Mučenkové crème brûlée

Mučenkové crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mučenkové crème brûlée

3 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3994 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 236 g
Tuky 287 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý dezert existuje! Jmenuje se mučenkové crème brûlée. Karamelová krustička skrývá slast v podobě žloutkovo-mučenkového krému. 

Suroviny

mučenka 6 ks
5 ks do základu + 1 navíc na ozdobu (nebo 70 ml mučenkového pyré)
smetana ke šlehání 400 ml
40%
kokosové mléko 150 ml
žloutek 5 ks
krupicový cukr 6 PL
+ na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Šest misek
o objemu cca 175 ml nebo osm menších posaďte do hlubšího pekáče. Plody mučenky rozkrojte, vyjměte z nich dužinu a propasírujte přes sítko, abyste je zbavili semínek.

2

Smetanu a kokosové mléko nalijte do rendlíku a na mírném ohni přiveďte těsně pod bod varu, pak odstavte. Mezitím dejte do mísy žloutky spolu s cukrem a vyšlehejte je do světlé pěny, potom vmíchejte mučenkovou dřeň či pyré.

3

Žloutky s mučenkou vlijte tenkým pramínkem do horké smetanové směsi, nepřestávejte přitom směs promíchávat metličkou. Přes sítko, které zachytí pěnu, slijte směs do odměrky s hubičkou o objemu 1 litr a rovnoměrně rozlijte do připravených mističek.

4

Do pekáče nalijte horkou vodu tak, aby sahala asi do výše 2 cm mističek. Volně přikryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 30–40 minut, hotové crème brûlée se ještě trochu chvěje. Mističky vyjměte z pekáče, nechte chvíli stát na lince a pak je dejte na 2 hodiny chladit.

5

Před servírováním posypte každou porci vrstvičkou cukru a pomocí cukrářské pistole vytvořte karamelovou krustu. Pokud pistoli nemáte, dejte mističky na 2–3 minuty pod rozpálený gril. Ozdobte dužinou zbylé mučenky a chcete-li, i ozdobami z karamelu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit