Luxusní nápad na zahradní oslavu – tahle vtipná zeleninová cuketová ‚lízátka‘ se dobře drží a pohodlně jedí. Další způsob, jak doplnit více zeleniny do jídelníčku detí i dospělých.
Postup
Cukety ze strany od stopky ořízněte a nakrájejte každou na 3 stejné kousky, ty vložte do mělké nádoby či pekáčku.
V misce smíchejte všechny ostatní ingredience. Polovinu vzniklé směsi rovnoměrně nalijte na cukety, zbytek uchovejte zakrytý v lednici. Cukety jemně promíchejte a marinujte nejméně 3 hodiny, nejlépe však přes noc v lednici.
Zkrácené špejle namočte na 30 minut do studené vody a pak na ně napíchněte podélně kousky cuket jako lízátka.
Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na střední teplotu. Vložte na ně rozpůlený citron řeznými stranami dolů a napíchnuté cukety, které grilujte a otáčejte ze všech stran, dokud se na nich neobjeví mřížky grilu a cukety nezměknou. Podávejte s odloženou polovinou omáčky k namáčení a s grilovanými půlkami citronu.
NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete baby cuketky, můžete stejným způsobem marinovat a pak grilovat kostky větších cuket, ty ale předem zbavte vodnatých semínek.
Foto: Alex Luck, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media