0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lesklá karotka Vichy

Lesklá karotka Vichy

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné 3-4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 529 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 64 g
Tuky 25 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jarní mrkévce dodá šmrnc trocha zkaramelizovaného cukru. Přesto se nejedná o sladké jídlo, ale o pozoruhodně pikantní chuťovou variaci, která patří do repertoáru klasických francouzských příloh. Bývalo zvykem tuto specialitu, pocházející z lázeňského města Vichy, podlévat během přípravy místo obyčejné vody tamní léčivou minerálkou. Francouzští šéfkuchaři tak činí doposud, protože obsah minerálních solí i chuť čisté vody se na kvalitě výsledku opravdu projeví.

Suroviny

mrkev 7 ks
oškrábané, s kouskem nati
voda 0.5 hrnek
vařicí, lze nahradit minerálkou
máslo 2 PL
krupicový cukr 1 PL
ideálně hnědý
sůl 0.25 PL

Postup

1

Karotky oškrábejte a každé ponechte kousek nati. Můžete je také šikmo nakrájet na silnější plátky.

2

Vložte je do kastrůlku společně s ostatními uvedenými přísadami a vodou a nechte je na mírnějším ohni pod pokličkou provářet asi 7–10 minut, aby změkly, ale zůstaly ještě pevné.

3

Pak odkryjte pokličku a mírným varem odpařte zbytek tekutiny. Cukr začne karamelizovat a může ,prskat‘, proto buďte při míchání opatrní.

Tip Apetitu:
Cukr nemusí vždy zkaramelizovat dohněda, stačí, když karotky potáhne jemným leskem. Na šarmu mrkvičkám dodá i posyp z jemně krájené petrželky. Jako zelený jarní pozdrav působí kousek čerstvé nati, který kořenové zelenině ponecháte.

Kromě minerálky můžete karotce přilepšit lžičkou citronové šťávy nebo lžící bílého vína.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Tenhle recept je opravdu úžasný, zamilovala jsem se do něj a několik dnů si mrkvičku užívala. Ale víte, co se stane, když to s karotenem přeženete? Ano, po....te se! A to ať jste kdekoliv, nejde to zastavit. Už vím, proč mají miminka tak moc oranžová hovínka!

Anonym

Proč tam musí být ta nať? Stalo by se hodně, kdybych jí tam nedala?

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit