
Cuketová ‚lízátka‘
Luxusní nápad na zahradní oslavu – tahle vtipná zeleninová ‚lízátka‘ se dobře drží a pohodlně jedí.
Ingredience
- 8 baby cuketek
- 2 citrony, z 1 nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva, 1 rozpůlený
- 2 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce chilli vloček
- 2 lžíce tekutého medu
- 4 lžíce olivového oleje
- pořádná špetka soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
Příprava jídla
1 Cukety ze strany od stopky ořízněte a nakrájejte každou na 3 stejné kousky, ty vložte do mělké nádoby či pekáčku.
2 V misce smíchejte všechny ostatní ingredience. Polovinu vzniklé směsi rovnoměrně nalijte na cukety, zbytek uchovejte zakrytý v lednici. Cukety jemně promíchejte a marinujte nejméně 3 hodiny, nejlépe však přes noc v lednici.
3 Zkrácené špejle namočte na 30 minut do studené vody a pak na ně napíchněte podélně kousky cuket jako lízátka.
4 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na střední teplotu. Vložte na ně rozpůlený citron řeznými stranami dolů a napíchnuté cukety, které grilujte a otáčejte ze všech stran, dokud se na nich neobjeví mřížky grilu a cukety nezměknou. Podávejte s odloženou polovinou omáčky k namáčení a s grilovanými půlkami citronu.
NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete baby cuketky, můžete stejným způsobem marinovat a pak grilovat kostky větších cuket, ty ale předem zbavte vodnatých semínek.
Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář