Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Losos s limetou, pistáciemi a zelenou zeleninou
Losos s limetou, pistáciemi a zelenou zeleninou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Losos s limetou, pistáciemi a zelenou zeleninou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2580 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 68 g
Tuky 162 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Grilovaný losos nás jen tak neomrzí, jeho maso je šťavnaté a doslova se rozsýpá. K dokonalosti mu v pohodě stačí sůl a pepř. Stále však vymýšlíme nové variace příloh, kterými ho doprovodit. Zelená zelenina a salsa z koriandru, petrželky a pistácií je trefou do černého!

Suroviny

koriandr čerstvý 100 g
petrželka 100 g
hladkolistá
pistácie 100 g
vyloupané a opražené
olivový olej panenský 3 PL
+ na pokapání
česnek 1 stroužek
oloupaný
losos 6 ks
filety po 120–150 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na zeleninu
sójové boby edamame 500 g
mražené
stonková
zelí 1 ks
špičaté, nakrájené na nudličky

Postup

1

Na salsu dejte do food processoru nebo do mixéru 50 g koriandru, 50 g petrželky, najemno nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu ze 2 limet, 50 g pistácií, 3 lžíce olivového oleje a česnek a rozsekejte na hrubou pastu. Polovinu odložte a druhou smíchejte v misce s jogurtem.

2

Rozpalte gril v troubě. Lososa položte kůží nahoru do pekáče vyloženého alobalem
a posypte najemno nastrouhanou kůrou ze zbývající limety a polijte vymačkanou šťávou. Pokapejte olejem. Osolte, opepřete, pak grilujte 5–8 minut, nebo aby kůže zezlátla. Obraťte a grilujte 2–3 minuty – aby ryba byla prohřátá a maso začalo tvořit ,vločky‘.

3

Na zeleninu přiveďte v hrnci vodu k varu, osolte ji a vsypte nejprve boby edamame
a vařte 1 minutu, pak vsypte brokolici a zelí a spařte je na 2 minuty. Sceďte. Zeleninu promíchejte ve velké míse se salsou. Nakrájejte a vmíchejte zbývající bylinky.

4

Zeleninu jezte s lososem a připraveným jogurtem, posypanou zbývajícími pistáciemi.

Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...