Cuketová ‚lízátka‘

Cuketová ‚lízátka‘

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1037 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 77 g
Tuky 60 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní nápad na zahradní oslavu – tahle vtipná zeleninová ‚lízátka‘ se dobře drží a pohodlně jedí.

Suroviny

cuketa 8 ks
baby
citron 2 ks
z 1 nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva, 1 rozpůlený
oregano 2 PL
sušené
chilli sušené 1 PL
med 2 PL
tekutý
olivový olej 4 PL
sůl špetka
pepř 1 ČL
čerstvě mletý, černý

1 Cukety ze strany od stopky ořízněte a nakrájejte každou na 3 stejné kousky, ty vložte do mělké nádoby či pekáčku.

2 V misce smíchejte všechny ostatní ingredience. Polovinu vzniklé směsi rovnoměrně nalijte na cukety, zbytek uchovejte zakrytý v lednici. Cukety jemně promíchejte a marinujte nejméně 3 hodiny, nejlépe však přes noc v lednici.

3 Zkrácené špejle namočte na 30 minut do studené vody a pak na ně napíchněte podélně kousky cuket jako lízátka.

4 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na střední teplotu. Vložte na ně rozpůlený citron řeznými stranami dolů a napíchnuté cukety, které grilujte a otáčejte ze všech stran, dokud se na nich neobjeví mřížky grilu a cukety nezměknou. Podávejte s odloženou polovinou omáčky k namáčení a s grilovanými půlkami citronu.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete baby cuketky, můžete stejným způsobem marinovat a pak grilovat kostky větších cuket, ty ale předem zbavte vodnatých semínek.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit