Kuřecí souvlaki v ostré jogurtové marinádě

Kuřecí souvlaki v ostré jogurtové marinádě

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1398 kcal
Bílkoviny 196 g
Cukr 38 g
Tuky 39 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato řecká specialita napíchnutá na špejli bude zaručeně hitem každé letní grilovačky!

Suroviny

jogurt řeckého typu 5 PL
tymián 5 snítek
lístky odrhnuté a nasekané najemno
limeta 1 ks
jemně nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva + klínky k podávání
sriracha 2 PL
(nebo jiné asijské chilli omáčky), podle chuti
koriandr 0.5 svazku
lístky a stonky nasekané najemno
olivový olej 2 PL
sůl 2 špetky
pepř 1 ČL
čerstvě mletého černého
kuřecí prsa 800 g
nakrájených na silnější proužky

1 V misce smíchejte jogurt, tymián, limetovou kůru i šťávu, srirachu, koriandr, olej, sůl a pepř a dobře promíchejte. Do vzniklé marinády vložte proužky kuřecích prsou a dobře je v ní obalte ze všech stran. Pak zakryjte a nechte marinovat v lednici 3–4 hodiny, nejlépe však přes noc.

2 Maso vyndejte z ledničky asi hodinu před grilováním a nechte je dojít do pokojové teploty.

3 Namočte asi 26 špejlí do studené vody na 30 minut nebo použijte kovové jehly.

4 Gril rozpalte na vysokou teplotu. Potom kousky naloženého masa napichujte na dvojice připravených špejlí.

5 Souvlaki grilujte 3–4 minuty, potom je otočte a opečte ještě z druhé strany dozlatova. Podávejte s klínky limety na pokapání.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit