Mořský vlk s rajčatovou crudaiolou, lilkovým crushem a želé

Mořský vlk s rajčatovou crudaiolou, lilkovým crushem a želé

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 352 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 47 g
Tuky 15 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Postupy a množství použitých ingrediencí vás možná překvapí a třeba se vám to všechno bude zdát zbytečně složité. Takhle se ale vaří v opravdu špičkových restauracích a vy teď máte šanci osvojit si něco málo z umění jednoho z nejlepších šéfkuchařů u nás. Stačí se recepty inspirovat...

Suroviny

1 kg
filet z mořského vlka zbavený kostí
Na marinádu
sůl 50 g
mořská
krupicový cukr 2 ČL
sušená pomerančová kůra 1 svitek
citronová kůra 1 svitek
pepř mletý 4 kulička
koriandr 3 kulička
Na želé
1 plátek
želatin
250 ml
mučenková šťáva čerstvá
krupicový cukr 2 ČL
želé dortové 3.5 g
Na rajčatovou crudaiolu
rajčata cherry 200 g
spařená, oloupaná, na co nejmenší kostičky
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 ČL
panenský

Postup

1

Den předem začněte s marinováním. Smíchejte všechny přísady na marinádu, ve směsi obalte mořského vlka a zakryté nechte v porcelánové nebo skleněné nádobě v chladu 12 hodin. Další den rybu vyjměte z marinády, osušte a nakrájejte na tenké plátky.

2

Na želé namočte želatinu do trochy studené vody a nechte 5 minut nabobtnat. V rendlíku přiveďte k varu na mírném ohni mučenkovou šťávu, cukr a agar. Šlehejte 1 minutu a pak vypněte. Vymačkejte želatinu a zašlehávejte ji do mučenkové směsi, až se rozpustí. Přeceďte přes husté síto a dejte na hodinu do chladničky. Pak rozmixujte a znovu protřete přes husté síto.

3

Na rajčatovou crudaiolu rajčátka osolte, opepřete a promíchejte s olivovým olejem a bazalkou.

4

Lilek i se slupkou opékejte na grilu, až slupka zčerná a dužina bude měkká. (Můžete ho upéct i v troubě, ale nebude mít tak intenzivní uzenou příchuť.) Nechte vychladnout, pak oloupejte, nasekejte na- jemno, přidejte citronovou šťávu a olivový olej, osolte, opepřete a promíchejte.

5

Nakrájenou mrkev uchovávejte v ledové vodě. Před podáváním ji osušte a smíchejte s mátou a pár kapkami olivového oleje.

6

Na talíř rozložte plátky mořského vlka. Doplňte rajčatovou crudaiolou, lilkovým crushem a ozdobte kapkami mučenkového želé, ochucenou mrkví a celerovými lístky. Ihned podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit