Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7/5 Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné Na 10 hřebenů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3495 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 416 g
Tuky 146 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na hřebeny z knihy Ivy Trhoňové Ruce v mouce se vrhla celá redakce a nezbyl ani drobeček. Díky promazání máslem jednotlivé vrstvy lehce lístkují a hřebeny neodolatelně voní skořicí. 

Suroviny

NA OMLÁDEK (VIZ NĚCO NAVÍC)
voda 100 g
vlažná
ječmenný slad 1 ČL
sladěnka
droždí čerstvé 18 g
rozdrobené
NA TĚSTO
voda 100 g
rostlinný olej 20 g
neutrální chuti
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
+ trošku na podsypání podle potřeby
NA POTŘENÍ A DOKONČENÍ
máslo 100 g
mírně změklé
mletá, na posypání
vejce 1 ks
mandle plátky 1 hrst

Postup

1

Suroviny na omládek smíchejte do hladkého těstíčka a nechte zakryté asi 45–60 minut kynout. Vykynutý omládek poznáte tak, že těstíčko výrazně zvětší svůj objem.

2

K omládku přidejte všechny suroviny na těsto a uhněťte hladké a pružné těsto. Nechte je přikryté v míse 20 minut nakynout, pak přendejte zakryté do lednice a nechte 40 minut dokynout. S chladným těstem se bude lépe pracovat, protože bude pevnější.

3

Vykynuté těsto vyndejte na pracovní desku, rukama propracujte a vyválejte do obdélníku o síle 0,5 cm, těsto můžete lehce podsypat troškou mouky. Potřete změklým máslem (ne rozpuštěným, jinak bude těsto klouzat a při pečení máslo vyteče) a posypte skořicí a čtyřikrát přeložte do ploché nohavice, tu lehce zploštěte jedním nebo dvojím přejetím válečku. Pak nakrájejte na 10 dílků a každému prokrojte cca 4–5 zubů jako na hřebenu. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte opětovně nakynout.

4

Troubu rozpalte na 190 °C. Všechny kousky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky. Pečte 17–20 minut, nevypečte však úplně dotmava, aby hřebeny nebyly suché. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Omládek patří mezi tzv. prefermenty. Jde o řidší kvásek z části mouky a vody použité celkově v receptu a trochy sladidla. Zajistí vykynutí s menším podílem droždí a i lepší vůni a delší trvanlivost pečiva. Iva na omládek narazila ve starší pekařské knize, dříve se používal v pekárnách například ke zlepšení vlastností rohlíků. Skvěle se ale hodí i do sladkého pečiva.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín