3.5 / 5. Počet hodnocení: 60
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 16769 kcal
Bílkoviny 515 g
Sacharidy 270 g
Tuky 1367 g
Vláknina 313 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Těsto je úplně jednoduché, něco mezi lineckým a perníkovým, dobře se s ním pracuje,“ říká čtenářka Vanda Kovalčíková, která dokonce peče na zakázku dorty a makronky a před Vánocemi hlavně cukroví a vánočky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 110 g
škrob 20 g
bramborový (solamyl)
sůl 1 špetka
zlatý sirup 50 g
med 10 g
rostlinný olej 40 g
mandle 25 ks
na objímání

1 Předehřejte troubu na 160 °C. Smíchejte mouku, škrob a sůl. Vedle smíchejte sirup, med a olej a směs zapracujte do připravené moučné směsi. Vypracujte soudržné a mírně lepivé těsto. Vložte je mezi archy pečicího papíru a vyválejte na plát o síle asi 3–4mm.

2 Z plátu vykrajujte medvídky, tužkou obalenou fólií nebo zašpičatělou špejlí každému udělejte obličej, potom mu vložte do náruče mandli a ohněte mu packy do objetí. (Možná neseženete vykrajovátko s dostatečně dlouhýma ‚rukama‘ – když ne, můžete mu je trochu vytáhnout, těsto je poddajné).

3 Vložte do trouby, pečte 5 minut, pak ztlumte na 150 °C a pečte ještě dalších 10 minut, jen tak, aby těsto zrůžovělo. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout, a máte hotovo!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Komentáře

BarBora Fis

Na tento recept jsem se moc tesila a bohuzel se mi nepodaril. Testo se droli, spatne se s nim pracuje a po upeceni jsou medvidci tvrdi. Nevim, kde jsem udelala chybu.

Martina Kojzarová

Dobrý den, Barboro, dopátrali jsme dopis čtenářky, ale recept je ve stejném znění jako zde. Bohužel se takhle "od stolu" špatně určuje, kde došlo při pečení k chybě. Podle u cukroví trochu neobvyklých ingrediencí (zlatý sirup a olej) bych spíše čekala, že těsto bude pružné až lehce "gumové" než drolivé :-(. Tvrdost medvídků bychom vyřešili odležením. Můžete k nim do krabice přidat malé přepůlené jablíčko, jako to dělali naše babičky.

Eva Marquetant

Mam bohuzel stejnou zkusenost jako BarBora. Testo se drolilo, po vyvaleni pres pecici papir se na tento papir nalepilo. Po upeceni jsou medvidci jako kamen. Kazdopadne jdu zkusit to jablicko!

d vosl

dobrý den, zaměnili jsme sirup za med, tzn žádný sirup, 60g medu, pravděpodobně jde o návrat k původnímu receptu, protože těsto je skvělé, výborně se modeluje. Z loňska je zkušenost taková, že za pár dní medvědi změknou a čím jsou starší, tím lepší.

Lucie Velek

Moc děkujeme za komentář a tip na vylepšení! Medvídci se ukázali jako kapku problematický recept (vypadají nádherně, ale s těstem se očividně více lidem hůř pracuje). Už jsme si říkali, že je budeme muset zkusit upéct znovu, abychom vychytali případné mouchy, ale ušetřili jste nám práci. :-) Takže tajemství je v medu! Gratulujeme k vyřešení záhady medvídkového těsta :-)

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit