0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mučenkové crème brûlée

Mučenkové crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mučenkové crème brûlée

3 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3994 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 236 g
Tuky 287 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý dezert existuje! Jmenuje se mučenkové crème brûlée. Karamelová krustička skrývá slast v podobě žloutkovo-mučenkového krému. 

Suroviny

mučenka 6 ks
5 ks do základu + 1 navíc na ozdobu (nebo 70 ml mučenkového pyré)
smetana ke šlehání 400 ml
40%
kokosové mléko 150 ml
žloutek 5 ks
krupicový cukr 6 PL
+ na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Šest misek
o objemu cca 175 ml nebo osm menších posaďte do hlubšího pekáče. Plody mučenky rozkrojte, vyjměte z nich dužinu a propasírujte přes sítko, abyste je zbavili semínek.

2

Smetanu a kokosové mléko nalijte do rendlíku a na mírném ohni přiveďte těsně pod bod varu, pak odstavte. Mezitím dejte do mísy žloutky spolu s cukrem a vyšlehejte je do světlé pěny, potom vmíchejte mučenkovou dřeň či pyré.

3

Žloutky s mučenkou vlijte tenkým pramínkem do horké smetanové směsi, nepřestávejte přitom směs promíchávat metličkou. Přes sítko, které zachytí pěnu, slijte směs do odměrky s hubičkou o objemu 1 litr a rovnoměrně rozlijte do připravených mističek.

4

Do pekáče nalijte horkou vodu tak, aby sahala asi do výše 2 cm mističek. Volně přikryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 30–40 minut, hotové crème brûlée se ještě trochu chvěje. Mističky vyjměte z pekáče, nechte chvíli stát na lince a pak je dejte na 2 hodiny chladit.

5

Před servírováním posypte každou porci vrstvičkou cukru a pomocí cukrářské pistole vytvořte karamelovou krustu. Pokud pistoli nemáte, dejte mističky na 2–3 minuty pod rozpálený gril. Ozdobte dužinou zbylé mučenky a chcete-li, i ozdobami z karamelu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč