
Houstičky
Rychle upletené, rychle upečené, a ještě rychleji snědené!
Vydání: 2017/4
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 10 housek
Ingredience
- 300ml mléka, vlažného + na rozředění
- 10g čerstvého droždí
- 375g hladké mouky (125g můžete nahradit špaldovou či celozrnnou)
- 125g polohrubé mouky
- 25g másla, změklého
- 15g soli
- 5g krupicového cukru
- hrubá sůl, mák nebo semínka na posypání
Příprava jídla
1 Mléko vlijte do mísy, přisypte droždí a rozmíchejte ho. Nechte vzejít kvásek a potom přisypte obě mouky a přidejte máslo, sůl a cukr. Vypracujte hladké těsto, pokud je příliš hutné, přilijte trochu vody či mléka. Nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Potom rozdělte na 10–12 dílů o váze 70–80g a postupně je stočte do kuličky. Z každé pak vyválejte 3–4 prameny a upleťte houstičky. Konce těsta vždy zastrčte dospod.
2 Troubu rozehřejte na 220°C. Houstičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout, potřete vodou, posypte solí, mákem nebo semínky a pečte zhruba 10–15 minut dozlatova.
Přidat komentář