Ostré vepřovo-ananasové špízy

Ostré vepřovo-ananasové špízy

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1669 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 98 g
Tuky 68 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špízy žhavé jako letní slunce!

Suroviny

panenka 700 g
nakrájené na 3cm kostky
ananas 350 g
nakrájené na 3cm kostky
chilli sušené 1 PL
nebo podle chuti
sůl 1 ČL
česnek 2 stroužky
prolisované
koriandrová semínka 1 PL
rýžový ocet 2 PL
hnědý cukr 2 PL
sriracha 2 PL
(nebo jiné asijské chilli omáčky)
limeta 1 ks
kůra najemno nastrouhaná, z 1/2 vymačkaná šťáva
rostlinný olej 2 PL

1 Všechny ingredience kromě masa a ananasu dobře promíchejte v míse. Do vzniklé marinády vložte maso a obracejte ho v ní tak, aby se důkladně obalilo. Mísu zakryjte a maso marinujte v lednici 2–3 hodiny (nebo klidně přes noc). Marinování libových kousků masa zajistí, že každé sousto bude pěkně šťavnaté a jemné.

2 Maso vyndejte z ledničky asi hodinu před grilováním a nechte je dojít do pokojové teploty.

Namočte 8–10 špejlí do studené vody na 30 minut nebo použijte kovové jehly.

4 Gril rozpalte na střední teplotu. Potom kousky naloženého masa střídavě napichujte s kousky ananasu.

Špízy grilujte 2–3 minuty, potom je otáčejte a pokračujte v opékání ze všech stran, dokud není maso hotové a ananas lehce připálený. Před podáváním nechte chvilku odpočinout.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit