Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Do skla! Skvělé recepty na nakládanou zeleninu

Do skla! Skvělé recepty na nakládanou zeleninu
ZDROJ: Unsplash

Léto patří nakládání. Kdo vlastní suchý sklep anebo prostornou spíž, má vyhráno. V zimě se může těšit z vyrovnaných řad lahví a vybírat, po které sáhne. Okurky v láku, naložená zelenina, kyselé houbičky, domácí kečup, zelenina v oleji… Kdo si v létě zavařil, v zimě jako když najde!

Když nevíš co s tím, nalož to. Tak zní zlaté pravidlo pro přebytky letní úrody zeleniny. Až se zase u vás doma objeví tři přerostlé dýně naráz nebo bedýnka přezrálých cuket od příbuzných, už budete vědět, jak na to.

  • V našich receptech a článcích o zavařování a nakládání najdete inspiraci i spoustu praktických rad pro začátečníky i pokročilé.

Okurky, dýně i cukety, které už nemůžete ani vidět

Co se týče nakládaných okurek, každá rodina má obvykle svůj ověřený recept. Obzvlášť hákliví bývají strávníci na jejich konzistenci.

  • Kyselé okurky nesmí být moc měkké, ale zároveň musí být dobře uleželé. Když se do nich zakousnete, měly by křupnout.
  • Na to všechno je třeba myslet, ale pokud se vám okurky „na skus“ nepodaří, což se stává poměrně běžně, nevěste hlavu. Pořád se dají použít do omáčky nebo nakrájet do pomazánek. Hlavně nezapomeňte na voňavý kopr, který dodá kyselým okurkám nezaměnitelnou vůni a chuť.

Dýni připravte naopak na sladko. Možná si ještě vzpomenete na mládí, kdy se doma zavařovaná dýně podávala à la ananas. Chuťově tenkrát opravdu připomínala přeslazený ananasový kompot.

  • Pikantní chuť dýni však dodá i skořice a špetka muškátového oříšku. Tyto ingredience využijete při zavařování dýně ve formě pyré i jen pokrájené na kostky.
  • Až budete pyré připravovat, část oddělte stranou a vyzkoušejte i dýňový kečup. Vyrobíte tak alternativní studenou omáčku pro děti k těstovinám nebo toastům.
  • Pokud se vám letos urodí hodně rajčat, můžete samozřejmě připravit domácí kečup klasický, rajčatový.

 

Na podobném principu jako okurky můžete zužitkovat i cukety, kterých je obvykle v sezóně na zahradě většinou opravdu dostatek. Vznikne tak báječná příloha ke grilovanému masu.

  • Cukety sklízejte ideálně do velikosti 20 cm, nenechte je zbytečně přerůst. Ztrácí pak na chuti a jsou vodnaté.
  • Přezrálé velké plody upotřebíte do studených omáček typu ajvar namísto lilků. Zbavte je však nejdřív vodnatých středů.

Aby sklenice dlouho vydržely

  • Kompoty, zavařeniny a povidla i pikantní čatní, to vše zvládnete hravě i s menším množstvím ovoce. V tom případě ani není potřeba vyndávat zavařovací hrnec a zavařit pár sklenic v troubě nebo v mikrovlnné troubě.
  • Aby vám zavařeniny a další zavařené ovocené pochoutky vydržely po otevření co nejdéle, vždy je skladujte v lednici. Důležitá je i tak hygiena.
  • Obsah otevřené sklenice nabírejte vždy čistou lžičkou nebo vidličkou a pokuste se jí přitom nedotýkat ničeho dalšího.
  • Nejjistější ovšem samozřejmě je, zkonzumovat obsah raději hned. 

Autorský článek, zdroj: časopis Apetit

Autor: Lucie Velek
Schug
Do 10 minut
Snadné
Ajvar
Více než hodinu
Snadné