Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mučenkové crème brûlée
Mučenkové crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mučenkové crème brûlée

4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3994 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 236 g
Tuky 287 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý dezert existuje! Jmenuje se mučenkové crème brûlée. Karamelová krustička skrývá slast v podobě žloutkovo-mučenkového krému. 

Suroviny

5 ks do základu + 1 navíc na ozdobu (nebo 70 ml mučenkového pyré)
+ na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Šest misek
o objemu cca 175 ml nebo osm menších posaďte do hlubšího pekáče. Plody mučenky rozkrojte, vyjměte z nich dužinu a propasírujte přes sítko, abyste je zbavili semínek.

2

Smetanu a kokosové mléko nalijte do rendlíku a na mírném ohni přiveďte těsně pod bod varu, pak odstavte. Mezitím dejte do mísy žloutky spolu s cukrem a vyšlehejte je do světlé pěny, potom vmíchejte mučenkovou dřeň či pyré.

3

Žloutky s mučenkou vlijte tenkým pramínkem do horké smetanové směsi, nepřestávejte přitom směs promíchávat metličkou. Přes sítko, které zachytí pěnu, slijte směs do odměrky s hubičkou o objemu 1 litr a rovnoměrně rozlijte do připravených mističek.

4

Do pekáče nalijte horkou vodu tak, aby sahala asi do výše 2 cm mističek. Volně přikryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 30–40 minut, hotové crème brûlée se ještě trochu chvěje. Mističky vyjměte z pekáče, nechte chvíli stát na lince a pak je dejte na 2 hodiny chladit.

5

Před servírováním posypte každou porci vrstvičkou cukru a pomocí cukrářské pistole vytvořte karamelovou krustu. Pokud pistoli nemáte, dejte mističky na 2–3 minuty pod rozpálený gril. Ozdobte dužinou zbylé mučenky a chcete-li, i ozdobami z karamelu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín