Lesklá karotka Vichy

Lesklá karotka Vichy

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné 3-4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 529 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 64 g
Tuky 25 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jarní mrkévce dodá šmrnc trocha zkaramelizovaného cukru. Přesto se nejedná o sladké jídlo, ale o pozoruhodně pikantní chuťovou variaci, která patří do repertoáru klasických francouzských příloh. Bývalo zvykem tuto specialitu, pocházející z lázeňského města Vichy, podlévat během přípravy místo obyčejné vody tamní léčivou minerálkou. Francouzští šéfkuchaři tak činí doposud, protože obsah minerálních solí i chuť čisté vody se na kvalitě výsledku opravdu projeví.

Suroviny

mrkev 7 ks
oškrábané, s kouskem nati
voda 0.5 hrnek
vařicí, lze nahradit minerálkou
máslo 2 PL
krupicový cukr 1 PL
ideálně hnědý
sůl 0.25 PL

Postup

1

Karotky oškrábejte a každé ponechte kousek nati. Můžete je také šikmo nakrájet na silnější plátky.

2

Vložte je do kastrůlku společně s ostatními uvedenými přísadami a vodou a nechte je na mírnějším ohni pod pokličkou provářet asi 7–10 minut, aby změkly, ale zůstaly ještě pevné.

3

Pak odkryjte pokličku a mírným varem odpařte zbytek tekutiny. Cukr začne karamelizovat a může ,prskat‘, proto buďte při míchání opatrní.

Tip Apetitu:
Cukr nemusí vždy zkaramelizovat dohněda, stačí, když karotky potáhne jemným leskem. Na šarmu mrkvičkám dodá i posyp z jemně krájené petrželky. Jako zelený jarní pozdrav působí kousek čerstvé nati, který kořenové zelenině ponecháte.

Kromě minerálky můžete karotce přilepšit lžičkou citronové šťávy nebo lžící bílého vína.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Tenhle recept je opravdu úžasný, zamilovala jsem se do něj a několik dnů si mrkvičku užívala. Ale víte, co se stane, když to s karotenem přeženete? Ano, po....te se! A to ať jste kdekoliv, nejde to zastavit. Už vím, proč mají miminka tak moc oranžová hovínka!

Anonym

Proč tam musí být ta nať? Stalo by se hodně, kdybych jí tam nedala?

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit