Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ostré vepřovo-ananasové špízy

Ostré vepřovo-ananasové špízy

5/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1669 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 98 g
Tuky 68 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špízy žhavé jako letní slunce!

Suroviny

panenka 700 g
nakrájené na 3cm kostky
ananas 350 g
nakrájené na 3cm kostky
chilli sušené 1 PL
nebo podle chuti
sůl 1 ČL
česnek 2 stroužky
prolisované
koriandrová semínka 1 PL
rýžový ocet 2 PL
hnědý cukr 2 PL
sriracha 2 PL
(nebo jiné asijské chilli omáčky)
kůra najemno nastrouhaná, z 1/2 vymačkaná šťáva
rostlinný olej 2 PL

Postup

1

Všechny ingredience kromě masa a ananasu dobře promíchejte v míse. Do vzniklé marinády vložte maso a obracejte ho v ní tak, aby se důkladně obalilo. Mísu zakryjte a maso marinujte v lednici 2–3 hodiny (nebo klidně přes noc). Marinování libových kousků masa zajistí, že každé sousto bude pěkně šťavnaté a jemné.

2

Maso vyndejte z ledničky asi hodinu před grilováním a nechte je dojít do pokojové teploty.

3

Namočte 8–10 špejlí do studené vody na 30 minut nebo použijte kovové jehly.

4

Gril rozpalte na střední teplotu. Potom kousky naloženého masa střídavě napichujte s kousky ananasu.

5

Špízy grilujte 2–3 minuty, potom je otáčejte a pokračujte v opékání ze všech stran, dokud není maso hotové a ananas lehce připálený. Před podáváním nechte chvilku odpočinout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín