Máslové hřebeny se skořicí

Máslové hřebeny se skořicí

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Snadné Na 10 hřebenů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3368 kcal
Bílkoviny 95 g
Cukr 414 g
Tuky 135 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na hřebeny z knihy Ivy Trhoňové Ruce v mouce se vrhla celá redakce a nezbyl ani drobeček. Díky promazání máslem jednotlivé vrstvy lehce lístkují a hřebeny neodolatelně voní skořicí. 

Suroviny

NA OMLÁDEK (VIZ NĚCO NAVÍC)
100 g
vlažná voda
1 ČL
sladěnka (ječmenný slad)
droždí čerstvé 18 g
rozdrobeného
mouka pšeničná hladká 130 g
NA TĚSTO
voda 100 g
rostlinný olej 20 g
neutrální chuti
vejce 1 ks
sůl špetka
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 360 g
+ trošku na podsypání podle potřeby
NA POTŘENÍ A DOKONČENÍ
máslo 100 g
mírně změklého
skořice mletá na posypání
vejce 1 ks
mandle plátky hrst

1 Suroviny na omládek smíchejte do hladkého těstíčka a nechte zakryté asi 45–60 minut kynout. Vykynutý omládek poznáte tak, že těstíčko výrazně zvětší svůj objem.

2 K omládku přidejte všechny suroviny na těsto a uhněťte hladké a pružné těsto. Nechte je přikryté v míse 20 minut nakynout, pak přendejte zakryté do lednice a nechte 40 minut dokynout. S chladným těstem se bude lépe pracovat, protože bude pevnější.

Vykynuté těsto vyndejte na pracovní desku, rukama propracujte a vyválejte do obdélníku o síle 0,5 cm, těsto můžete lehce podsypat troškou mouky. Potřete změklým máslem (ne rozpuštěným, jinak bude těsto klouzat a při pečení máslo vyteče) a posypte skořicí a čtyřikrát přeložte do ploché nohavice, tu lehce zploštěte jedním nebo dvojím přejetím válečku. Pak nakrájejte na 10 dílků a každému prokrojte cca 4–5 zubů jako na hřebenu. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte opětovně nakynout.

4 Troubu rozpalte na 190 °C. Všechny kousky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte 17–20 minut, nevypečte však úplně dotmava, aby hřebeny nebyly suché. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Omládek patří mezi tzv. prefermenty. Jde o řidší kvásek z části mouky a vody použité celkově v receptu a trochy sladidla. Zajistí vykynutí s menším podílem droždí a i lepší vůni a delší trvanlivost pečiva. Iva na omládek narazila ve starší pekařské knize, dříve se používal v pekárnách například ke zlepšení vlastností rohlíků. Skvěle se ale hodí i do sladkého pečiva. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit