Do salátu i sněhových pusinek
Suroviny
maliny
250
g
čerstvé, dobře přebrané (neplesnivé)
vinný ocet červený
500
ml
alespoň 6%, lze nahradit jablečným octem
Postup
1
Ocet koprový Do litrové sklenice se širokým hrdlem vložte opraný a natrhaný svazek kopru a zalijte 750 ml octa (hodí se obyčejný 8%, jablečný či bílý vinný). Nechte několik (3–6, ale i více) týdnů stát na světle, pak sceďte přes plátno nebo přes husté síto a plňte do lahví. Hodí se do koprovky i k dochucování salátů či rybích pokrmů.
Ozdobený ocet Chcete-li ocet použít jako dárek, je lepší do něj po scezení vložit na ozdobu novou bylinku či kousek čerstvého ovoce.
Maliny rozmixujte, přes čistý trychtýř nalijte do lahve (přibližně 750ml) a zalijte octem. Čistou papírovou utěrkou zbavte hrdlo lahve malinové drti, zavřete a nechte stát 3 měsíce v chladu a temnu. Pak sceďte přes plátno a plňte do čistých lahví.
NĚCO NAVÍC
Podobně se dají použít i lesní jahody, brusinky nebo ostružiny.
Ocet koprový Do litrové sklenice se širokým hrdlem vložte opraný a natrhaný svazek kopru a zalijte 750 ml octa (hodí se obyčejný 8%, jablečný či bílý vinný). Nechte několik (3–6, ale i více) týdnů stát na světle, pak sceďte přes plátno nebo přes husté síto a plňte do lahví. Hodí se do koprovky i k dochucování salátů či rybích pokrmů.
Ozdobený ocet Chcete-li ocet použít jako dárek, je lepší do něj po scezení vložit na ozdobu novou bylinku či kousek čerstvého ovoce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Do skla! Skvělé recepty na nakládanou zeleninu(36 receptů )