Grilovaný losos nás jen tak neomrzí, jeho maso je šťavnaté a doslova se rozsýpá. K dokonalosti mu v pohodě stačí sůl a pepř. Stále však vymýšlíme nové variace příloh, kterými ho doprovodit. Zelená zelenina a salsa z koriandru, petrželky a pistácií je trefou do černého!
Suroviny
Postup
Na salsu dejte do food processoru nebo do mixéru 50 g koriandru, 50 g petrželky, najemno nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu ze 2 limet, 50 g pistácií, 3 lžíce olivového oleje a česnek a rozsekejte na hrubou pastu. Polovinu odložte a druhou smíchejte v misce s jogurtem.
Rozpalte gril v troubě. Lososa položte kůží nahoru do pekáče vyloženého alobalem
a posypte najemno nastrouhanou kůrou ze zbývající limety a polijte vymačkanou šťávou. Pokapejte olejem. Osolte, opepřete, pak grilujte 5–8 minut, nebo aby kůže zezlátla. Obraťte a grilujte 2–3 minuty – aby ryba byla prohřátá a maso začalo tvořit ,vločky‘.
Na zeleninu přiveďte v hrnci vodu k varu, osolte ji a vsypte nejprve boby edamame
a vařte 1 minutu, pak vsypte brokolici a zelí a spařte je na 2 minuty. Sceďte. Zeleninu promíchejte ve velké míse se salsou. Nakrájejte a vmíchejte zbývající bylinky.
Zeleninu jezte s lososem a připraveným jogurtem, posypanou zbývajícími pistáciemi.
Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.