Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Snadné Na 12 loupáků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3266 kcal
Bílkoviny 94 g
Cukr 411 g
Tuky 127 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstu prospívá pomalé kynutí, do lednice můžete strčit uhnětené těsto nebo už stočené pečivo – krásně v ní dokyne a ráno pak posnídáte loupáky čerstvě vytažené z trouby.

Suroviny

droždí 20 g
čerstvé
krupicový cukr 5 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 300 ml
vlažné
máslo 120 g
změklé
vejce 1 ks
žloutek a bílek oddělený
sůl špetka
mák celý
celý, na posypání

1 Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte na hladkou kaši. Přidejte zbylé ingredience kromě bílků a máku a vypracujte hladké těsto. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici) zhruba 60–90 minut tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.

2 Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů a každý rozválejte na trojúhelník. Od širší strany směrem ke špičce sviňte do loupáčku, nebojte se loupáky pořádně utáhnout. Těsto také můžete rozválet na kruh a ten nakrájet na dvanáctiny a z nich zavinout loupáky.

3 Hotové loupáky zahněte do podkovy a skládejte na 2 plechy vyložené pečicím papírem, dál od sebe, aby se vám při pečení neslepily. Loupáky zakryjte potravinářskou fólií a nechte zhruba 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 210°C. Vykynuté loupáky potřete prošlehaným bílkem a hojně posypte mákem. Dejte do trouby a hned stáhněte teplotu na 180°C. Pečte je zhruba 20 minut, dokud nejsou krásně hnědé a uvnitř upečené.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anna Simoncic

Domáce loupáky sú domáce loupáky :-) sme doma dvaja plus tretí maly člen, ale každy sme si dali po 2, ked boli ráno čerstvé upečené. Skvelé a lahodné!

Pavla Kancaová

Tenhle recept na loupáky je skvělý, zkoušela jsem variantu zadělat, vykynout a hned upéct, ale optimálnější je ta s pomalým kynutím v lednici, ale chuťově jsou naprosto skvělé, vřele doporučuji

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit