Tyto domácí houstičky jsou rychle upletené, rychle upečené, a ještě rychleji snědené! Recept můžete lehce pozměnit a část hladké mouky nahradit špaldovou. Před pečením posypte housky tradičně kmínem, mákem nebo třeba sezamem. Nadýchané křupavé houstičky se s těmi kupovanými nedají srovnat.
Suroviny
Postup
Mléko vlijte do mísy, přisypte droždí a rozmíchejte ho. Nechte vzejít kvásek a potom přisypte obě mouky a přidejte máslo, sůl a cukr. Vypracujte hladké těsto, pokud je příliš hutné, přilijte trochu vody či mléka.
Nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Potom rozdělte na 10–12 dílů o váze 70–80 g a postupně je stočte do kuličky. Z každé pak vyválejte 3–4 prameny a upleťte houstičky. Konce těsta vždy zastrčte dospod.
Troubu rozehřejte na 220 °C.
Houstičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout, potřete vodou, posypte solí, mákem nebo semínky a pečte zhruba 10–15 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů )
Komentáře
Houstičky jsou vynikající. Chutné, jednoduché, určitě budu dělat zas.