Recepty z krůtího masa
Krůtí maso je libové, jemné a v každé části krůti jiné. Je vítanou součástí jídelníčku dětí, sportovců i milovníků tradiční kuchyně. Krůtí maso není příliš tučné, proto se často označuje jako dietní. Z krůtího masa vykouzlíte báječné řízky, závitky, roládu nebo dokonce guláš, perkelt či kari. Skvělá krůtí nebo krocaní pečínka udělá radost na rodinné oslavě kdykoli během roku, nejen na Vánoce. Krůtí prsa se hodí na rychlé restování v pánvi wok (stir-fry), krůtí stehna dokonale chutnají pečená v troubě nebo je můžete použít do krůtího vývaru.
...
Kterou část krůty si vyberete?
Věděli jste ale, že nabízí 9 druhů masa? Nakoupit a zpracovávat však můžete i jednotlivé části krůty. K vaření tak můžete využít jen spodní a horní stehna, křídla, prsa, letky (část křídel s velkým podílem kůže), krk, biskup, játra nebo žaludek. Velikost krůtích prsou umožňuje pohodlné vytváření rolád, závitků, rolek nebo kaps. Podívejte se na oblíbené i méně známé krůtí pokrmy, které si zaslouží místo ve vašem jídelníčku.
- Připravte si třeba pečená krůtí stehna na špeku se špenátem či smažené krůtí řízky.
- Krůtí prsa pokrájejte na nudličky nebo medailonky a překvapte rodinu krůtou à la kuře na paprice.
- Poradíme vám, jak připravit krůtu s omáčkou i samostatně třeba na grilu.
- Z krůtích prsou připravíte šťavnaté plátky nebo delikátní roládu plněnou pomerančovým máslem.
- Stehna při pečení rozvoní domov rozmarýnem a pokud je máte vykostěné, připravte si luxusní perkelt nebo krůtí guláš.
- Z mletého krůtího masa ochutnejte jedinečnou sekanou nebo masové kuličky s oblíbenou omáčkou.
Krůta s nádivkou a náplní
Celá pečená krůta se porcuje podobně jako kuře. Můžete ji plnit nejrůznějšími nádivkami a připravíte tak maso i přílohu najednou. I když dobrý bramborový nebo houskový knedlík či šťouchané brambory se hodí vždycky.
- Pořádáte hostinu pro velkou rodinu? Vyhrňte rukávy a pusťte se do krůty s nádivkou a šampaňskou omáčkou.
- Je libo krůtu po francouzsku? Připravte krůtu s s kaštanovou nádivkou nebo švestkovo-kaštanovou nádivkou.
- Úhledně zabalený plát masa, který po rozříznutí odhalí barevnou mozaiku, udělá z každého tvůrce kuchařskou hvězdu. Zkuste závitek z krůtího masa, krůtí závitky s jablky a oříšky nebo krůtí roládu na víně.
- Kuřecí prsa můžete také jenom proříznout a naplnit jako kapsu, máme pro vás recept na krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou.
Celý popis