Jarní mrkévce dodá šmrnc trocha zkaramelizovaného cukru. Přesto se nejedná o sladké jídlo, ale o pozoruhodně pikantní chuťovou variaci, která patří do repertoáru klasických francouzských příloh. Bývalo zvykem tuto specialitu, pocházející z lázeňského města Vichy, podlévat během přípravy místo obyčejné vody tamní léčivou minerálkou. Francouzští šéfkuchaři tak činí doposud, protože obsah minerálních solí i chuť čisté vody se na kvalitě výsledku opravdu projeví.
Suroviny
Postup
Karotky oškrábejte a každé ponechte kousek nati. Můžete je také šikmo nakrájet na silnější plátky.
Vložte je do kastrůlku společně s ostatními uvedenými přísadami a vodou a nechte je na mírnějším ohni pod pokličkou provářet asi 7–10 minut, aby změkly, ale zůstaly ještě pevné.
Pak odkryjte pokličku a mírným varem odpařte zbytek tekutiny. Cukr začne karamelizovat a může ,prskat‘, proto buďte při míchání opatrní.
Tip Apetitu:
Cukr nemusí vždy zkaramelizovat dohněda, stačí, když karotky potáhne jemným leskem. Na šarmu mrkvičkám dodá i posyp z jemně krájené petrželky. Jako zelený jarní pozdrav působí kousek čerstvé nati, který kořenové zelenině ponecháte.
Kromě minerálky můžete karotce přilepšit lžičkou citronové šťávy nebo lžící bílého vína.
Komentáře
Anonym
09.02.2008 15:30
Předávkování
Anonym
16.04.2008 19:32
NAŤ