Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houstičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 59
Do hodiny Snadné Na cca 10 housek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2113 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 355 g
Tuky 36 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyto domácí houstičky jsou rychle upletené, rychle upečené, a ještě rychleji snědené! Recept můžete lehce pozměnit a část hladké mouky nahradit špaldovou. Před pečením posypte housky tradičně kmínem, mákem nebo třeba sezamem. Nadýchané křupavé houstičky se s těmi kupovanými nedají srovnat.

Suroviny

mléko 300 ml
vlažné + trocha na rozředění
droždí čerstvé 10 g
125 g můžete nahradit špaldovou či celozrnnou moukou
změklé
sůl 15 g
sůl
hrubá, na posypání
mák celý
na posypání, lze použít i jiné semínka

Postup

1

Mléko vlijte do mísy, přisypte droždí a rozmíchejte ho. Nechte vzejít kvásek a potom přisypte obě mouky a přidejte máslo, sůl a cukr. Vypracujte hladké těsto, pokud je příliš hutné, přilijte trochu vody či mléka.

2

Nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3

Potom rozdělte na 10–12 dílů o váze 70–80 g a postupně je stočte do kuličky. Z každé pak vyválejte 3–4 prameny a upleťte houstičky. Konce těsta vždy zastrčte dospod.

4

Troubu rozehřejte na 220 °C.

5

Houstičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout, potřete vodou, posypte solí, mákem nebo semínky a pečte zhruba 10–15 minut dozlatova.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

25.03.2020 21:47

Houstičky jsou vynikající. Chutné, jednoduché, určitě budu dělat zas.

Apetit magazín