Máslové loupáky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5 / 5. Počet hodnocení: 91
Do hodiny Snadné Na 12 loupáků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3268 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 411 g
Tuky 127 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstu prospívá pomalé kynutí, do lednice můžete strčit uhnětené těsto nebo už stočené pečivo – krásně v ní dokyne a ráno pak posnídáte loupáky čerstvě vytažené z trouby.

Suroviny

droždí čerstvé 20 g
krupicový cukr 5 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 300 ml
vlažné
máslo 120 g
změklé
vejce 1 ks
žloutek a bílek oddělený
sůl 1 špetka
mák celý
na posypání

1 Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte na hladkou kaši. Přidejte zbylé ingredience kromě bílků a máku a vypracujte hladké těsto. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici) zhruba 60–90 minut tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.

2 Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů a každý rozválejte na trojúhelník. Od širší strany směrem ke špičce sviňte do loupáčku, nebojte se loupáky pořádně utáhnout. Těsto také můžete rozválet na kruh a ten nakrájet na dvanáctiny a z nich zavinout loupáky.

3 Hotové loupáky zahněte do podkovy a skládejte na 2 plechy vyložené pečicím papírem, dál od sebe, aby se vám při pečení neslepily. Loupáky zakryjte potravinářskou fólií a nechte zhruba 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 210°C. Vykynuté loupáky potřete prošlehaným bílkem a hojně posypte mákem. Dejte do trouby a hned stáhněte teplotu na 180°C. Pečte je zhruba 20 minut, dokud nejsou krásně hnědé a uvnitř upečené.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

Anna Simoncic

Domáce loupáky sú domáce loupáky :-) sme doma dvaja plus tretí maly člen, ale každy sme si dali po 2, ked boli ráno čerstvé upečené. Skvelé a lahodné!

Pavla Kancaová

Tenhle recept na loupáky je skvělý, zkoušela jsem variantu zadělat, vykynout a hned upéct, ale optimálnější je ta s pomalým kynutím v lednici, ale chuťově jsou naprosto skvělé, vřele doporučuji

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit