0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ratatouille s bazalkou

Ratatouille s bazalkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ratatouille s bazalkou

4.2/5 Počet hodnocení: 37
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1052 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 65 g
Tuky 70 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základem téhle opečené středomořské směsi zeleniny jsou rajčata, papriky, lilky a cukety. Důležitý je i česnek, olivový olej a bylinky. My jsme do směsi bylin zařadili i bazalku, ovšem kvůli ní se francouzští kuchaři hádají – někteří tvrdí, že bez ní není ratatouille, jiní říkají, že její výrazná chuť vše přebije.

Suroviny

lilek 2 ks
velké
malá
paprika 2 ks
červené nebo žluté
velká, zralá
cibule červená 1 ks
velká
česnek 3 stroužky
olivový olej 5 PL
provensálské koření 2 ČL
lze nahradit čerstvými bylinkami (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
bazalka 1 svazek
malý
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
citronová šťáva
lze nahradit balzamikovým octem, na zakápnutí, nemusí být

Postup

1

Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety nakrájejte na půlkolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky a cibuli na tenké měsíčky.

2

Silnostěnnou pánev rozehřejte a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje.

3

Lilek opékejte ze všech stran asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte děrovanou lžící do mísy.

4

Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu.

5

Cibuli osmahněte dosklovita, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část lístků bazalky.

6

Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut.

7

Zakápněte citronovou šťávou nebo balzamikem a podávejte posypané zbylou bazalkou a s křupavou bagetou. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč