Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Na více než 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 258 kcal
Bílkoviny 3 g
Cukr 38 g
Tuky 0 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do salátu i sněhových pusinek

Suroviny

maliny 250 g
čerstvé, dobře přebrané (neplesnivé)
vinný ocet červený 500 ml
alespoň 6%, lze nahradit jablečným octem

1 Maliny rozmixujte, přes čistý trychtýř nalijte do lahve (přibližně 750ml) a zalijte octem. Čistou papírovou utěrkou zbavte hrdlo lahve malinové drti, zavřete a nechte stát 3 měsíce v chladu a temnu. Pak sceďte přes plátno a plňte do čistých lahví. 

NĚCO NAVÍC
Podobně se dají použít i lesní jahody, brusinky nebo ostružiny. 

DALŠÍ OCHUCENÉ OCTY

  • Verze pro nedočkavé Podrťte maliny, zalijte je octem a nechte stát v uzavřené lahvi aspoň týden.
     
  • Ocet koprový Do litrové sklenice se širokým hrdlem vložte opraný a natrhaný svazek kopru a zalijte 750 ml octa (hodí se obyčejný 8%, jablečný či bílý vinný). Nechte několik (3–6, ale i více) týdnů stát na světle, pak sceďte přes plátno nebo přes husté síto a plňte do lahví. Hodí se do koprovky i k dochucování salátů či rybích pokrmů.
     
  • Ozdobený ocet Chcete-li ocet použít jako dárek, je lepší do něj po scezení vložit na ozdobu novou bylinku či kousek čerstvého ovoce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit