„Těsto je úplně jednoduché, něco mezi lineckým a perníkovým, dobře se s ním pracuje,“ říká čtenářka Vanda Kovalčíková, která dokonce peče na zakázku dorty a makronky a před Vánocemi hlavně cukroví a vánočky.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C. Smíchejte mouku, škrob a sůl. Vedle smíchejte sirup, med a olej a směs zapracujte do připravené moučné směsi. Vypracujte soudržné a mírně lepivé těsto. Vložte je mezi archy pečicího papíru a vyválejte na plát o síle asi 3–4mm.
Z plátu vykrajujte medvídky, tužkou obalenou fólií nebo zašpičatělou špejlí každému udělejte obličej, potom mu vložte do náruče mandli a ohněte mu packy do objetí. (Možná neseženete vykrajovátko s dostatečně dlouhýma ‚rukama – když ne, můžete mu je trochu vytáhnout, těsto je poddajné).
Vložte do trouby, pečte 5 minut, pak ztlumte na 150 °C a pečte ještě dalších 10 minut, jen tak, aby těsto zrůžovělo. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout, a máte hotovo!
Komentáře
dobrý den, zaměnili jsme sirup za med, tzn žádný sirup, 60g medu, pravděpodobně jde o návrat k původnímu receptu, protože těsto je skvělé, výborně se modeluje. Z loňska je zkušenost taková, že za pár dní medvědi změknou a čím jsou starší, tím lepší.
Moc děkujeme za komentář a tip na vylepšení! Medvídci se ukázali jako kapku problematický recept (vypadají nádherně, ale s těstem se očividně více lidem hůř pracuje). Už jsme si říkali, že je budeme muset zkusit upéct znovu, abychom vychytali případné mouchy, ale ušetřili jste nám práci. :-) Takže tajemství je v medu! Gratulujeme k vyřešení záhady medvídkového těsta :-)
Mam bohuzel stejnou zkusenost jako BarBora. Testo se drolilo, po vyvaleni pres pecici papir se na tento papir nalepilo. Po upeceni jsou medvidci jako kamen. Kazdopadne jdu zkusit to jablicko!
Na tento recept jsem se moc tesila a bohuzel se mi nepodaril. Testo se droli, spatne se s nim pracuje a po upeceni jsou medvidci tvrdi. Nevim, kde jsem udelala chybu.
Dobrý den, Barboro, dopátrali jsme dopis čtenářky, ale recept je ve stejném znění jako zde. Bohužel se takhle "od stolu" špatně určuje, kde došlo při pečení k chybě. Podle u cukroví trochu neobvyklých ingrediencí (zlatý sirup a olej) bych spíše čekala, že těsto bude pružné až lehce "gumové" než drolivé :-(. Tvrdost medvídků bychom vyřešili odležením. Můžete k nim do krabice přidat malé přepůlené jablíčko, jako to dělali naše babičky.