0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Máslové loupáky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 97
Do hodiny Snadné Na 12 loupáků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3268 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 411 g
Tuky 127 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstu prospívá pomalé kynutí, do lednice můžete strčit uhnětené těsto nebo už stočené pečivo – krásně v ní dokyne a ráno pak posnídáte loupáky čerstvě vytažené z trouby.

Suroviny

droždí čerstvé 20 g
krupicový cukr 5 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 300 ml
vlažné
máslo 120 g
změklé
vejce 1 ks
žloutek a bílek oddělený
sůl 1 špetka
mák celý
na posypání

Postup

1

Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte na hladkou kaši. Přidejte zbylé ingredience kromě bílků a máku a vypracujte hladké těsto. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici) zhruba 60–90 minut tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.

2

Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů a každý rozválejte na trojúhelník. Od širší strany směrem ke špičce sviňte do loupáčku, nebojte se loupáky pořádně utáhnout. Těsto také můžete rozválet na kruh a ten nakrájet na dvanáctiny a z nich zavinout loupáky.

3

Hotové loupáky zahněte do podkovy a skládejte na 2 plechy vyložené pečicím papírem, dál od sebe, aby se vám při pečení neslepily. Loupáky zakryjte potravinářskou fólií a nechte zhruba 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 210°C. Vykynuté loupáky potřete prošlehaným bílkem a hojně posypte mákem. Dejte do trouby a hned stáhněte teplotu na 180°C. Pečte je zhruba 20 minut, dokud nejsou krásně hnědé a uvnitř upečené.

Související články

Jak si upéct doma křupavé pečivo (II.): Pečeme z droždí
  • Zajímavosti

Jak si upéct doma křupavé pečivo (II.): Pečeme z droždí

V druhém dílu našeho pekařského seriálu se podíváme na pečení z droždí. Zdá se jednoduché, ale víte, jak na nejlepší housky, loupáky, rohlíky či pivní chleba? A uměli byste zadělat na těsto, i když už vám zbývá jen drobek droždí? Zkoušeli...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

Anna Simoncic

Domáce loupáky sú domáce loupáky :-) sme doma dvaja plus tretí maly člen, ale každy sme si dali po 2, ked boli ráno čerstvé upečené. Skvelé a lahodné!

Pavla Kancaová

Tenhle recept na loupáky je skvělý, zkoušela jsem variantu zadělat, vykynout a hned upéct, ale optimálnější je ta s pomalým kynutím v lednici, ale chuťově jsou naprosto skvělé, vřele doporučuji

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit