Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Losos s mandlovým pestem a pečenou dýní
Losos s mandlovým pestem a pečenou dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos s mandlovým pestem a pečenou dýní

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2872 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 135 g
Tuky 187 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Losos s mandlovým pestem a pečenou dýní je výborné, jednoduché, rychlé jídlo hrající barvami. Svěží zelené fazolky skvěle doplňují výraznou chuť okořeněné dýně a ryby. 

Suroviny

máslová nebo hokkaido, nakrájená na kousky (váha po očištění)
olivový olej 100 ml
+ 1,5 lžíce navíc
rozmarýn 1 PL
jemně nasekaný
česnek sušený 1 ČL
paprika mletá uzená 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
losos 4 filety
s kůží
petrželka 1 svazek
hladkolistá, lístky otrhané
mandle plátky 40 g
opražené nasucho
česnek 1 stroužek
oloupaný
fazolky zelené
spařené, k podávání (mohou být i mražené)

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C a plech vyložte pečicím papírem. Kostky dýně promíchejte s 1,5 lžící olivového oleje, rozmarýnem, sušeným česnekem, paprikou, pepřem a solí. Vsypte na plech a dejte do trouby na 15 minut. Pak vytáhněte a přidejte k dýni osolené a opepřené filety lososa kůží dolů a pečte dalších cca 12 minut (či podle velikosti filetu). 

2

Mezitím připravte pesto. Lístky petrželky, mandle a stroužek česneku vložte do kuchyňského robotu (food processoru) a rozmixujte. Můžete suroviny také utřít v hmoždíři. Vmíchejte 100 ml oleje a dosolte.

3

Na talíř vložte kostky dýně a lososa, na rybu navrstvěte trochu pesta. Podávejte s fazolkami.

NĚCO NAVÍC
Polovinu dýně můžete vyměnit za kostičky brambor. Pokud vám pesto zbyde, skladujte je v lednici, povrch pesta zalijte olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín