Lososový tartar s artyčokovým salátem a omáčkou miso

Lososový tartar s artyčokovým salátem a omáčkou miso

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2906 kcal
Bílkoviny 206 g
Cukr 116 g
Tuky 170 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Šéfkuchař Leonardo di Clemente si zakládá na používání lokálních surovin, kterým dává středomořský nádech. Jeho specialitou je příprava ryb – inspiraci čerpá ze svého působení v Japonsku. Pro Apetit připravil luxusní pokrmy z oblasti crudo, tedy ‚syrové‘ části kuchyně restaurace CottoCrudo (italsky VařenéSyrové), kde uplatňuje techniky práce se syrovým masem i rybami. 

Suroviny

losos 800 g
bez kůže a kostí, nakrájeného na kostičky
chilli omáčka 1 ČL
sladká
koriandr 8 lístek
nasekané
citronová štáva 2 ČL
olivový olej 2 ČL
panenský
sůl
mořská
Na omáčku miso
1 PL
saké
110 g
světlá pasta miso
krupicový cukr 2 ČL
žloutek 1 ks
citronová štáva 3 ČL
Na lupínky grissini
100 g
slané tyčinky grissini
olivový olej 1 PL
panenský
česnek 1 stroužek
drcený
citronová kůra 1 ks
z půlky citronu
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
Na artyčokový salá
artyčok 5 ks
očištěný
citron 1 ks
vymačkaná šťáva
olivový olej 1 PL
panenský
salát
lístky salátu little gem, fenyklu, ředkviček a mirkobylinek

1 Kostičky lososa dejte do misky. Přidejte ostatní přísady, osolte, opepřete a promíchejte. Marinujte 2–3 minuty.

2 Na omáčku miso v rendlíku zprudka přiveďte k varu saké. Vařte pár sekund, aby se odpařil alkohol. Ztlumte, přidejte miso a šlehejte, až se miso zcela rozpustí. Sundejte z ohně a zašlehejte cukr a žloutek. Zahřívejte na horkou vodní lázní za stálého šlehání do zhoustnutí (až bude mít směs 80°C). Nechte při pokojové teplotě vychladnout. Pak vmíchejte citronovou šťávu.

3 Rozdrobte grissini nahrubo a v pánvi na rozehřátém oleji je spolu s česnekem opékejte 1–2 minuty. Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou kůru a petrželku a osolte.

4 Očištěné artyčoky okamžitě vložte do studené vody s citronovou šťávou, aby nezhnědly. Před podáváním je nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem.

5 Lososa rozložte na talíř, posypte lupínky grissini a doplňte omáčkou miso, lístky salátu, plátky ředkviček a fenyklu a artyčokovým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit