
z 1/4 citronu, nastrouhaná
rozinky 30 g
propláchnuté
rostlinný olej
na vytření mísy
mandle plátky 30 g
předem namočené
moučkový cukr
na poprášení

1 Do rendlíku vlijte mléko a přidejte máslo. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a směs není vlažná (pozor, nesmí být horká).

2 Do mísy robotu nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte pár minut, dokud se nezačnou objevovat bublinky, které jsou známkou toho, že kvasnice začaly pracovat.

3 Přisypte oba druhy mouky prosáté přes jemné síto, sůl, žloutek, citronovou kůru a osušené rozinky a pomocí hákového nástavce na nižší obrátky hněťte asi 20 minut, dokud není těsto hladké a nelepivé. Občas stroj zastavte a těsto sundejte z nástavce a odškrábněte od stěn mísy. Poté těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 2 hodiny. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

4 Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Těsto podle velikosti košíčků rozdělte na 6–10 dílů, z každého vytvarujte kuličku a vložte do košíčku nejhladší stranou vzhůru. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15–30 minut kynout.

Zatímco mazanečky kynou, rozehřejte troubu na 190°C. Vykynuté mazanečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte slitými a dobře okapanými plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout v plechu. Před podáváním můžete ozdobit mašlí a poprášit moučkovým cukrem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...