Rychle upletené, rychle upečené, a ještě rychleji snědené!
Suroviny
mléko
300
ml
vlažné + trocha na rozředění
droždí čerstvé
10
g
mouka pšeničná hladká
375
g
125 g můžete nahradit špaldovou či celozrnnou moukou
mouka pšeničná polohrubá
125
g
máslo
25
g
změklé
sůl
15
g
krupicový cukr
5
g
sůl
hrubá, na posypání
mák celý
na posypání, lze použít i jiné semínka
Postup
1
Mléko vlijte do mísy, přisypte droždí a rozmíchejte ho. Nechte vzejít kvásek a potom přisypte obě mouky a přidejte máslo, sůl a cukr. Vypracujte hladké těsto, pokud je příliš hutné, přilijte trochu vody či mléka.
2
Nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3
Potom rozdělte na 10–12 dílů o váze 70–80g a postupně je stočte do kuličky. Z každé pak vyválejte 3–4 prameny a upleťte houstičky. Konce těsta vždy zastrčte dospod.
4
Troubu rozehřejte na 220°C.
5
Houstičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout, potřete vodou, posypte solí, mákem nebo semínky a pečte zhruba 10–15 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů)
Komentáře
Edita SPILKOVA
25.03.2020 21:47
Houstičky jsou vynikající.
Houstičky jsou vynikající. Chutné, jednoduché, určitě budu dělat zas.