0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jeruzalémský hummus, pasta schug a marocká mrkev

Jeruzalémský hummus, pasta schug a marocká mrkev

3.4 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3464 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 363 g
Tuky 133 g
Vláknina 111 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Pokaždé, když jej ochutnám, ocitnu se v úzkých uličkách Jeruzaléma plných malých bister a vůní,“ prozrazuje majitel pâtisserie Nofech Avi Ben Perez. Kromě hummusu jsme od něj získali ještě recept na skvělou zelenou pastu schug, která je v izraelské kuchyni nezbytností a přidává se k hummusu, ale i k masům nebo do míchaných vajec, a na marockou mrkev.

Suroviny

Jeruzalémský hummus
cizrna 500 g
tahini 170 g
citron 1 ks
vymačkaná šťáva
kmín 1 ČL
mletý
sůl 1 ČL
česnek 3 stroužek
nasekaný
petrželka 10 g
lístky, a trocha navíc nasekaných najemno na ozdobení
paprika
sladká, mletá
piniové oříšky
k podávání
olivový olej
k podávání
Pasta schug
paprika zelená 100 g
pálivá
paprika zelená 200 g
nepálivá
česnek 6 stroužek
utřený
koriandr čerstvý 10 g
lístky čerstvého, nasekané najemno
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl 1 ČL
slunečnicový olej
na zalití
Marocká mrkev
mrkev 1 kg
nakrájená na 4-5mm plátky
česnek 6 stroužek
prolisovaný
koriandr čerstvý 7 g
čerstvý, nasekaný najemno
sůl
římský kmín 1 ČL
mletý
olivový olej
na zalití
Dále na marockou mrkev
harissa 2 PL
ostrá pasta

Postup

1

Jeruzalémský hummus
Cizrnu přes noc namočte do vlažné vody a nechte odkrytou nabobtnat.

2

Druhý den vodu slijte, přilijte čerstvou tak, aby dosahovala 2 cm nad cizrnu, a nechte vařit zhruba 2 hodiny. Po hodině a půl zkontrolujte, jak na tom cizrna je – měla by být měkká, ale ne zcela rozvařená. Uvařenou cizrnu slijte a nechte vychladnout.

3

Cizrnu vložte do mixéru spolu s tahini a citronovou šťávou a rozmixujte tyčovým mixérem. Pomaličku dolévejte pramenitou vodou, dokud nebude mít směs konzistenci asi jako kaše – nesmí být příliš tekutá ani těžká jako cement.

4

Pak přidejte římský kmín, sůl, česnek a petrželku a ještě mixujte. Výsledná konzistence má být o něco hustší než med. Ochutnejte, případně dosolte, v opačném případě (je-li směs příliš slaná) přilijte trochu vody nebo přidejte tahini.

5

Podávání: Na jednu porci naberte 2–3 velké lžíce hummusu a krouživě jej naneste na talíř tak, aby ve středu vznikla prohlubeň, do ní dejte lžičku pasty schug (recept vpravo), posypte trochou papriky, piniemi, nasekanou petrželkou a štědře zalijte olivovým olejem. ​

6

NĚCO NAVÍC
K hummusu se ještě navíc po izraelsku servíruje talířek s nakrájeným rajčetem, čtvrtkou cibule a kyseloslanou okurkou. V lednici hummus vydrží maximálně 3 dny.

7

Pasta schug
Papriky zbavte stopek, překrájejte na kusy a vložte do mixéru (semínka ponechte). Rozmixujte nahrubo, aby papriky zůstaly stále ještě v kouscích o velikosti asi 3 mm. Z mixéru přendejte do sítka a papriky nechte hodinu vykapat.

8

Papriky vložte do mísy, přidejte utřený česnek, koriandr, římský kmín a sůl. Dobře promíchejte a na směs nalijte slunečnicový olej (ne olivový, v něm papriky zhořknou!). Papriky olejem zalijte vydatně, měly by být v oleji ponořené. Ochutnejte a nelekejte se, že pasta výrazně pálí, pálivá chuť se odležením zmírní a usadí.

9

Prvních 30 minut můžete nechat směs stát odkrytou na lince, pak ji přendejte do čisté a sterilizované sklenice, zavíčkujte a nechte v lednici chutě prolnout aspoň 6 hodin.

10

Zkontrolujte, zda je schug ponořený v oleji (papriky trochu oleje natáhnou do sebe), a pokud je třeba, olej doplňte – pasta by měla být v oleji ponořená asi jako pesto. V lednici vydrží týden.

11

Marocká mrkev
Mrkev vložte do hrnce s vlažnou vodou, aby byla ponořená, a vařte ji 90 minut. Pak vidličkou zkontrolujte, zda je mrkev měkká, ale ještě pevná. Pokud není, ještě asi půlhodinu vařte.

12

Vodu slijte a mrkev přendejte do velké mísy. Přidejte prolisovaný česnek, koriandr, sůl (začněte raději na polovině lžičky) a římský kmín. Zamíchejte a zalijte olivovým olejem tak, aby se každý kousek mrkve v oleji obalil, neměla by ale v oleji plavat. Přimíchejte harissu a případně dosolte.

13

Přesuňte do ledničky a nechte den odležet, aby se mrkev proležela a chutě se prolnuly.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč