0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lososový tartar s artyčokovým salátem a omáčkou miso

Lososový tartar s artyčokovým salátem a omáčkou miso

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2906 kcal
Bílkoviny 206 g
Sacharidy 116 g
Tuky 170 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šéfkuchař Leonardo di Clemente si zakládá na používání lokálních surovin, kterým dává středomořský nádech. Jeho specialitou je příprava ryb – inspiraci čerpá ze svého působení v Japonsku. Pro Apetit připravil luxusní pokrmy z oblasti crudo, tedy ‚syrové‘ části kuchyně restaurace CottoCrudo (italsky VařenéSyrové), kde uplatňuje techniky práce se syrovým masem i rybami. 

Suroviny

losos 800 g
bez kůže a kostí, nakrájeného na kostičky
chilli omáčka 1 ČL
sladká
koriandr 8 lístek
nasekané
citronová štáva 2 ČL
olivový olej 2 ČL
panenský
sůl
mořská
Na omáčku miso
1 PL
saké
110 g
světlá pasta miso
krupicový cukr 2 ČL
žloutek 1 ks
citronová štáva 3 ČL
Na lupínky grissini
100 g
slané tyčinky grissini
olivový olej 1 PL
panenský
česnek 1 stroužek
drcený
citronová kůra 1 ks
z půlky citronu
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
Na artyčokový salá
artyčok 5 ks
očištěný
citron 1 ks
vymačkaná šťáva
olivový olej 1 PL
panenský
salát
lístky salátu little gem, fenyklu, ředkviček a mirkobylinek

Postup

1

Kostičky lososa dejte do misky. Přidejte ostatní přísady, osolte, opepřete a promíchejte. Marinujte 2–3 minuty.

2

Na omáčku miso v rendlíku zprudka přiveďte k varu saké. Vařte pár sekund, aby se odpařil alkohol. Ztlumte, přidejte miso a šlehejte, až se miso zcela rozpustí. Sundejte z ohně a zašlehejte cukr a žloutek. Zahřívejte na horkou vodní lázní za stálého šlehání do zhoustnutí (až bude mít směs 80°C). Nechte při pokojové teplotě vychladnout. Pak vmíchejte citronovou šťávu.

3

Rozdrobte grissini nahrubo a v pánvi na rozehřátém oleji je spolu s česnekem opékejte 1–2 minuty. Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou kůru a petrželku a osolte.

4

Očištěné artyčoky okamžitě vložte do studené vody s citronovou šťávou, aby nezhnědly. Před podáváním je nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem.

5

Lososa rozložte na talíř, posypte lupínky grissini a doplňte omáčkou miso, lístky salátu, plátky ředkviček a fenyklu a artyčokovým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit