Dokonalý dezert existuje! Jmenuje se mučenkové crème brûlée. Karamelová krustička skrývá slast v podobě žloutkovo-mučenkového krému.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Šest misek
o objemu cca 175 ml nebo osm menších posaďte do hlubšího pekáče. Plody mučenky rozkrojte, vyjměte z nich dužinu a propasírujte přes sítko, abyste je zbavili semínek.
Smetanu a kokosové mléko nalijte do rendlíku a na mírném ohni přiveďte těsně pod bod varu, pak odstavte. Mezitím dejte do mísy žloutky spolu s cukrem a vyšlehejte je do světlé pěny, potom vmíchejte mučenkovou dřeň či pyré.
Žloutky s mučenkou vlijte tenkým pramínkem do horké smetanové směsi, nepřestávejte přitom směs promíchávat metličkou. Přes sítko, které zachytí pěnu, slijte směs do odměrky s hubičkou o objemu 1 litr a rovnoměrně rozlijte do připravených mističek.
Do pekáče nalijte horkou vodu tak, aby sahala asi do výše 2 cm mističek. Volně přikryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 30–40 minut, hotové crème brûlée se ještě trochu chvěje. Mističky vyjměte z pekáče, nechte chvíli stát na lince a pak je dejte na 2 hodiny chladit.
Před servírováním posypte každou porci vrstvičkou cukru a pomocí cukrářské pistole vytvořte karamelovou krustu. Pokud pistoli nemáte, dejte mističky na 2–3 minuty pod rozpálený gril. Ozdobte dužinou zbylé mučenky a chcete-li, i ozdobami z karamelu.