Jeruzalémský hummus, pasta schug a marocká mrkev

Jeruzalémský hummus, pasta schug a marocká mrkev

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3464 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 363 g
Tuky 133 g
Vláknina 111 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Pokaždé, když jej ochutnám, ocitnu se v úzkých uličkách Jeruzaléma plných malých bister a vůní,“ prozrazuje majitel pâtisserie Nofech Avi Ben Perez. Kromě hummusu jsme od něj získali ještě recept na skvělou zelenou pastu schug, která je v izraelské kuchyni nezbytností a přidává se k hummusu, ale i k masům nebo do míchaných vajec, a na marockou mrkev.

Související recepty

Košarí

Základ košarí do Egypta přivezli indičtí voj...

Suroviny

Jeruzalémský hummus
cizrna 500 g
tahini 170 g
citron 1 ks
vymačkaná šťáva
kmín 1 ČL
mletý
sůl 1 ČL
česnek 3 stroužek
nasekaný
petrželka 10 g
lístky, a trocha navíc nasekaných najemno na ozdobení
paprika
sladká, mletá
piniové oříšky
k podávání
olivový olej
k podávání
Pasta schug
paprika zelená 100 g
pálivá
paprika zelená 200 g
nepálivá
česnek 6 stroužek
utřený
koriandr 10 g
lístky čerstvého, nasekané najemno
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl 1 ČL
slunečnicový olej
na zalití
Marocká mrkev
mrkev 1 kg
nakrájená na 4-5mm plátky
česnek 6 stroužek
prolisovaný
koriandr 7 g
čerstvý, nasekaný najemno
sůl
římský kmín 1 ČL
mletý
olivový olej
na zalití
Dále na marockou mrkev
harissa 2 PL
ostrá pasta

Jeruzalémský hummus

PŘÍPRAVA 20 MINUT ■ VAŘENÍ 2 HODINY + NAMÁČENÍ CIZRNY ■ PRO 4–6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Cizrnu přes noc namočte do vlažné vody a nechte odkrytou nabobtnat. Druhý den vodu slijte, přilijte čerstvou tak, aby dosahovala 2 cm nad cizrnu, a nechte vařit zhruba 2 hodiny. Po hodině a půl zkontrolujte, jak na tom cizrna je – měla by být měkká, ale ne zcela rozvařená. Uvařenou cizrnu slijte a nechte vychladnout.

2 Cizrnu vložte do mixéru spolu s tahini a citronovou šťávou a rozmixujte tyčovým mixérem. Pomaličku dolévejte pramenitou vodou, dokud nebude mít směs konzistenci asi jako kaše – nesmí být příliš tekutá ani těžká jako cement. Pak přidejte římský kmín, sůl, česnek a petrželku a ještě mixujte. Výsledná konzistence má být o něco hustší než med. Ochutnejte, případně dosolte, v opačném případě (je-li směs příliš slaná) přilijte trochu vody nebo přidejte tahini.

3 Podávání: Na jednu porci naberte 2–3 velké lžíce hummusu a krouživě jej naneste na talíř tak, aby ve středu vznikla prohlubeň, do ní dejte lžičku pasty schug (recept vpravo), posypte trochou papriky, piniemi, nasekanou petrželkou a štědře zalijte olivovým olejem. ​

NĚCO NAVÍC
K hummusu se ještě navíc po izraelsku servíruje talířek s nakrájeným rajčetem, čtvrtkou cibule a kyseloslanou okurkou. V lednici hummus vydrží maximálně 3 dny.
 

Pasta schug

PŘÍPRAVA 10 MINUT + VYKAPÁNÍ A ODLEŽENÍ ■ NA SKLENICI O OBJEMU 300 ml ■ VELMI SNADNÉ 

1 Papriky zbavte stopek, překrájejte na kusy a vložte do mixéru (semínka ponechte). Rozmixujte nahrubo, aby papriky zůstaly stále ještě v kouscích o velikosti asi 3 mm. Z mixéru přendejte do sítka a papriky nechte hodinu vykapat.

2 Papriky vložte do mísy, přidejte utřený česnek, koriandr, římský kmín a sůl. Dobře promíchejte a na směs nalijte slunečnicový olej (ne olivový, v něm papriky zhořknou!). Papriky olejem zalijte vydatně, měly by být v oleji ponořené. Ochutnejte a nelekejte se, že pasta výrazně pálí, pálivá chuť se odležením zmírní a usadí.

3 Prvních 30 minut můžete nechat směs stát odkrytou na lince, pak ji přendejte do čisté a sterilizované sklenice, zavíčkujte a nechte v lednici chutě prolnout aspoň 6 hodin. Zkontrolujte, zda je schug ponořený v oleji (papriky trochu oleje natáhnou do sebe), a pokud je třeba, olej doplňte – pasta by měla být v oleji ponořená asi jako pesto. V lednici vydrží týden.
 

Marocká mrkev

PŘÍPRAVA 20 MINUT + ODLEŽENÍ ■ VAŘENÍ 90 MINUT ■ PRO 4–6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ 

1 Mrkev vložte do hrnce s vlažnou vodou, aby byla ponořená, a vařte ji 90 minut. Pak vidličkou zkontrolujte, zda je mrkev měkká, ale ještě pevná. Pokud není, ještě asi půlhodinu vařte.

2 Vodu slijte a mrkev přendejte do velké mísy. Přidejte prolisovaný česnek, koriandr, sůl (začněte raději na polovině lžičky) a římský kmín. Zamíchejte a zalijte olivovým olejem tak, aby se každý kousek mrkve v oleji obalil, neměla by ale v oleji plavat. Přimíchejte harissu a případně dosolte.

3 Přesuňte do ledničky a nechte den odležet, aby se mrkev proležela a chutě se prolnuly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit