Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ratatouille s bazalkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 43
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1052 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 65 g
Tuky 70 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základem téhle opečené středomořské směsi zeleniny jsou rajčata, papriky, lilky a cukety. Důležitý je i česnek, olivový olej a bylinky. My jsme do směsi bylin zařadili i bazalku, ovšem kvůli ní se francouzští kuchaři hádají – někteří tvrdí, že bez ní není ratatouille, jiní říkají, že její výrazná chuť vše přebije.

Související recepty

Suroviny

lilek 2 ks
velké
malá
červené nebo žluté
velká, zralá
velká
česnek 3 stroužky
olivový olej 5 PL
provensálské koření 2 ČL
lze nahradit čerstvými bylinkami (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
bazalka 1 svazek
malý
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
lze nahradit balzamikovým octem, na zakápnutí, nemusí být

Postup

1

Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety nakrájejte na půlkolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky a cibuli na tenké měsíčky.

2

Silnostěnnou pánev rozehřejte a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje.

3

Lilek opékejte ze všech stran asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte děrovanou lžící do mísy.

4

Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu.

5

Cibuli osmahněte dosklovita, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část lístků bazalky.

6

Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut.

7

Zakápněte citronovou šťávou nebo balzamikem a podávejte posypané zbylou bazalkou a s křupavou bagetou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín