0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lesklá karotka Vichy

Lesklá karotka Vichy

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné 3-4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 529 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 64 g
Tuky 25 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jarní mrkévce dodá šmrnc trocha zkaramelizovaného cukru. Přesto se nejedná o sladké jídlo, ale o pozoruhodně pikantní chuťovou variaci, která patří do repertoáru klasických francouzských příloh. Bývalo zvykem tuto specialitu, pocházející z lázeňského města Vichy, podlévat během přípravy místo obyčejné vody tamní léčivou minerálkou. Francouzští šéfkuchaři tak činí doposud, protože obsah minerálních solí i chuť čisté vody se na kvalitě výsledku opravdu projeví.

Suroviny

mrkev 7 ks
oškrábané, s kouskem nati
voda ½ hrnek
vařicí, lze nahradit minerálkou
máslo 2 PL
krupicový cukr 1 PL
ideálně hnědý
sůl ¼ PL

Postup

1

Karotky oškrábejte a každé ponechte kousek nati. Můžete je také šikmo nakrájet na silnější plátky.

2

Vložte je do kastrůlku společně s ostatními uvedenými přísadami a vodou a nechte je na mírnějším ohni pod pokličkou provářet asi 7–10 minut, aby změkly, ale zůstaly ještě pevné.

3

Pak odkryjte pokličku a mírným varem odpařte zbytek tekutiny. Cukr začne karamelizovat a může ,prskat‘, proto buďte při míchání opatrní.

Tip Apetitu:
Cukr nemusí vždy zkaramelizovat dohněda, stačí, když karotky potáhne jemným leskem. Na šarmu mrkvičkám dodá i posyp z jemně krájené petrželky. Jako zelený jarní pozdrav působí kousek čerstvé nati, který kořenové zelenině ponecháte.

Kromě minerálky můžete karotce přilepšit lžičkou citronové šťávy nebo lžící bílého vína.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Tenhle recept je opravdu úžasný, zamilovala jsem se do něj a několik dnů si mrkvičku užívala. Ale víte, co se stane, když to s karotenem přeženete? Ano, po....te se! A to ať jste kdekoliv, nejde to zastavit. Už vím, proč mají miminka tak moc oranžová hovínka!

Anonym

Proč tam musí být ta nať? Stalo by se hodně, kdybych jí tam nedala?

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč