Kořeněné špízy s halloumi a melounem

Kořeněné špízy s halloumi a melounem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 lidí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1688 kcal
Bílkoviny 111 g
Cukr 22 g
Tuky 125 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na přípravě těchhle špízů je nejsložitější rozpálit gril, protože všechno ostatní už zvládne i úplný začátečník!

Suroviny

halloumi 500 g
(viz Něco navíc)
meloun 1 ks
malý
koriandrová semínka 1 ČL
koření sumac 1 ČL
skořice 0.5 ČL
mletá
kajenský pepř 1 ČL
sůl špetka
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý, černý

1 Namočte 16 špejlí na 30 minut do studené vody nebo použijte kovové jehly.

2 Sýr a meloun nakrájejte na kousky (kostky nebo obdélníky) stejné velikosti a střídavě je napíchněte na špejle.

3 V malé misce smíchejte všechny zbylé ingredience a směsí pak rovnoměrně posypte napíchnuté špízy. Lehce přitiskněte prsty, aby koření na sýru i melounu drželo. Gril rozpalte na střední teplotu.

Špízy grilujte z každé strany 3–4 minuty, až sýr příjemně zvláční, zezlátne a udělá se na něm mřížkový grilovací vzor.

NĚCO NAVÍC
Původem řecký sýr halloumi z kombinace ovčího a kozího (dnes už i kravského) mléka se díky unikátní konzistenci při grilování neroztéká, ale jenom pěkně zjemní a při jídle pak zábavně vrže mezi zuby. A můžete ho zkombinovat úplně s čímkoli! V létě se ho vyplatí mít pořád v lednici, protože nikdy nevíte, kdy vám může vytrhnout trn z paty při nečekané návštěvě.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit